Programska jesen ušla je u programe svih televizija s nacionalnom koncesijom: vidjet ćemo koliko će biti monotona. Zacijelo je najbezazlenija a gledana emisija u ovosezonskoj programskoj shemi RTL-ovoj kulinarski natjecateljski program “Tri, dva, jedan - kuhaj!”. Krenula je dakle peta sezona. Deset natjecateljskih parova odaje donekle živopisnost a odreda su u kuhinji, sudeći po uvodnoj epizodi, manje vješti nego što su mislili da jesu. U stvari, ni jedan par nije uspio servirati žiriju kompletno ukusno glavno jelo, a pripremali su ga po vlastitu nahođenju, kao specijalitet kakvim najradije časte obitelj za stolom. Izbor im je sužavala tek činjenica da su kao glavnu namirnicu morali odabrati piletinu, svinjetinu, srnetinu, zeca ili patku.
Jedno što smo dakle pouzdano doznali jest da natjecatelji nisu vegetarijanci i da se u njih jede svakojako: meso znade biti sočno ali je riža tvrda, ili je krumpir neposoljen ili ružmarin nadrobljen, ili meso ipak prepečeno, ili se ne zna pohati, ili je prilog neugodno natopljen limunom… Nikako na zelenu granu. Doduše, tu su i objektivne smetnje. Tek se upoznavaju s opremom, pećnicama…
Voditeljica Doris Pinčić Rogoznica donekle je usiljena ali ne toliko da bi zaista iritirala. Njezina energija, recimo to tako, površna je ali nije neuvjerljiva. Na duge staze funkcionira. Međutim, nema dovoljnu karizmu da sama nosi projekt i zapravo bi idealno bilo da radi u paru. Takav jedan voditeljski par (osobe različitog karaktera) ne bi uzimao prostor ionako živopisnom tročlanom žiriju a među natjecateljima pobuđivao bi više drame.
Početak natjecanja otkrio je i ponešto nova o članovima žirija. Tomislav Špiček na televizijskim je ekranima još od kraja devedesetih godina prošloga stoljeća i uvijek je ostavljao dojam šaljivdžije, koji dakako ozbiljno shvaća posao ali ne i sebe. Sad je odjednom postao odviše grez i nije baš duhovit. Previše priča o sebi a vicevi mu traju predugo i nisu baš uspjeli. Osuditi pak dvije žene, Silvijanu i Maricu, jer su jelo pripremile u woku pak je deplasirano. Što one, Zadranke, imaju spremati orijentalna jela, mudrovao je Špiček. Dalmatinke ima da spremaju ribu, zaključio je još mudrije.
Znači, Špiček, kao rođeni Zagorec, ribu jede samo u restoranu a kineska jela jedino u kineskim restoranima. Po mogućnosti u Kini. Ili u Zagorju. Sve ostalo je perverzija i virenje preko tuđeg plota…
Mato Janković kao da je pomalo posustao. Jednako je strog ali više nije toliko jak u izrazu i na riječima. Djeluje kao da se umorio od prigovaranja a savjete daje dosta fatalistički.
Gastro-novinarka Mateja Domitrović Sabo zasad je odviše plaha. Ostavlja dojam da se krije iza autoriteta muškoga dvojca te da većinom potvrđuje njihove ocjene. Kao novo lice, morala bi se, što se kaže, snažnije profilirati.
Ukratko, ni ove sezone neće biti dosadno a koliko će emisija biti dinamična ovisit će, po svemu sudeći, o sposobnosti natjecatelja da uče na vlastitim pogreškama.
“Tri, dva, jedan - kuhaj!”
U prvoj epizodi doznali smo kako nijedan par nije uspio servirati kompletno ukusno jelo, pripremali su ga više po vlastitom nahođenju, kao specijalitet kakvim najradije časte obitelj za stolom. Jedino što smo pouzadno doznali je da natjecatelji nisu vegeterijanci
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....