DIZAJNER OGORČEN

Vandalizam u centru grada, uništen plakat posvećen velikom piscu: ‘Nekome u Zagrebu očito smeta petokraka!‘

Uništeni plakat Mirka Ilića

 Mirko Ilić, Facebook
Profil pisca napravljen je od zastava, a na plakatu su hrvatske zastave svih država u kojima je Krleža živio i pisao.

"Nekoga u Zagrebu očito smeta petokraka" napisao je na društvenim mrežama poznati hrvatski dizajner i ilustrator s američkom adresom Mirko Ilić. Naime, noćas je netko oštetio plakat koji se nalazi na zagrebačkim ulicama, kao reklama za Festival Miroslava Krleže. Ta ovaj je plakat Ilić dobio i nagradu PRINT Award najprestižnijeg američkog časopisa za dizajn.

Kako saznajemo, vandali su izgrebali zvijezde sa plakata i probali ga, potom, rastrgati.

Izvorno je bilo uvriježeno da svake godine za festival neki drugi dizajner radi plakat, no kako su bili oduševljeni ovim radom, isti je plakat već zadnjih par godina. Vizualnu priču nose Krležine Zastave, jedno od najpoznatijih djela ovog pisca. oman prati nacionalna zbivanja u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji u prvoj trećini 20. stoljeća i usporedo s njima intimu Kamila Emeričkoga, predstavnika zagrebačke elite i centralne ličnosti Zastava.

image

Mirko Ilić

Neja Markicevic/Cropix

Krležin je profil napravljen od zastava. A na plakatu su hrvatske zastave svih država u kojima je Krleža živio i pisao. Ideja bila je da su njega te države profilirale isto onoliko koliko je i on njih, svojim pisanjem.

image

Miroslav Krleža, plakat

MGZ, Mirko Ilić

Organizator je festivala Teatar Poezije Zagreb, i Goran Matović.

Mirko Ilić (1956.) tijekom svoje bogate karijere radi kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal...

Ovo nije prvi put da su devastirani radovi poznatog dizajnera, podsjetimo na situaciju kada su plakati na temu tolerancije bili izloženi preko puta Botaničkog vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 11:52