NEPREPOZNATLJIVI NICOLAS CAGE

Ima tu malo od filma ‘Seven‘, malo od ‘Kad jaganjci utihnu‘. Ovaj film napravio je majstor

Maika Monroe u spomenutom filmu

 Neon/planet/profimedia/Neon/planet/profimedia
To je sporogoreći film mistično jezive atmosfere koji je najbolji kad barata slutnjama, gradi neuhvatljivu prijetnju, a leđima vam prolaze srsi

Redatelj Oz Perkins - sin glumca Anthonyja Perkinsa - nanizao je u desetak godina seriju neobičnih horora koji su uglavnom ostali neopaženi. Samo je jedan od njih došao do hrvatskih kina: "Hansel and Gretel", zanimljiva varijacija Ivice i Marice braće Grimm.

S novim filmom "Longlegs" ("Skupljač duša") Perkins se - međutim - definitivno makao s margine. Njegov novi film zaradio je u SAD-u u prvom vikendu 22 milijuna dolara, završio na drugom mjestu liste gledanosti i pretvorio se u iznenađenje repertoarnog ljeta. Ne bez razloga.

Junakinja "Longlegs" je Lee (Monroe) - policajka koju zbog njezine paranormalne intuicije regrutira FBI. FBI joj da zadatak da istraži hladni slučaj. Riječ je o seriji krvoprolića koja su se dogodila po istom obrascu: jedan bi od ukućana pobio sve ostale a potom i sebe, a policija bi svaki put našla pismo koje potpisuje "Dugonogi" (Longlegs). Istraga će je na koncu dovesti do gotovo neprepoznatljivog Nicolasa Cagea.

Perkinsov film sastoji se manje-više od samih općih mjesta: tu su FBi-evi profileri, serijski ubojica, grijeh predaka, zloslutna lutka. Ima tu malo od filma "Seven", malo od "Kad jaganjci utihnu", malo od Jamesa Wana. Ipak - toj vreći klišeja Perkins je uspio udahnuti originalni život. "Longlegs" je sporogoreći film mistično jezive atmosfere koji je najbolji kad barata slutnjama, gradi neuhvatljivu prijetnju, a leđima vam prolaze srsi. Film koji je napravio majstor.

SKUPLJAČ DUŠA (Longlegs, SAD 2024.), horor-triler, režija: Osgood Oz Perkins, uloge: Maika Monroe, Blair Underwood, Nicolas Cage

Ocjena: 4 i po

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2024 11:24