POVEDI ME NA MJESEC

Kod ravnozemljaša ova se teorija zavjere najviše ‘primila‘. Sada je i na filmskom platnu...

Fly Me to the Moon

 Columbia Pictures/
Junakinja je Kelly (Scarlett Johansson), iskusna njujorška marketinška stručnjakinja. Vladin fikser (Woody Harrelson) angažira ju Amerikancima proda - Mjesec...

Tvrdnja da su Amerikanci silazak astronauta na Mjesec izrežirali u studiju jedna je od najtvrdokornijih i najžilavijih pučkih teorija zavjere. Osobito se od osamdesetih do danas žilavo održala u supkulturi ravnozemljaša.

Film "Fly Me to the Moon" (Povedi me na mjesec) režisera Berlantija poigrava se tom teorijom zavjere. U Berlantijevu filmu Amerikanci doista jesu izrežirali lažno slijetanje i Mjesec u filmskom studiju. No taj film trebao je poslužiti svrsi samo ako misija Apolo 11 pođe nakrivo, što se nije dogodilo. Ta premisa - uzgred, i sama izmišljena - scenaristici je Rose Gilroy poslužila kao polazište za romantičnu komediju.

Junakinja "Fly Me to the Moon" je Kelly (Scarlett Johansson), iskusna njujorška marketinška stručnjakinja. U nekom trenutku vlada je shvatila da skupi NASA-in program pobuđuje zlovolju američkih glasača. Stoga vladin fikser (Woody Harrelson) angažira eksperticu za marketing da Amerikancima proda - pa, manje-više - Mjesec. Kelly stiže u Floridu, gdje mora surađivati sa šefom zemaljske tehnike Davisom (Channing Tatum). Kako već u romantičnoj komediji biva, par je junaka sušta suprotnost. Davis je zakopčani ratni veteran, puritanac koji nije kadar lagati, a Kelly profesionalna varalica kojoj je posao cijeli program omotati opsjenom i maglom.

image

Fly Me to the Moon

Cinestar/

Taj sudar karaktera imao je elemenata da se pretvori u dobar, klasični screwball. Mogao bih zamisliti "Fly Me to the Moon" s Katherine Hepburn i Jamesom Stewartom. Problem je što se ni scenaristica ni redatelj Berlanti nisu do kraja odlučili za taj smjer. "Povedi me na mjesec" malo bude screwball komedija. Pretvori se potom u povijesnu dramu, pri čemu tu dramu devalvira činjenica da su ključni događaji izmišljotina. U konačnici, film se opet preobrazi u akcijsku burlesku u kojoj ključnu ulogu ima jedna mačka, a trilerska se štoperica pokreće oko lampice iz kućnog televizora.

Rezultat je čudni žanrovski hibrid koji bi trebao biti činjenično točniji da bi bio povijesna drama, luđi da bi bio screwball, a smješniji da bi bio komedija. Ovako su najjači aduti filma dvoje glavnih glumaca koji dobro funkcioniraju u kontrastu. Johansson nas zabavlja preobrazbama, laganjem i mijenjanjem lažnih akcenata, a Tatum sve vrijeme ima isti izraz moralne zgranutosti. Bilo je tu zametka za bolji film, ali to nije ovaj.

POVEDI ME NA MJESEC (Fly Me to the Moon, SAD 2024.), režija: Greg Berlanti, uloge: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Woody Harrelson, KINA

Ocjena: 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 05:10