‘UŽIVAM U ŽIVOTU‘

Ima 94 godine, i napokon glavnu ulogu: ‘Oduvijek sam željela glumiti samo jedno - ubojicu‘

June Squibb u filmu Thelma

 Magnolia Pictures/everett/profimedia/Magnolia Pictures/everett/profimedia
Iza nje je gotov stotinu uloga u svim glumačkim medijima, a sada žari i pali u filmu ‘Thelma‘

Američka akcijska komedija "Thelma" ima ocjenu od čak 99 posto na Rotten Tomatoes, 7,4 od 10 na IMDb-u, Metacritic filmu daje 77 od 100 bodova, a sviđa se i 83 posto korisnika Google Reviewsa. Ocjene su dobre, ali ni po ocjenama ni po zaradi u kinima, zasad samo američkim, "Thelma" neće zaraditi neki rekordan novac. No, ima svoje adute i dugo će se pamtiti. Najveći adut je June Squibb, koja prvi put ima glavnu ulogu u 94-godini, nakon više od 70 godina karijere. I k tome postaje akcijska zvijezda. Ovo je i posljednji film sjajnog Richarda Roundtreeja koji, nažalost, nije dočekao premijeru.

image

June Squibb u filmu Thelma

Magnolia Pictures/everett/profimedia/Magnolia Pictures/everett/profimedia

June Squibb je traženija nego ikad - vjerojatno nije dala toliko intervjua ni u vrijeme kada je bila nominirana za Oscara 2013. godine. U intervjuima se pokazuje kao zabavna, šarmantna sugovornica koja ima što reći. Ima lijepu, sijedu kosu, bistre plave oči i nježan, iskren osmijeh. Djeluje blago, poput kakve bakice iz priča.

"Thelma" je akcić, živahni triler, samo što se glavna junakinja brzo umara, uživa slažući puzzle i ne služi se najbolje internetskim pretraživačima. Udovica je, svjesna svoje ranjivosti, pomalo tužna i ljuta što je snaga napušta, a dobije razlog više za ljutnju kada je u jednoj od onih danas čestih telefonskih muljaža, uspiju prevariti te ostane bez 10.000 dolara. Odlučna da otkrije prevaranta i vrati svoj novac, usprkos zabrinutosti obitelji, udružuje se s umirovljenim glumcem Benom (glumi ga Richard Roundtree) i kreće u pohod.

Rečenica "Osveta nikad nije bila tako slatka" na plakatu filma sjajan je teaser, jer Thelma maše pištoljem, poigrava se s kriminalcima i izvodi vratolomije na svoje crvenom skuterom za mobilnost.

- To nisam bila ja - priznala je Squibb u intervjuu za Variety - To je bila kaskaderka.

Pričajući o ulogama, u istom je intervjuu rekla kako bi voljela biti ubojica.

- Ooo, da! Silno bih to voljela - izjavila je - Već su me ubijali, no ja nikad nisam bila ubojica, tako da bi to bilo zabavno.

image

Richard Roundtree i June Squibb u filmu Thelma

Magnolia Pictures/everett/profimedia/Magnolia Pictures/everett/profimedia

A glumila je u više od 30 filmova i oko 40 serija, te gotovo 20 kazališnih predstava (u teatru je i započela karijeru još krajem 1950.-ih). Osim "Thelme", u kina je nedavno stigao i još jedan film u kojem ima ulogu - u velikom animiranom hitu "Izvrnuto obrnuto 2", posudila je glas Nostalgiji.

U razgovorima za različite medije June Squibb otkrila je kako živi u desetom desetljeću života.

- Fizički sam oslabila - kazala je za The Independent - Ali to je neizbježno. Živiš s tim. Koristim štap, a ponekad, ako treba dugo hodati, i kolica. U početku mi je to smetalo, ali više ne. Voljela bih reći: "Ma, mogu ja to!". E, pa... Postoje stvari koje ne mogu.

No, mentalno je u top formi, vrlo bistra, odrješita i jasna.

image

Redatelj Josh Margolin, June Squibb, Fred Hechinger i Clark Gregg

Dave Allocca/starpix/instar Images/profimedia/Dave Allocca/starpix/instar Images/profimedia

Lik Thelme u filmu inspiriran je stvarnom osobom koja je slična June - bakom redatelja Josha Margolina. Prava Thelma Post ima 103 godine, živahna je i trenutno živi s Margolinovim roditeljima. Srećom, pravu Thelmu nitko nije pokušao prevariti, no njezin karakter sličan je onom fiktivne Thelme. Kako je redatelj rekao predstavljajući film, njegova je baka iznimno pametna žena, a cijeli je život bila posvećena potrebama drugih, bila je ponajprije supruga i majka. Kada je djed preminuo "prvi je put imala sve vrijeme za sebe i mogućnost da radi po svome i što želi".

June Squibb, pak, cijeli je život išla protiv struje. Najprije protiv očekivanja koja su se nametala ženama u vrijeme njezine mladosti. Usprkos roditeljskom protivljenju preselila se 1957. godine u New York i počela glumiti u kazalištima i raditi u noćnim klubovima. Roditelji su bili uvjereni da je to "samo faza".

image

Richard Roundtree i June Squibb

Magnolia Pictures/everett/profimedia/Magnolia Pictures/everett/profimedia

- Majka me jednom gledala na Broadwayu i nakon predstave mi je rekla: "Eto, napravila si to, sad se možeš vratiti kući, udati se i imati djecu". -kazala je u za Independent - Borila sam se svim snagama za sebe. Mislim, doduše, da me otac na neki svoj način razumio, ali majka nikad nije. Nije mogla shvatiti koga je to rodila, kakvo je to dijete koje ju ne želi slušati, mene koja sam išla po svome...

Iza nje su dva braka, a u drugom je, 1970. godine, kada je već imala 40 godina, dobila sina, svoje jedino dijete s redateljem i učiteljem glume Charlesom Kakatsakisom. Sa 60 je imala filmski debi u filmu "Alice" Woodyja Allena, a uz to radila na Broadwayu. Pojavila se u mnogim poznatim, hit serijama, uglavnom u nekoliko epizoda - od "Zakona i reda", preko "Housea" i "Castlea" do "Moderne obitelji" i "Teorije velikog praska"... Franšiza "Zakon i red" ostala je do danas njezina najomiljenija serija koju vjerno prati na TV.

image

Poster filma Thelma

Magnolia Pictures/everett/profimedia/Magnolia Pictures/everett/profimedia

Sporedna uloga u drami "Nebraska" Alexandera Paynea, ona jezičave, bezobrazne i pomalo lascivne Kate Grant donijela joj je 2013. godine nominaciju za Oscara. Radila je mnogo oduvijek, pa iako joj je nominacija donijela pokoji angažman više, u njezinu životu nije se mnogo promijenilo nakon nominacije.

A, kako sama priča, ni s prvom glavnom ulogom nakon silnih godina u profesiji, nije se puno toga promijenilo. Nikad nije imala trenutke u kojima se osjećala kao diva, niti je veličina uloge utjecala na njezin način rada.

- Radila sam po scenariju, učila sam svoje riječi. Moj način rada nije se promijenio. Ja se nimalo nisam promijenila - kazala je za Variety pa priznala da ponekad osjeti malo zadovoljstva zbog pažnje koju joj sada posvećuju. Osim toga, sada je prvi put sama na velikim panoima koji reklamiraju film.

- Ne mogu se pretvarati da to nije uzbudljivo - rekla je sa smiješkom.

Tijekom snimanja "Thelme" proslavila je 93. rođendan, a kako je redatelj Margolin rekao, inzistirala da sama radi što više toga, sve što može. Izjavio je kako je dokazala vrhunsku profesionalnost, ali se ekipa ipak trudila da glavna glumica bude maksimalno zaštićena i sigurna.

- Nije snimala scenu u kojoj Thelma pada. Nismo bacili June u prašinu usred noći, kunem se. - objasnio je - Ali izvela je mnogo više fizičkih scena nego što smo očekivali.

image

Squibb na snimanju filma ‘Eleanor the Great‘ koji režira Scarlett Johanssen

Eric Kowalsky/mega/the Mega Agency/profimedia/Eric Kowalsky/mega/the Mega Agency/profimedia

Squibb, koja pred sobom ima čak tri projekta u različitm fazama, a jedan je film "Eleanor the Great" koji režira Scarlett Johansson, ima i poruku za sve one koji će pogledati "Thelmu". Nada se da će iz kina otići vjerujući u sebe malo više nego prije filma.

- Nema veza koliko godina imate, morate živjeti svoj život. Znam mnoge koji su se predali. Ne kreću se. Ne rade ovo ili ono. Ima stvari koje ne mogu napraviti, ali ima i onih koje mogu. - rekla je u Independentu i zaključila - Zato uživam u onome što mogu. Treba nam snaga da ostvarimo što želimo. A ako želite dovoljno jako, prekršit ćete i sva pravila da to ostvarite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 09:19