JEDNA GODINA

Zagreb na bis! Otvorena je zanimljiva izložba, posvećena nezavisnoj sceni

ZABREB NA BIS!

 Atoric/Press
Izložba Muzeja grada Zagreba izlaže presjek jedne godine na zagrebačkoj nezavisnoj koncertnoj sceni

U Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba ZAGREB NA BIS! Izložba nezavisne koncertne scene autora Juraja Sekule.

Kako je pojašnjeno, "Zagreb je osim političkog, prometnog i gospodarskog ujedno i kulturno središte, sjecište utjecaja, mjesto razmjene, stvaranja i inovacija u umjetnosti. Koncertna glazba dio je toga kulturnog života Zagreba. Njezina grana – nezavisna koncertna scena važna je upravo zbog inovativnosti koju generira u glazbi, umjetnosti i kulturi uopće. Riječ je o sceni koja, usidrena na izvornosti i eksperimentu, često proizvodi nova rješenja, unaprjeđenja i trendove.

image

koncert benda Idem

Atoric/Maja Ivošević
image

koncert Lenhart Tapesa

Atoric/Marina Uzelac

Tijekom 2023. godine Muzej grada Zagreba djelovao je pod geslom ‘Godina glazbe‘, u okviru čega je pokrenut dokumentarni projekt ‘Nezavisna koncertna scena u Zagrebu‘. Muzej je bilježio događaje, prikupljao, dokumentirao i muzeološki obradio građu koja svjedoči o alternativnoj koncertnoj sceni, bitnom i plodonosnom dijelu raznovrsne kulture Zagreba".

Izložba Zagreb na bis! predstavlja, dodaju, "rezultate dokumentarnog projekta i nema ambiciju prikazati cjelokupnost događanja, već izlaže presjek jedne godine na zagrebačkoj nezavisnoj koncertnoj sceni.

Koncerti nisu praćeni iz ugla glazbene kritike ili reporterskog izvještavanja, nego iz vizure ‘običnog‘ konzumenta nezavisne kulture. Klubovi su za naznačene koncerte donirali ulaznicu voditelju projekta i promotivnu građu, bendovi su donirali potpisane setliste i poneku memorabiliju, fotografkinje i fotografi – suradnici na projektu, dokumentirali su unaprijed dogovorene koncerte, a autor dokumentarnog projekta je svaki koncert popratio kratkim zapisom o doživljenome.

image
Atoric/Press
image
Atoric/Press
image
Atoric/Press
image
Atoric/Press

Akteri nezavisne scene ovog puta predstavljeni preko institucionalne kulture, svjedoče o šarolikosti, aktualnosti, inovativnosti i bogatstvu društvenog i kulturnog života u Zagrebu.

Prikupljanje, muzeološka obrada, prezentacija i čuvanje ove građe, upotpunit će složeni mozaik zagrebačke kulture koja se stalno mijenja, razvija i nadopunjuje, i kojeg Muzej grada Zagreba nastoji obuhvatiti svojim radom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 12:03