NAGRADA NAJBOLJEM

FESTIVAL U LOCARNU Zlatni leopard dodijeljen Španjolcu Albertu Serri

Neočekivano je trijumfirala ‘Povijest moje smrti’, a bez nagrade ostao je glavni favorit

U švicarskom gradiću Locarnu završeno je 67. izdanje najmanjeg od četiri najvažnija europska filmska festivala, a pomalo iznenađujući pobjednik je “Historia de la meva mort” (Povijest moje smrti) Španjolca Alberta Serra, koji je Zlatnog leoparda osvojio u konkurenciji 20 filmova.

Film sporih kadrova, dug 150 minuta, u kojem grof Drakula susreće zavodnika Casanovu, kako pišu švicarski izvjestitelji, velik dio publike natjerao je da izađe iz kina i prije završetka, a u prigodnom govoru Serra ga je opisao kao “film o ljepoti horora, ali i o hororu ljepote”.

Iako je slovio za glavnog favorita, njemački film “Feuchtgebiete” po hit-knjizi “Vlažne zone” spisateljice Charlotte Roche nije osvojio nijednu nagradu, pa ni onu za najbolju glumicu na koju je pretendirala Carla Juri.

Veseliti se, pak, može Destin Creston: njegov “Short Term 12”, drama o mladoj ženi koja radi kao odgojiteljica u popravnom domu, dobio je višeminutni aplauz ispunjenog gledališta na Piazza Grande, a osvojio je tri nagrade, među kojima i onu za glavnu glumicu Brie Larson.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Werneru Herzogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:32