ŠALABAHTER IZ FILMA

‘Joker: Ludilo u dvoje‘ bio bi totalni promašaj da nije odličnih glumaca i glazbenih brojeva

Joaquin Phoenix u filmu ”Joker: Ludilo u dvoje”

 LMK/imago stock&people/Profimedia
Redatelj Todd Phillips definitivno ima oko za kadar, čak i sugestiju, međutim režija mu se prestatična i pretroma

Povijest filma puna je priča o glumcima koji su likove koje su igrali tijekom i nakon snimanja ponijeli kućama. Nakon što je u "Pijanistu" Romana Polanskog utjelovio židovskog kompozitora Władysława Szpilmana, Adrien Brody je danima spavao na kaučevima u domovima svojih prijatelja. "Bio sam godinu dana u depresiji. A ja od toga inače ne patim. Nije to čak bila ni depresija, to je bilo žalovanje. Uznemirilo me sve što sam prigrlio tijekom snimanja filma", rekao je Brody dok je 2017. od Filmskog festivala u Locarnu primao nagradu za životno djelo. Kate Winslet je svojoj djeci tijekom snimanja "Čitača" priče za laku noć čitala s njemačkim naglaskom. Dok je snimao "Moje lijevo stopalo", Daniel Day-Lewis, jedan od najpredanijih glumaca, tražio je da ga asistenti nose i hrane kako bi cijelo vrijeme bio u liku. Christian Bale se za vrijeme snimanja "Američkog psiha" nije ni s kim družio. Robert Downey mlađi umirovio je lik koji je igrao u "Tropskoj grmljavini" tek nakon što je izašao DVD filma.

U sličnom se problemu našao i Joaquin Phoenix nakon što je 2019. godine u filmu "Joker" redatelja Todda Phillipsa utjelovio Arthura Flecka. Phoenix je pedantno pripremio ulogu neuspješnog komičara i mentalnog bolesnika - smršavio je 23 kilograma kako bi bio Fleckova suhoća djelovala autentično i brojne je dane posvetio oblikovanju Fleckovog karakterističnog hihota. Glumac je rekao da mu je praćenje težine bilo najteže te da ga je gubitak tolikih kilograma psihološki promijenio te da je pošandrcao. Phoenixov angažman urodio je plodom. Za svoj je rad nagrađen Oscarom i BATFA-om za najbolju glavnu mušku ulogu, a "Joker" je na kino blagajnama uprihodovao preko milijardu dolara (koštao je između 55 i 70 milijuna dolara). Kad je, međutim, došao tren da napustio Flecka - jednostavno nije mogao. Variety je u kolovozu ove godine napisao da je Phoenix Phillipsu rekao da nije spreman odbaciti lik. Glumac je redatelju rekao da je jedne noći sanjao kako Arthur na pozornici pjeva i priča šale te da je zbog toga pomislio da bi nastavak "Jokera" mogao biti mjuzikl.

NOVU EPIZODU ŠALABAHTERA IZ FILMA POGLEDAJTE OVDJE:

Iako je "Joker" zamišljen kao zaokruženo djelo koje neće imati nastavak Phoenixova opčinjenost likom i veliki prihodi filma, Phillips i scenarist Scott Silver obnovili su suradnju te počeli razvijati nastavak. Kako im se dopala Phoenixova ideja da nastavak bude mjuzikl, odlučili su da ići u tom smjeru. Phillips je Varietyju rekao da smatra da je Phoenixova ideja bila riskantna i opasna te da će publika koja je umorna od nastavaka i remakeova prigrliti nešto novo i drukčije. Glumac je Phillipsu prije nego što je film formalno ušao u fazu razvoja rekao i da bi bilo zgodno kada bi Arthur Fleck dobio družicu, ženski pandan. Phillips i Silver su tu njegovu ideju pretočili u lik Harley Quinn, Jokerove partnerice u zločinu koja se prvi puta pojavila u animiranoj seriji "Batman". Nedugo nakon što je objavljeno da će biti nastavka "Jokera", američka pjevačica i glumica Lady Gaga dobila je ulogu Harley Quinn.

"Joker: Ludilo u dvoje" premijerno je prikazan na 81. Filmskom festivalu u Veneciju, a u hrvatska je kina stigao 3. listopada. U novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojeg biste ga trebali pogledati i tri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 16:03