TIHA MISA

Umjetnica protiv molitelja u Vukovaru i Osijeku, pogledajte fotografije: ‘Ako ne postoji politička volja da se osude poruke...‘

 Marin Franov/Cropix
Dugačkom popisu gradova u kojima se ovi skupovi odvijaju se od prošlog mjeseca pridružio i Vukovar i stoga nam je važno održati ‘Tihu misu‘ prvi put u ovom gradu, poručuju iz Domina

"22. Tiha misa, zajedno sa Sanjom Kastratović, Udrugom Adela i mojom Udrugom Domino u Vukovaru i Osijeku. Budući da ne postoji politička volja da se osude poruke koje dolaze s ovih skupova koji su sve samo ne okupljanja vjernika i vjernica, srecom postoje gradani i gradanke koji ce obraniti prava žena cije je ukidanje pravi motiv ovih skupova" stavila je na društvene mreže poznata umjetnica koja svake prve subotu u mjesecu održava performans "Tiha misa".

Tako je bilo i ove subote, u Vukovaru (u 8:30 kod Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav) i Osijeku (u 10:00, Trg sv. Ivana Pavla II. ispred konkatedrale) održana je 22. po redu "Tiha misa" Arijane Lekić-Fridrih.

image

Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Kako navode iz Domina, "Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru koja se održava svake prve subote u mjesecu kao reakcija na navodne molitve koje se održavaju u preko deset gradova diljem Hrvatske u organizaciji muškaraca koji kleče. Ne zavaravamo se da su stotine muškaraca okupljenih po svim krajevima Hrvatske oko ideje očuvanja patrijarhata i stvaranja novog društvenog poretka u kojem bi žene izgubile jednakost, prvo u obitelji, a potom i u zakonu. Dugačkom popisu gradova u kojima se ovi skupovi odvijaju se od prošlog mjeseca pridružio i Vukovar i stoga nam je važno održati "Tihu misu" prvi put u Vukovaru i poslati poruku da nećemo prepustiti sudbine žena u Hrvatskoj rastućem religioznom fanatizmu", pišu i nastavljaju:

image
Marin Franov/Cropix
image

Osijek, 070924.
Ispred katedrale.
Vjerski skup molitelja krunice i performans Tiha misa u organizaciji Udruge Adela kako bi se iskazao otpor moliteljima.
Foto: Marin Franov/CROPIX

Marin Franov/Cropix

Već gotovo dvije godine, svake prve subote u mjesecu u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući ukidanje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava. Paralelno i redovito održavanje Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih ukazuje na sustavno odašiljanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama, kao i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Preplavljivanje Hrvatske aktivnostima nekoliko organizacija i inicijativa s ultra-desnog političkog spektra i najmračnijeg religioznog fundamentalizma bit će nagrađeno krajem rujna kroz okupljanje ultrakonzervativaca iz cijelog svijeta koji žele sprovesti političke ciljeve skupnog naziva Projekt 2025. Riječ je o distopijskim politikama koje brišu značenja jednakosti muškaraca i žena i desetljeća borbe za ravnopravnost i prava koja danas suvremena građanska društva uzimaju zdravo za gotovo", nastavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 17:46