HRVATSKI KANDIDAT ZA OSCARA

EKIPA KAUBOJA 'Iznenađeni smo hvalom uglednog časopisa Variety'

 Promo
Kritičarka je film usporedila s ‘The Full Montyjem’ i nazvala ga ‘divljački smiješnim’

Da te uopće primijeti Variety, jako puno znači, ali ove pohvale ni u ludilu nismo očekivali, rekao je redatelj Tomislav Mršić nakon što je ugledni filmski časopis Variety objavio kritiku o njegovu filmu “Kauboji”, koji je ovogodišnji hrvatski kandidat za Oscara.

U Varietyju, časopisu za koji se smatra da ima direktan utjecaj na odluke članova Akademije, o “Kaubojima” je naime izašao veliki osvrt pod naslovom “Hrvatski kandidat za Oscara vješta je kombinacija socijalne drame i komedije apsurda”.

Odlična kamera

Kritičarka Varietyja, povlačeći paralelu s kultnim filmom “The Full Monty”, “Kaubojima” je zamjerila tek dvije stvari - da je film donekle predugačak te da su neki dijalozi, a posebno šale ipak malo prelokalne, zbog čega zapadnjačkim gledateljima neće biti shvatljive. No sve ostalo bila je promocija hrvatskog filma kakva se samo može poželjeti. Za Mršićev debitantski igrani film rađen prema istoimenoj hit-predstavi Teatra Exit autora Saše Anočića, a u kojoj osim njega glume i Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak te Nikša Butijer, među ostalim piše:

“Redatelj okretno preskače s divljački smiješnog na nježno i potom natrag uz pomoć vješte glumačke ekipe. ‘Kauboji’ završavaju s točno dovoljno tuge i blesavog veselja, što dokazuje, bez ikakvog pretjerivanja, poruku filma da se u apsurdnom i nepravednom svijetu iskupljenje može pronaći samo u luđačkoj gesti”. U tekstu se hvali i odlična kamera Predraga Dubravčića jer “precizno oslikava mračnu stvarnost sumornog industrijskog okruženja”, a autorica je zaključila i da je Mršić “majstorski kombinirao ton i ambijent”.

Uži izbor 15. prosinca

- Zapravo, tek sada kad su me nakon ovog teksta svi počeli zvati shvatio sam što se stvarno dogodilo. Imamo li šanse ući u uži izbor za Oscara? Stvarno ne znam. Ovo su dobri pokazatelji. Nije prvi put da se o ‘Kaubojima’ u Americi piše, nedavno je objavio tekst i Hollywood Reporter, a film je premijeru u SAD-u imao na filmskom festivalu Mill Valley u Santa Monici 23. listopada. Radi se o festivalu na koji vas moraju pozvati, ne možete se sami prijaviti, a posljednjih godina upravo su na taj festival pozvani filmovi koji su kasnije osvojili Oscara. Za nas će već biti veliki uspjeh ako 15. prosinca uđemo u uži izbor od devet filmova, jer od osamostaljenja hrvatski film nije uspio stići tako daleko.

Ali u konačnici, ako se to i ne dogodi, nadam se da smo ovako otvorili put nekom sljedećem hrvatskom filmu - rekao je Mršić koji 22. studenoga putuje na prvu američku projekciju u Los Angelesu.

Žestoka konkurencija

No kako uistinu stoje “Kauboji”, znat će u prosincu, kada se u konkurenciji od 100-tinjak prijavljenih filmova izabere devet najboljih. Potom 15. siječnja slijedi konačna odluka o pet stranih filmova koji su kandidati za Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:57