ANKETA SIGHT & SOUNDA

Film o scijentologiji P. T. Andersona najbolji je po sudu 100 filmskih kritičara

Britanski filmski časopis Sight & Sound više ništa ne poduzima u skromnim razmjerima: nakon opsežne ankete o najboljim filmovima svih vremena objavljene ovoga ljeta u kojoj je sudjelovalo više od tisuću kritičara, redatelja i filmskih profesionalaca, sada je organizirao i glasanje za najbolje filmove godine i zamolio točno sto svjetskih filmskih kritičara da mu pošalju liste s po pet naslova koji su ih se tijekom cijelom sezone najviše dojmili.

Odazvala su se itekako ugledna imena, od Engleza Davida Thompsona i Francuza Michela Cimenta do Amerikanaca J. Hobermana i Jonathana Rosenbauma, no kriteriji odabira nisu bili osobito čvrsti: nije bilo nužno da je film prošao kroz vašu kinomrežu, a bilo je dostatno da ste ga vidjeli na nekom festivalu, a i oko različitih filmskih vrsta nije bilo problema. Britanski kritičar Mark Cousins tako se opredijelio za bugarski dokumentarac “Posljednja ambulantna kola Sofije”, u kojem je naš Hrvatski audiovizualni centar bio manjinski partner, a jedini film iz regije koji je zalutao na neku od lista su “Djeca” Aide Begić.

Nesigurni veteran

Pobijedili su, dakako, oni filmovi koje se najviše spominjalo, pa je tako trijumfirao “Master” Paula Thomasa Andersona , kojem su u Veneciji pripale dvije važne nagrade - za najbolju režiju i dvije glavne muške uloge ( Joaquin Phoenix i Philip Seymour Hoffman). Drama o nesigurnom tipu, vojnom veteranu, koji traži oslonac u priključenju tajnovitoj sekti na mnogim je listama najboljih filmova godina, pa i od kritičara koji nisu sudjelovali u anketi Sight & Sounda, a u nas je još nismo vidjeli jer će stići u kina tek početkom veljače, u razdoblju oscarovskih nominacija.

Kultni horori

Premda se glasalo i za manje poznate naslove, od kojih su se neki probili na listu deset (odnosno jedanaest, jer je nekolicina filmova dobila isti broj bodova) najboljih, ohrabruje podatak da samo jedan od njih nije prikazan u Hrvatskoj u ovoj godini, iranski “Ovo nije film”, u kojem je poznati filmaš Jafar Panahi uz pomoć videokamere i kolege Mojtabe Mirtahmasba izložio svoju nezahvalnu situaciju u tamošnjem društvu. Zahvaljujući brojnim festivalima, reviji Filmomanija i distributerima kao što su Continental i Discovery, filmska je ponuda u nas danas neusporedivo bogatija i kvalitetnija nego prije nekoliko godina.

Niste nikad čuli za “Berberski tonski studio” Petera Stricklanda (režirao zapaženu “Katalin Vargu”), posvećen talijanskim kultnim hororima? Nema veze, vidjet ćete ga uskoro, jer ga Continental nagodinu planira za distribuciju. U siječnju Discovery pušta u kina “Zvijeri južnih divljina”, pobjednika prošlog Sundancea, a u pravu distribuciju će i portugalski “Tabu”, koji je već igrao na Filmomaniji i plasirao se stepenicu iznad “Ljubavi” Michaela Hanekea, dobitnika Europske filmske nagrade.

U kinima su već igrali “Sveti motori”, “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca”, “Iza brda” i “Kozmopolis”, a sve ih već sada ili uskoro možete posuditi u domaćim online videotekama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:30