ZLOČESTA DJECA HRVATSKOG DIZAJNA

Upamtite ih jer će njihove sjajne ideje oblikovati našu budućnost

 Gaurina/CROPIX
Na izložbi Hrvatskog dizajnerskog društva zablistalo je šestero velikih nada

Koje su mlade nade plodnog hrvatskog dizajna teško je odlučiti dok prolazite izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su na primjerima više od 200 radova pokazani najbolji u posljednje dvije godine. Ipak, kad se dojmovi slegnu, jasno se nameće nekoliko zvijezda: Lina Kovačević, Dora Budor i Maja Čule te skupina troje kreativaca Filip Despot, Tihana Gotovuša i Ivana Pavić, koji zajednički djeluju pod nazivom Grupa.

Nije im bilo lako ući u trag budući da su razasuti po najvećim svjetskim kreativnim centrima, a boravište mijenjaju svako malo: Maja je ostala na master programu na School of Visual Arts u New Yorku, a Dora je iz New Yorka upravo otišla živjeti u Berlin. Lina Kovačević je na poslijediplomskom na prestižnom Saint Martins Visual School of Arts u Londonu. Grupa je ostala u Zagrebu. Barem za sada, jer se jedini od naših sugovornika bave zanemarenim produkt dizajnom, pa je samo pitanje dana kada će konkurentno međunarodno tržište prepoznati njihove inovativne ideje.

Sasvim konkurentni

Za uspješnog dizajnera presudna je dobra ideja, a ako je zna upakirati, nema mu kraja, to znaju Budor i Čule, budući da ih je upravo ideja odvela u New York. Nisu, naime, imale dovoljno novaca da se obje prijave za radionicu u Art Directors Clubu, pa su poslale zajedničku fotografiju u prevelikoj majici glumeći sijamske blizanke. Ideja je oduševila kreativce Jamesa Victorea i Jana Wilkera pa su ih obje primili na radionicu za jednu kotizaciju. Za godinu dana završile su na School of Visual Arts:

- New York je okruženje gdje svaki dan upoznajete ljude s kojima biste voljeli surađivati, što je inspirativno i daje prekrasan osjećaj da se nalazite na izvoru svega. Skype veza nam je srećom stalno otvorena pa i dalje radimo zajedno pod egidom “long-distance experiments”, a nakon toga ćemo se vjerojatno opet družiti na istom kontinentu - navode ove dvije kreativne dizajnerice. Sam ulazak na Saint Martins Visual School of Art, gdje se na jedno mjesto prijavi nekoliko tisuća kandidata, za Linu Kovačević bio je manje dramatičan, no poslijediplomski u Londonu također intenzivno utječe na njezin pristup : - Kulturološka hibridnost Londona inspiracija je svima koji tu žive. Impresionira me i način na koji institucije razmišljaju o tome i njihove pametne strategije razvoja grada pri kojima iskorištavaju najbolje od svih koji se ovdje zateknu.

Lina Kovačević trenutačno izlaže u Londonu, na Design Weeku. Zajedno s još četiri kolege sa St. Martinsa pozvana je nakon što je kustosica Design Weeka vidjela završnu izložbu na St. Martinsu i odabrala upravo njih za nastup. Odlučili su se za zajedničku instalaciju “Koliko posto dizajnera ima u tebi?”:

- Željeli smo nekako uključiti posjetitelje koji su obično izloženi moru proizvoda na velikim festivalima i dati im nešto zauzvrat. Posjetitelji su mogli rješiti zabavan test koji se analizirao na licu mjesta, a onda oblikovali printane materijale s rezultatom, npr. 28%dizajner/72%društvena životinja. Rezultati su svaki put drugačiji, ali zbroj uvijek daje naslov festivala: 100%Design. Mnogi dizajneri su riješili test i dobro se zabavili. Zajedno s kolegama Majom Bagić i Danijelom Srdarevom odgovorila je na projekt Art Directors Club Gallery u New Yorku u suradnji s Moleskineom: koje je sljedeće slovo abecede? - Dokumentirajući govore tijela oblikovali smo određene znakove od ljudskih kretnji, referirajući se na skriveno slovo kao nešto što leži u svakom razgovoru - kaže Kovačević.

Mentalna sfera

Na izložbi u Bruxellesu “Uspon kreativne klase” s podnaslovom “Sve o amaterima, o tome koliko vole, mrze, te objektima njihove pažnje” Dora Budor i Maja Čule bavile su polarizacijom umjetnosti na profesionalnu i amatersku i nevidljivim sponama koje ih ipak vežu. Planovi za budućnost dvjema su dizajnericama zaista raznovrsni: rade cover za prvi album japanskog performerskog benda Trippple Nippples, nastavljaju suradnju s našim modnim brandom Roba, planiraju samostalne izložbe od kojih će prva biti u galeriji Booklyn u New Yorku. Na izložbi HDD-a predstavile su se rješenjem za zagrebački klub Sirup, a upravo su se preko klubova prepoznale i krenule u zajednički rad, još na prvoj godini fakulteta.

- Stalno smo se viđale na istim predstavama, predavanjima i koncertima, i tako počele pričati o temama koje su nas obje intrigirale. Uvidjele smo da u paru možemo napraviti više stvari većeg opsega, a rješenja su neočekivanija, kao da 1+1 daju 3. Ljudi čija smo publika bile postali su nam klijenti, što nas je učinilo istovremeno kreatorima i konzumentima. Način rada se tokom godina promijenio, no izgradile smo zajedničku mentalnu sferu.

I dizajneri iz Grupe povezali su se već na fakultetu i nakon diplome su otvorili zajednički studio. Naziv grupa smislila je mama jednog od dizajnera:

- Samoinicijativno smo počeli razvijati proizvode koje uz mala ulaganja možemo u potpunosti sami proizvesti i ponuditi ih kao gotov proizvod - kažu. Isplatilo se, pokazuje to njihova kolekcija Basci za tvornicu namještaja Artisan, koja je u proizvodnji, a rade i novu kolekciju koja će biti pokazana na sajmu u Kölnu 2011. Uskoro će se proizvoditi serija rasvjetnih tijela Model i jastuci Pilot te vješalica 3G3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 21:46