POLEMIKE OKO FILMA

Gay partizani glavni su junaci filma koji je hrvatski kandidat za Oscara. Trebao je to biti film o gay braniteljima, no...

Lijepa večer lijep dan

 Promo Havc/4film/
Konfrontacije oko ovog filma krenule su i prije no što je uopće pala prva klapa

U zagrebačkom Studenskom domu "Stjepan Radić", točnije kinu Forum ovih dana je na repertoaru kao pretpremijera novi film redateljice Ivone Juke "Lijepa večer, lijep dan", koji je ujedno i hrvatski kandidat za prestižne filmske nagrade Oscar i Goya.

Priča prati "četiri prijatelja Lovru (21), Nenada (20), Stevana (22) i Ivana (20) koji su se pobunili protiv nacističkog režima i priključili NOB-u. Šesnaest godina kasnije oni su renomirani umjetnici koji smatraju da imaju pravo kritizirati društvo za koje su se borili. Iako su zaslužni veterani NOB-a, partiji se ne sviđaju filmovi koje stvaraju, a kad njihova seksualnost postane suspektna angažiraju agenta Emira da sabotira njihov rad…", stoji u kratkom uvodu u film.

Novo Jukino djelo podijelilo je kritičare. Nekima se film svidio, nekima blago rečeno ne, ali ne zbog homoseksualne ljubavi dvojice partizana. Konkretno oni kojima se nije svidio zamjeraju mu da je u puno toga u njemu "već viđeno", razdoblje 1957. nakaradno dočarano, a u nekim povijesnim detaljima krivo prikazano.

"A što reći o sitnicama iz svakodnevice? Kao najnormalnija stvar spominju se "točkice" bez kojih se nije moglo ništa, ni kupiti kilu najjeftnije kave, brašno i rižu, a kamoli cipele. Tek za upozorenje, sjećam se da su mi roditelji kao klincu spominjali "točkice", ali kao poratni fenomen, kao nešto bez čega se nije moglo. U doba kad sam odrastao i odlazio u kino dva-tri puta tjedno, "točkice" su bile stvar davne prošlosti, možda su se zadržale negdje u bosanskoj ili crnogorskoj provinciji, ali u Zagrebu i Beogradu nitko za njih nije htio čuti.", piše Jutarnji list.

Oni kojima se film svidio, navode: "Na koncu, "Lijepa večer, lijep dan" najmanje je film o gej partizanima, a više univerzalna priča o sistemu koji jede vlastitu djecu, bezvremenskoj korupciji i razočaranju prvoboraca koja je isto tako mogla biti smještena u sadašnjost. Početne nespretnosti nadjačava vrlo dobar ukupni dojam zbog kojega mi je žao da je ovaj film trenutno "skriven" u memljivom kinu Forum.", piše Večernji list.

image

Ivona Juka

Darko Tomas/cropix/Cropix

Inače konfrontacije oko ovog filma krenule su i prije no što je uopće pala prva klapa. Dapače, HAVC mu je odbio sufinaciranje 2016. kada je to još bila priča o gay braniteljima, a ne gay partizanima. Kako je 2016. donio Nacional: "Ako je suditi prema stavu umjetničkih savjetnika Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), u Hrvatskoj se ne bi trebali snimati filmovi u kojima se pojedini pripadnici Hrvatske vojske prikazuju kao homoseksualci. I to zato što oni smatraju da to za publiku ne bi bilo estetski prihvatljivo."

Glavni protagonisti umjesto gay branitelja, postali su gay partizani, sredstva su odobrena, a Hrvatsko društvo filmskih djelatnika ovih je dana odlučilo da s "Lijepa večer, lijep dan" Hrvatska ide u borbu za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma.

Više o filmu možete pročitati na stranicama HAVC-a. Još uvijek nije poznato kada će film krenuti u redovnu kino distribuciju, a u Forumu igra do sutra, 15. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:29