ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

U zračnoj luci otkrivena misteriozna okrugla građevina s labirintima, stara 4000 godina: ‘Još ne znamo...‘

Kastelli, na zapadu Krete. Nova se zračna luka planira izgraditi do 2027.

 Handout/afp/profimedia/Handout/afp/profimedia
‘Možda se povremeno koristila za moguće ritualne ceremonije koje uključuju konzumaciju hrane, vina, kao i za eventualno prinošenja žrtava‘, stoji u priopćenju grčkog ministarstva kulture

Velika, okrugla kamena zgrada stara 4000 godina otkrivena na vrhu brda na Kreti zbunjuje arheologe i moguća je prijetnja novom, velikom projektu zračne luke na grčkom turističkom otoku, piše CNN

Grčko ministarstvo kulture priopćilo je, naime, da je građevina "jedinstveno i iznimno zanimljivo otkriće" iz "minojske kultire na Kreti, poznate po svojim raskošnim palačama, sjajnim umjetničkim djelima i zagonetnom sustavu pisma. Ruševine okrugle građevine od 1.800 četvornih metara, s labirintima, koja odozgo podsjeća na kotač golemog automobila, otkrivene su tijekom nedavnog iskopavanja.

Mjesto je bilo predviđeno za radarsku stanicu koja će biti u službi nove zrače luke koja se gradi u blizini grada Kastelli, na zapadu Krete. Predviđeno je da se otvori 2027. godine. Pretpostavlja se da će zamijeniti drugu najveću zračnu luku u Grčkoj u Heraklionu. Predviđena je za prihvat do 18 milijuna putnika godišnje.

Arheolozi još ne znaju čemu je služila ova građevina na vrhu brda. Još uvijek se iskopava i nema poznatih minojskih paralela. Dakle, stručnjaci zasad nagađaju da je mogao biti korištena za ritual ili religijsku funkciju, piše CNN

Okružena s osam stepenastih kamenih zidova visokih do 1,7 metara, unutarnja struktura bila je podijeljena na manje, međusobno povezane prostore i možda je imala plitki stožasti krov.

U priopćenju ministarstva stoji da se čini da nije bila nastamba, a nalazi iz unutrašnjosti uključuju veliku količinu životinjskih kostiju. "Možda se povremeno koristio za moguće ritualne ceremonije koje uključuju konzumaciju hrane, vina, eventualno i prinošenje žrtava”, stoji u priopćenju. “Veličina ove građevine, njezin arhitektonski raspored i pažljiva gradnja zahtijevali su znatnu radnu snagu, specijalizirano znanje i snažnu središnju upravu”, navodi se. Dodaju i da je svakako riječ o nekoj vrsti komunalne zgrade koja se ističe u cijelom prostoru.

image
Handout/afp/profimedia/Handout/afp/profimedia

Lina Mendoni, arheologinja po struci, obećala je da će otkriće biti sačuvano dok će se tražiti druga lokacija za radarsku stanicu. "Svi razumijemo vrijednost i važnost kulturne baštine... kao i potencijal rasta" projekta nove zračne luke, rekla je i nastavila: "Moguće je nastaviti sa zračnom lukom, a arheološkim važnim pronalascima dati zaštitu koju zaslužuju."

Neke od značajki ovog otkrića usporedive su s s ranim minojskim grobnicama u obliku košnica koje su bile prekrivene stepenastim stožastim krovovima i grobnim humcima u drugim dijelovima Grčke. Bogato kulturno nasljeđe Grčke često dovodi do sukoba interesa tijekom građevinskih projekata.Do sada je najmanje još 35 arheoloških nalazišta otkriveno tijekom radova na novoj zračnoj luci Kastelli i njezinim cestovnim vezama, priopćilo je ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 09:29