ZAGREB, RIJEKA

Human Rights Film Festival u kinu Europa otvara 'Bijeli materijal'

Human Rights Film Festival u zagrebačkom kinu Europa danas otvara "Bijeli materijal" izvrsne francuske redateljice Claire Denis, čije filmove hrvatska publika dosad nije imala prilike vidjeti.

Tko je Claire Denis? Na to bi pitanje u nas mogli kompetentno odgovoriti samo sretnici koji redovno posjećuje strane filmske festivale. Naime, nijedno od ostvarenja kojima se proslavila 61-godišnja francuska redateljica u nas nije prikazano u kinima niti je dostupno na DVD-u. A u pitanju je filmašica koju bi mnogi svrstali u sam panteon moderne filmske umjetnosti! Njezin je stil poetičan, ali su joj teme opore, što počesto stvara začudan kontrast.

Propust donekle ispravlja Human Rights Film Festival, koji se danas, u ponedjeljak, u zagrebačkom kinu Europa (repriza je drugi dan u Rijeci, u Art-kinu Croatia) otvara upravo njezinim filmom "Bijeli materijal", prikazanim na ovogodišnjem venecijanskom filmskom festivalu i zatim na vrlo elitističkom New York film festivalu. Claire Denis je rođena u Parizu, no odrasla je u kolonijalnoj Africi (otac joj je bio vladin činovnik koji se neprestano seljakao) i tom iskustvu posvetila svoj prvijenac "Čokolada" (1988.), međutim, i mnoga njezina druga ostvarenja bave se odnosima između različitih rasa i izgubljenošću na tuđem kontinentu, pa tako i Bijeli materijal.

Protagonistica filma je Maria ( Isabelle Huppert), vlasnica plantaže kave u nekoj (to ne specificira) afričkoj zemlji, u kojoj se upravo sprema državni udar. Preporuka je francuske vlade da svi bijelci čim prije napuste zemlju, jer im ne mogu jamčiti sigurnost: posvuda haraju paravojne trupe među kojima su i naoružani klinci, zaštitni znak našeg doba u potrazi za bijelim materijalom, nečim što se može oteti sada već bivšim kolonizatorima. U tom kaosu Maria se nema na koga osloniti: od supruga se otuđila, svekar kao da ne zna gdje živi, a sin je nakon jednog sukoba obrijao glavu i počeo nositi mašinku. Ona i ne pomišlja na bijeg: potrebno joj je samo pet dana vremena da pobere urod kave, što nije lak zadatak, jer su svi radnici pobjegli, a pljačkaši se nesmiljeno približavaju. "Bijeli materijal" možda nije najvažniji film Claire Denis, ali predstavlja dobar početak za upoznavanje njezina opusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 21:16