NEVJEROJATNA PRIČA

Bila je model Voguea, snimila se u Hitlerovoj kadi nakon njegove smrti, a film o njoj sniman je kraj Dubrovnika

Kate Winslet

 Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
U filmskoj priči o slavnoj američkoj ratnoj fotografkinji, Kate Winslet je maestralno utjelovila Lee Miller. Snimajući scene, Winslet je slomila nogu

Biografski film "Lee" koji se u jesen 2022. snimao u Hrvatskoj, točnije okolici Dubrovnika, nakon niza festivala stigao je u kina. Britanski mediji dočekali su ga s pohvalama (uz poneku zamjerku), posebno ugledni The Guardian.

Američka fotografkinja Lee Miller, koju ovdje glumi Kate Winslet, bila je model od djetinjstva, a potom muza i umjetnička suradnica nadrealističkog umjetnika Mana Raya, Miller je o fotografiji učila s obje strane objektiva. Družila se, među ostalima, i s Picassom.

image

Izložba Lee Miller

Lorenzo Carnero/zuma Press/profimedia/Lorenzo Carnero/zuma Press/profimedia
image

Kate Winslet u filmu ‘Lee‘

55 Films - Brouhaha Entertainmen/afp/profimedia/55 Films - Brouhaha Entertainmen/afp/profimedia

Biografski film, koji se usredotočuje na Millerino vrijeme kao ratne izvjestiteljice tijekom Drugog svjetskog rata, tvrdi da je njezin uvid u snagu dinamike fotografije pridonio izvanrednoj moći njezina rada. U filmu govori i o silovanju koje je doživjela u djetinjstvu. Redateljski debi američke snimateljice Ellen Kuras "Lee" nastavljaju u Guardianu,nedvojbeno je dojmljiv: pogled iz ženskih oči na fotografkinju koja je upravo iz te ženske perspektive pratila rat i njegove posljedice. Pored toga, Winslet je pružila izvanrednu glumačku izvedbu, iako je malo prestara za ulogu (Miller je bila u srednjim 30-ima kada je izvještavala o ratu). Uhvatila je duh lika: svađalice, sukobljavanja, teške, široke aspekte Millerine osobnost, kao i njezin značajan magnetizam. Winsletina Lee je žena koja svoje riječi koristi kao oružje, izgovorena hrapavim glasom snažne heroine.

image

Kate Winslet u filmu ‘Lee‘

Backgrid/backgrid Uk/profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
image

Kate Winslet u filmu ‘Lee‘

Backgrid/backgrid Uk/profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Uz svog prijatelja i kolegu, fotografa časopisa Life, Davida E Schermana (Andy Samberg), Miller je bila jedna od prvih civila koji su svjedočili zločinima nacističkih koncentracijskih logora u Buchenwaldu i Dachauu. Ono što je tamo vidjela progonilo ju je do kraja života.

image

Kate Winslet u filmu ‘Lee‘

Backgrid/backgrid Uk/profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
image

Kate Winslet na setu filma o ratnoj fotografiji Lee Miller u Kuparima

Tonci Plazibat/Cropix
image

Kate Winslet na setu filma o ratnoj fotografiji Lee Miller u Kuparima

Tonci Plazibat/Cropix

Film je sniman u Kuparima, što je dalo dobru filmsku kulisu, a pisali smo i kako je slavna glumica ozlijedila nogu tijekom snimanja filma.

Kupari su zapušteni u tranzicijskom procesu, kako se pisalo u više navrata.

Pored toga što se ime slavne fotografkinje često spominjalo dok je trajalo snimanje filma u Hrvatskoj, naša publika s njezinim opusom imala se prilke upoznati i prije 14 godina kada je u Rijeci priređena izložba "Legendarna Lee Miller" u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Kako smo pisali, ratna reporterka, nekadašnji najbolji model Voguea, Lee Miller, zajedno s fotografom Daveom Schermanom, 1945. godine ušla je u München, gdje su vođeni reporterskom znatiželjom došli do Hitlerova stana. Ranije istoga dana fotografirali su užase koncentracijskog logora Dachau. Prelijepa je Miller izula svoje prljave vojničke čizme, skinula odjeću i krenula se okupati.

“Bila je to obična, staromodna zgrada i bilo tko s prosječnim primanjima mogao bi biti vlasnikom stana. No, mjesto je bilo u savršenom stanju, bilo je struje i tople vode, moglo bi biti i spremno za novog stanara kojeg ne bi smetalo srebrno ugravirano AH”, zapisala je u svom dnevniku. Miller i Scherman proveli su noć u apartmanu “koristeći Hitlerov zahod, tuš i općenito se osjećajući kao kod kuće. Stan je bio pun loše i dosadne umjetnosti, prosječne su slike visjele posvuda po zidovima”. Uz kadu su se nalazili klasicistička skulptura i jedan Hitlerov portet.

Lee Miller cijeli je život provela ili pozirajući fotografima i najslavnijim umjetnicima svog vremena, ili snimajući fantastične fotografije.

Kako smo, također, pisali, Miller i Picasso upoznali su se 1937. na odmoru u južnoj Francuskoj, iako su im se putevi možda ukrstili i ranije, kada je ona radila s Manom ​​Rayem. Uslijedilo je duboko prijateljstvo između njihovih obitelji. Naime, Miller je bila udana za britanskog umjetnika, pjesnika i povjesničara Rolanda Penrosea, Picasso je bio s Dorom Maar, zatim s Françoise Gilot, a zajedno su ljetovali, često u raznim kućama slavnog umjetnika. Antony, koji je rođen 1947., sjeća se da je uvijek bilo puno djece i životinja. Picasso je dopustio kozi zvanoj Esmeralda da spava ispred njegove sobe i dozivao bi je jer se bojala mraka. Bilo bi tu dugih ručkova, s onom vrstom egzotične hrane koja je bila rijetkost u poslijeratnoj Britaniji, ali i praktičnih šala. Miller je uživala stavljati kockice leda sa smrznutim mušicama u piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 14:25