NEBO IZNAD ZENICE

Ako ste prolazili pokraj Zenice, sigurno ste primijetili guste oblake dima. U nekim četvrtima oboljenja od raka sve su učestalija...

Nebo iznad Zenice

 Rab Film Festival/
U obilju ljetnih festivala u regiji prema najzanimljivijima se probija Rab Film Festival, kojem je ovo već šesto izdanje, a počinje 23. kolovoza

U obilju ljetnih festivala u regiji prema najzanimljivijima polako se probija Rab Film Festival, kojem je ovo već šesto izdanje. Izbor filmova sve je respektabilniji, dolaze i gosti iz Hrvatske i svijeta, a i sam Rab prilično je atraktivna lokacija za filmske projekcije. Ovogodišnji festival otvara se francuskom dramom "Nepoželjni", režirao ju je Ladj Ly, došljak s Malija s domicilom u Francuskoj, koji je izazvao popriličnu pažnju svojim prvijencem "Jadnici". Taj se zbiva u četvrti u koju je Victor Hugo situirao svoj istoimeni roman, a i njegovo novo ostvarenje bavi se sirotinjom koja jedva preživljava u zgradi što bi je mjesna uprava najradije srušila.

Priča o zagađenju

Za novog upravitelja tog kvarta postavljen je liječnik Pierre Forges (Alex Meneneti iz filma Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti"), koji baš nema previše iskustva u takvoj vrsti poslova, ali oni koji su ga postavili računali su da će se voditi linijom manjeg otpora i ne brinuti previše za interese stanara. Protiv njega su aktivistica Haby (Anta Diaw) i njezin prijatelj Blaz (Aristote Luyindula), sklon radikalnim rješenjima, ona čak objavljuje Forgesu da će se na narednim izborima natjecati za njegovu funkciju, a šanse da bude izabrana nisu male, jer u toj četvrti žive ionako bijednici. Kad u jednoj zgradi izbije požar, Forges kao da je jedva dočekao priliku da se riješi nepoželjne zgrade, no ne računa da mu se Blaz želi itekako osvetiti. Festivalu će prisustvovati dvoje glavnih glumaca Anta Diaw i Aristote Luyindula, što je već iskorak prema ozbiljnom festivalu.

image

Film Nepoželjni

Rab Film Festival/
image

Film Nepoželjni

Rab Film Festival/

Ove godine zemlja partner rapskog festivala je Danska, koja je sudjelovala u koprodukciji "Nebo iznad Zenice", zajednički su je režirali Nanna Frank Møller i Zlatko Pranjić, a tema je upravo nevjerojatna. Ukoliko ste posljednjih godina prolazili pokraj Zenice, zasigurno ste primijetili guste oblake dima iz tamošnjih dimnjaka, a svako približavanje rijeci Bosni upozoravalo je na crvenu prljavštinu koja je zagadila nekoć bistru vodu. Stvar je u tome što je svojedobno željezaru počela eksploatirati tvrtka ArcelorMittal ne brinući previše o tome što je tamošnja koksara rasadište kancerogenih tvari. U nekim četvrtima Zenice oboljenja od raka su sve učestalija, što nije slučaj recimo u Belgiji, gdje ArcelorMittal pazi da ne prekrši pravila o zagađenju, ali u Istočnoj Europi svjesni su da državi nije toliko stalo do zdravlja njezinih građana. To se sve zbiva već desetak godina, u Zenicu navraćaju predstavnici te kompanije s luckastim teorijama (na primjer, da ne treba voziti automobile nego bicikle, jer se tako smanjuje onečišćenje zraka), koje gradska uprava drsko podržava, no srećom tamo postoji Eko Forum Zenica koji zna reagirati na sve njihove bezobrazluke. Čini se da će obuzdati divljanje stranog kapitala, no dok se to ne napravi, bolje je ništa ne predviđati.

Kostimirani ep

Zahvaljujući Dancima na Rabu ćemo gledati i film "Obećana zemlja" redatelja Nikolaja Arcela (njegov film "Kraljevska afera" svojedobno je bio iznimno hvaljen i promovirao Aliciu Vikander), koji se odigrava u toj zemlji sredinom 18. stoljeća. Njegov je protagonist bivši vojnik Ludvig Kahlen (velika međunarodna zvijezda Mads Mikkelsen), koji se dosjetio da na ničijoj zemlji, uz kraljevski blagoslov, uzgaja krumpir i podigne naselje od kojeg će svi imati koristi. Nije računao da je tu zemlju prisvojio lokalni plemić i među njima počinje nemilosrdna borba u kojoj se ne pazi na ljudske žrtve. Vizualni prosede je impresivan, a i dvosatni kostimirani ep protekne u trenu.

image

Obećana zemlja

Rab Film Festival/

Palestinsko-norveški dokumentarac "Jedina zemlja" neobičan je stoga što su suvremeni okupatori zaboravili da potlačeni danas raspolažu mobitelima i video-kamerama, koje dokumentiraju sve opačine što se prema njima poduzimaju. Junak filma je mladi Palestinac Basel Adra koji se ne odvaja od svog mobitela (odnosno kamere na njemu), a najbolji prijatelj postao mu je Izraelac koji bi rado pisao o tome kako njegova vojska zlostavlja Palestince. Izrael je upravo odlučio da palestinsko naselje Masafer Yatt pretvori u vojnu zonu za strateške vježbe i ne smeta ih što tamo žive ljudi u ne bog zna kakvim nastambama. Prizori u kojima bageri sravnjuju sa zemljom palestinske kuće su jezivi, kuhinje i kupaonice nestaju kao da su napravljene od papira, a zabilježen je i prizor pucanje na mladog Palestinca (koji je poslije umro od tih povreda). Palestinci su čak dobro organizirani u svojim protestima, ali što vrijedi kad se sukobljavaju s teškim naoružanjem. U jednom trenutku Basel je čak spreman odustati od borbe, njegova obitelj preživljava od male naftne stanice i morao bi se prihvatiti tog posla, no teško je u takvim uvjetima opredijeliti se za pravi put.

Romansa iz Irana

Rab ima u ponudi još nekolicinu zanimljivih filmova, no treba upozoriti na romantičnu dramu "Moj najdraži kolač" napravljenu u iransko-francusko-švedsko-njemačkoj koprodukciji. Tema je prilično nekonvencionalna, 70-godišnja Mahin (Maryam Moghaddan) ima svoj kružok starijih prijateljica ali je neprestano smetaju intervencije tzv. moralne policije protiv svih koji se ne pridržavaju strogih vjerskih načela. Jednog dana odlučila je napraviti nešto drsko, počela je udvarati postarijem taksistu (Behtash Saneeha), ohrabrena time što on ne nosi vjenčani prsten (a i njezin suprug odavno je umro) i pozvala ga kući na kolač i čašu vina. On se isprva nećka, ali postupno popušta, samo što joj ne otkriva svoju veliku tajnu. Film završava neočekivanim preokretom, koji se dugo pamti. Trebali bismo ga vidjeti bar na televiziji, jer na kino-repertoaru tako nešto nema šanse. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 12:27