NEVJEROJATNE VRUĆINE

Vruće vam je? Ove djevojčice idu u školu na temperaturama i do 50 stupnjeva. Sjajna arhitektura osmišljena je tako da im pruži olakšanje

 Idrees Mohammed/Afp
Škola je namijenjena isključivo djevojčicama, jer je pismenost u ovoj regiji za žene jako mala, tek 32 posto

Netom je otvorena škola za djevojčice Rajkumari Ratnavati, u selu Kanoi blizu Jaisalmera, u indijskoj pustinjskoj državi Rajasthan. U sparnoj vrućini indijske pustinje Thar, gdje se ljetne temperature penju iznad 50 Celzijevih stupnjeva, arhitektonski upečatljiva škola, poručuju arhitekti "oaza je svježine zahvaljujući kombinaciji prastarih tehnika i modernog dizajna". Škola za djevojčice Rajkumari Ratnavati koristi isti žuti pješčenjak kao utvrda iz 12. stoljeća u obližnjem Jaisalmeru, u zapadnoj indijskoj državi Rajasthan, nazvanoj "zlatni grad" zbog boje stijene.

image
Idrees Mohammed/Afp
image
Idrees Mohammed/Afp

Autori su američki arhitekti iz biroa Diana Kellogg Architects, sve je nastalo u suradnji s lokalnom zajednicom, naručitelj je neprofitna organizacija CITTA.

Djevojačku školu Rajkumari Ratnavati pohađa više od 400 djevojčica, od vrtića do 10. razreda, koje, u pravilu ispod granice siromaštva žive u pustinjskoj regiji u kojoj je je pismenost žena jedva 32 posto. Škola je prva u kompleksu od tri zgrade poznatom kao GYAAN centar, koji će se također sastojati od Medhe - prostora za izvedbu i umjetničke izložbe s knjižnicom i muzejom, i Ženske zadruge gdje će lokalni obrtnici podučavati tehnike tkanja i veza iz regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:55