ŠALABAHTER IZ FILMA

Akcijska ZF komedija s Cate Blanchett nemaštovit je i preplastičan film, a trebate ga pogledati iz samo jednog razloga

Cate Blanchett kao Lilith, Kevin Hart kao Roland, Ariana Greenblatt kao Tiny Tina, Florian Munteanu kao Krieg i Jamie Lee Curtis kao Tannis u filmu ”Borderlands”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Redatelju Eliju Rothu akcija očito ne leži jer "Borderlands" izgleda kao i svaki drugi drugorazredni akcijski film

Nije teško vidjeti zašto je Hollywood videoigru "Borderlands" adaptirao u film. Igra studija za razvoj videoigara Gearbox Software iz 2009. kombinacija je furiozne akcije, avanturizma, živopisnih likova i ponekad bezobraznog humora. Drugim riječima - sve što jedan ljetni blockbuster mora imati.

Čim je Gearbox Software vidio da su "Borderlands" dobro primili i igrači i kritičari - dva milijuna prodanih primjeraka u godinu dana i pozicija na nekoliko popisa najboljih igara svih vremena - glavni izvršni direktor studija Randy Pitchford počeo ga je nuditi holivudskim producentima. Željezo se kuje dok je vruće. Međutim, kako to obično biva, stihiji pretjerano sklon Hollywood svoju zainteresiranost nije odmah uspio pretvoriti u konkretne korake.

Filmski studio Lionsgate adaptaciju je službeno najavio tek u ožujku 2015., a "Borderlands" je redatelja - autora krvavih hororaca Elija Rotha - dobio tek krajem veljače 2020. godine.

Da bi "Borderlands" želi biti ozbiljan mainstream projekt, a ne samo žanrovska vježba, postalo je jasno kada je glavnu ulogu u filmu u svibnju 2020. dobila izvrsna i nagrađivana australska glumica Cate Blanchett. Glumačkoj su se ekipi nedugo zatim pridružili komičar Kevin Hart, glumac i glazbenik Jack Black, slavne glumice Jamie Lee Curtis i Gina Gershon te zvijezda u usponu Ariana Greenblatt.

Film je snimljen u Mađarskoj tijekom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. Dorađen je tijekom 2023. godine, a u Sjedinjenim je Američkim Državama premijerno prikazan početkom kolovoza ove godine. U hrvatska je kina stigao 29. kolovoza, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi jedan razlog zbog kojeg ga trebate pogledati i četiri zbog kojih ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:47