NAJBOLJE OD SVEGA

Zanima vas što hrvatski dizajn može danas? Pogledajte ovu divnu stolicu...

Eva Rodinis, Ply

 /Zagreb Design Week
Od koncepata i prototipova, preko unikata do serijskih proizvoda i marketinških kampanja, raspon izložaka je širok, u predstavljanju izložaka u Barceloni

Zagreb Design Week, kojeg smo nedavno gledali u Zagrebu, sada predstavlja hrvatski dizajn na Barcelona Design Weeku, koji se održava 24.i 25. listopada. Osamnaest hrvatskih dizajnerica i dizajnera prvi se put u Španjolskoj predstavlja grupnom izložbom. Naime, Croatian Design X serija je izložbi kojom ZGDW predstavlja hrvatski dizajn u svijetu, a nakon Bukurešta i Sofije, ove godine izložba se održava u Barceloni, u suradnji s Gradom Zagrebom.

image

Studio Tumpić Prenc, Istriana

/Zagreb Design Week
image

Studio Imeldy, Croatian Stories

/Domagoj Kunić

Izlagači su odabrani među finalistima nagrade ZGDW AWARD 2024 koju ste mogli vidjeti na netom završenom Zagreb Design Weeku. Od koncepata i prototipova, preko unikata do serijskih proizvoda i marketinških kampanja, raspon izložaka je širok, a izlošci su izabrani s ciljem predstavljanja pregleda suvremenog hrvatskog dizajna svjetskoj publici. Hrvatski dizajn izlaže se na skupnoj izložbi UNDERGROUND by Barcelona Design Week.

image

Iljan Prelac, Quattro terre

/Zagreb Design Week
image

Bruketa Žinić & Grey, Priča koja vrijedi svakog slova

Domagoj Kunic/

Bruketa&Žinić&Grey Međimursku popevku, koja je odnedavno na popisu UNESCO-a, predstavljaju kolekcijom od pet knjiga čiji je tekst pretočen u abecednu tjesteninu za juhu. Studio Tumpić/Prenc donosi ambalažu za istarsko maslinovu ulje u obliku rimske amfore, čime slavi istarsku tradiciju proizvodnje ulja koja potiče još od Rimskog carstva. Studio Imeldy dizajnirao je knjigu osobnih priča o identitetu Hrvata u dijaspori. Barbara Babić i Zvonimir Medin izmislili su inovativnu, edukativnu knjigu inspiriranu slikama Pieta Mondriana. Kalendar studija Bekar Haus na kraju godine postaje slika sastavljena od dvanaest listova koji označavaju mjesece. Bilježnice koje crpe inspiraciju iz slika Dulčića, Maslea i Pulitike dizajnirala je Bilja za Umjetničku galeriju Dubrovnik. Eva Rodinis samoiniciranim projektom istražuje nove načine upotrebe furnira, dok je Ijan Prelac, student Sveučilišta Algebra, dizajnirao bocu za vina Quattro terre izrađenu od četiri vrste istarske gline; time povezuje okus vina s povijesnim korijenima i tradicijom.

image

Barbara Babić, Zvonimir Medin, Touch Learn Create, The Art of Piet Mondrian

/Zagreb Design Week
image

Lucija Brkić, Kist

Pavel Posavec/
image

Bekar Haus, Calendar 4 Keeps

/Zagreb Design Week

U Barceloni se predstavlja čak sedam studenata Studija dizajna. Gita Potočić stalkom za knjige od bakra, koji s vremenom dobiva patinu, pokazuje protok vremena. Katarina Trpčić, danas Rimčeva dizajnerica, predstavlja studentski projekt kojim analizira značenje doma za pojedinca i društvo. Kist Lucije Brkić predmet je dualne funkcije — stalak za kist ili paleta za boje. Karla Braovac pretočila je osobno godišnje izvješće Spotify Wrapped u tiskano izdanje. Skrivalice Petra Cherchija inovativno su rješenje za privatnost u malim prostorima — jedan predmet s tri funkcije. Multifunkcionalni stol za sve prigode WM 4070 dizajnirao je Tomislav Kadić. Victoria Bucul dizajnirala je stolac snažnog karaktera inspiriran Bauhausom.

image

vICTORIA bUCUL

/Zagreb Design Week
image

Tomislav Kadić, WM 4070

Pavel Posavec/
image

Tea Pokas, Spasi me od zaborava

/Zagreb Design Week

Predstavlja se i troje studenata Sveučilišta sjever. Denis Jakupi je polazeći od sveprisutnog Ariala kojeg mijenja prolijevanjem tinte razvio novu tipografiju. Tea Pokas razvila je projekt digitalnog očuvanja starih recepata, a Tena Slobodnjak je izrazila rašomon dizajnom knjige Možda je obrnuto.

image

Petar Cherchi, Skrivalice

Pavel Posavec/
image

Katarina Trpčić, Naše

Foto Klik Gradiska/
image

Karla Braovac, Spotify Wrapped Annual report

/Zagreb Design Week
image

Gita Potočić, Bakat

Pavel Posavec/
image

Denis Jakupi, Tipografska sekunda minuta

/Zagreb Design Week
image

Bilja, Dulčić, Masle, Pulitika

/Zagreb Design Week
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 11:33