IN MEMORIAM

Zoran Pavlović: Legendarni grafički urednik i karikaturist

ZAGREB - Samo dva dana prije nego je napunio sedamdeset godina iznenada je u Zagrebu preminuo poznati karikaturist i grafički dizajner Zoran Pavlović kojega većina prijatelja pamti po nadimku Zozo. Zozo Pavlović bio je za generacije ljudi iz tiskovnih medija pojam grafičkoga oblikovanja novina i časopisa. Bio je legenda, urednik kojega su u staroj Vjesnikovoj tiskari podjednako cijenili iskusni novinari i urednici.

Neformalna grupa

Rodio se u Subotici 14. veljače 1941., a od ranog je djetinjstva živio u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, te studirao arhitekturu i filmsku montažu na AKFU. Počeo se zarana baviti karikaturom, a sredinom šezdesetih zajedno s Bastašićem, Kritovcem, Kovačevićem, Pahernikom, Petrićem i Šarićem osniva neformalnu grupu koja će svoje karikature objavljivati po novinama i izlagati na izložbama.

Djela su im se crnim humorom izdvajala u inače vrlo bogatoj i kvalitetnoj zagrebačkoj tradiciji, pa ih se često nazivalo “Zagrebačkom grupom karikaturista”.

Kao grafički urednik počeo je u Studentskom listu, zatim Poletu, Pop expressu, pa onda Telegramu, a osobito će mu važna biti dionica suradnje s Mihajlom Arsovskim s kojim osniva dizajnerski studio “P&D” (Pop i dizajn). Upravo su ova dvojica grafičkih dizajnera Zagreb tih godina učinili važnom europskom referencijom. Originalna tipografija, izbor slikovne građe i način prelamanja stranice i riječi odavali su senzibilitet nove, pop kulture.

Veliki doprinos

Sedamdesetih je godina bio umjetnički direktor kultnog magazina Start, zatim je pri Centru za društvene djelatnosti vodio Studio za grafički dizajn (Studio CDD) gdje je oblikovao nekoliko biblioteka i knjiga koje su u svakom smislu obilježile našu kulturu. Godine 1980. je pozvan da formira i vodi odjel dizajna u izdavačkoj djelatnosti Grafičkog zavoda Hrvatske.

Povijest grafičkoga dizajna druge polovice dvadesetoga stoljeća, pa i povijest medija, bez njegova doprinosa bili bi zaista mnogo siromašniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 02:17