POČETAK DRUGE FAZE

Upravo se ruši kultni motel na A3, bili smo tamo, pogledajte na fotografijama što je od njega ostalo

 Marko Todorov/Cropix
Prisjetimo se motel Plitvice veličanstveno je djelo Zdravka Bregovca i Ivana Piteše te je svojevrstan hram jugoslavenskog dizajna 80-ih godina prošlog stoljeća.

Srušio se poznati motel Plitvice koji je desetljećima ugošćivao turiste na dolasku i odlasku iz Zagreba. Kultno je zdanje srušeno u sklopu projekta kojeg provode Hrvatske autoceste, a riječ je o uređenju odmorišta Zagreb, prijašnji naziv Plitvice, na autocesti Bregana - Zagreb - Lipovac.

Projekt je podijeljen u dvije faze, a na području nekadašnjeg motela trebala bi se graditi benzinska crpka. U drugoj se fazi radova ruše svi objekti, uključujući i motel, koji su u vlasništvu društva Motel Plitvice d.o.o. Samo zemljište na kojem se nalazi motel i drugi objekti u vlasništvu je HAC-a. Tvrtka Motel Plitvice d.o.o. trebala im je plaćati najam za korištenje zemljišnog prostora, no taj iznos godinama nije podmire stoga se prema HAC-u stvorio ogroman višemilijunski dug koji je na kraju postao predmetom sudskog spora.

image

Rusenje motela Plitvice na zagrebačkoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix

Sam je motel poznat po svojoj staklenoj pasareli koja je omogućivala pješacima da prelaze s jednog kraja autoceste na drugi, no i ona je prema projektu srušena. Stotinjak metara sjevernije predviđa se izgradnja novog nadvožnjaka, a ukupna ugovorena vrijednost radova prve faze projekta je 7,590.675,69 eura.

Iz HAC-a su u siječnju ove godine poručili kako je Motel Plitvice d.o.o. u predstečajnom postupku te da postignut sporazum o podmirenju financijskih obveza koje to društvo ima prema njima. Na mjestu motela i ostalih srušenih objekata predviđena je izgradnja novih ugostiteljskih objekata, čuvanog parkirališta za terenska vozila te sadržaja potrebnog i prilagođenog vozačima istih. Također planira se i postavljanje elektropunionica.

image

Rusenje motela Plitvice na zagrebačkoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix

Prisjetimo se motel Plitvice veličanstveno je djelo Zdravka Bregovca i Ivana Piteše te je svojevrstan hram jugoslavenskog dizajna 80-ih godina prošlog stoljeća. Kompleks koji se još sastojao od benzinskih crpki, dva kafića i restorana sagrađen je 1984. godine, a tada je to bilo prvo i jedino odmaralište na Hrvatskim autocestama.

image

Rusenje motela Plitvice na zagrebackoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix

Investitori su bili Nacionalni park Plitvice, Ina-Trgovina i nekadašnja Samoupravna interesna zajednica (SIZ) za ceste SR Hrvatske dok je radove izvodilo poduzeće Industrogradnja iz Zagreba s tridesetak kooperanata.

Premda je prvotno motel bio zamišljen kao odmorište uskoro je postao mjesto na kojem su se održavala razna slavlja kao što su svadbe, a brzo se pročuo i glas o njihovoj izvanrednoj janjetini.

image

Rusenje motela Plitvice na zagrebačkoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix

Kompleks je otvoren prije gotovo 40 godina, a za vrijeme svojeg rada povezan je i s raznim zgodama i povijesnim događajima. Motel je tako jednom ugostio i košarkaše KK Zadar, čije je i sponzor bio, nakon što su 1986. osvojili košarkaško prvenstvo Hrvatske. Sportaši su navodno svoju titulu dobro proslavili ispraznivši i nekoliko protupožarnih aparata.

image

Rusenje motela Plitvice na zagrebačkoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix
image

Rusenje motela Plitvice na zagrebackoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix

U skorije vrijeme motel nije više ugošćivao takva slavna imena već su glavni posjetitelji bili turisti na proputovanjima, a samo je zdanje služilo i kao filmska te serijska kulisa nemali broj puta. Motel je odražavao duh socijalističkih godina pa su se tako u njemu snimile neke epizode „Crno bijelog svijeta“ i „Dnevnik velikog Perice“.

image

unutrasnjost motela Plitvice

Ronald Gorsic/Cropix

Za vrijeme pandemije kompleks je služio kao svojevrsna karantena za vozače teretnih vozila, a restoran Plitvička kuća tada je zatvoren i nije se ponovno otvarao. Nakon što je izbio rat u Ukrajini prostori su prenamijenjeni za prihvat žena i djece koja su bježala od rata, a kompleks je tu svrhu imao do početka prošle godine.

Motel Plitvice i njegovo čuveno stakleno šetalište preko ubrzanih traka autoceste za mnoge su bili simbol početka ili kraja godišnjeg odmora. Kompleks je sad srušen i započeta je druga faza obnove tog djela prometnice, no mnogi s tog mjesta još uvijek nose predivne uspomene.

image

Rusenje motela Plitvice na zagrebackoj obilaznici.

Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 19:43