‘RUPE U ZAKONU‘

Kako Hollywood iskorištava djecu i kažnjava one koji ih štite: ‘Mali će raditi dulje, to nije bilo pitanje...‘

Franz Rogowski, Cannes

 Rick Gold/capital Pictures/profimedia/Rick Gold/capital Pictures/profimedia
‘Danas nas je toliko strah djecu izložiti možda nekoj psovki, što je besmisleno jer im dozvoljavamo da koriste društvene mreže i Youtube‘

Poznato je već da svijet filma te industrija zabave dječjim glumcima osim prilika ponekad donesu i niz izazova. Nickelodeonova Jennette McCurdy o majčinom zlostavljanju te pritiscima kojima je kao dječja zvijezda bila podvrgnuta napisala je čak i bestseler "Drago mi je da je mama mrtva" (I‘m Glad My Mom Died).

Prije nekoliko mjeseci pisalo se, primjerice, o "šokantnim otkrićima" dokumentarne serije Investigation Discoveryja "Quiet On Set", koja je, pisao je tada The Wrap, razotkrio navodno zlostavljanje na raznim Nickelodeonovim šouovima iz devedesetih i dvijetisućitih. U tom kontekstu spominje se i ime kreatora raznih dječjih šouova Dana Schneidera.

Danas je mjera zaštite više, a i radna klima te pristup zlostavljanju su se od Schneiderova odlaska iz Nickelodeona promijenili. Ipak, potrebni su daljnji pozitivni koraci, mišljenje je stručnjaka koje je The Wrap kontaktirao.

"Postoje rupe u sistemu i zakonu, koje produkcije i producenti te oni koji žele zadržati svaki novčić iskorištavaju", otkriva jedna učiteljica koja radi na setu.

Jedna od dostupnih mjera zaštite djece na setu dolazi upravo u vidu učitelja, koji na setu brinu za sigurnost djece te njihovo obrazovanje. Prema aktualnim smjernicama, roditelji su pozvani da djecu stalno drže na oku, a cilj je i reguliranje radnih smjena dječjih glumaca. No, pravila se, kaže učiteljica, u stvarnosti ponekad krše.

Na jednom poznatom Marvelovom šou, učiteljici je rečeno da će maloljetnik u njenoj skrbi raditi sat vremena duže. Kada se ona usprotivila, naglasivši da to nije dopušteno, rečeno joj je, između ostalog: "Ovo nije bilo pitanje, tako će biti". Maloljetnik je sat viška odradio, a kada je učiteljica rekla da se to više nikada ne smije ponoviti, kompanija koja je imala ugovor s produkcijom, sljedećeg ju je dana otpustila.

Iako zaposlenike od osvete štiti niz zakona, mnogi se i dalje, zbog straha od odbijanja i izopćenja, ne osjećaju dovoljno sigurno da bi progovorili, piše The Wrap.

Od razdoblja koje prati "Quiet on Set", Nickelodeon i Disney su uveli provjere onih koji su u doticaju s maloljetnicima. Sigurnosne provjere pomoću kojih se može otkriti kriminalni dosje i u Nickelodeonu i Disneyju zadnjih su dvadeset godina standardni postupak, tvrde pojedinci bliski ovim kompanijama.

Čini li se danas, dakle, dovoljno po pitanju zaštite djece koja odrastaju pod svjetlima reflektora?

Možda i previše, dojma je glumac Franz Rogowski (38), koji je u petak nakon premijere filma "Bird" redateljice Andree Arnold, koji konkurira za Zlatnu palmu te u u kojem njemački glumac glumi uz novu irsku zvijezdu Barryja Keoghana, izjavio da mu se "veliki broj posrednika zaduženih za zaštitu dobrobiti maloljetnika i djece na filmu činio pretjeranim".

Brojnost pratnji te koordinatora intimnosti prisutnih na setu u Kentu okarakterizirao je, piše The Guardian, kao dobronamjerno "ludilo".

"Imam dojam da je to malo izvan balansa", ustvrdio je Rogowski dodavši da djeca imaju druge, štetne slobode na internetu, gdje nisu zaštićeni, a više su izloženi opasnosti.

Francuska glumica i redateljica Judith Godrèche, koja se osobno bori protiv zlostavljanja u francuskoj filmskoj industriji, njegovo mišljenje ne dijeli. Glumica koja je, tvrdi, kao maloljetnica zlostavljanje iskusila na vlastitoj koži, pak, vjeruje da upravo Velika Britanija, i prije svega, BBC, predvode u poboljšanju načina na koji se na filmskim setovima skrbi o djeci i mladima.

"Bilo je zanimljivo usporediti reakcije na #MeToo u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. BBC, mislim, ima ozbiljna i čvrsta pravila koja na setu štite maloljetnike", komentirala je te dodala da francuska vlast treba od njih učiti.

"Ne mogu to više ignorirati", smatra autorica kratkog filma "Moi Aussi", koji je premijerno prikazan u srijedu navečer.

Rogowski, čiji film "Bird" sadrži scene u kojima su mala djeca i tinejdžeri prikazani u situacijama društvenog zanemarivanja te prijeteće opasnosti, s druge strane, britanska nastojanja doživljava kao potencijalnu prijetnju kreativnosti.

"Istina je da je Andrea veoma pažljiva i puna poštovanja, no bilo bi odlično kada bi postojalo malo više povjerenja; a mislim da je to kulturološka stvar. Danas nas je toliko strah djecu izložiti možda nekoj psovki, što je besmisleno jer im dozvoljavamo da koriste društvene mreže i Youtube", uvjeren je glumac.

"Djeca i mladi ljudi koji rade u tom sektoru su dobro zaštićeni, no uvijek postoji prostor za napredak", zaključila je Sara Whybrew iz institucije British Film Institute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 19:50