MNOŠTVO GOSTIJU

Kriminalac u ljubavnom trokutu skriva se u javnoj kući... erotski triler nakon Cannesa možete pogledati u Gorskom kotaru

Motel Destino

 /Cinehill
Sutra počinje Cinehill Film Festival: na programu je 98 filmova u pet dana maratona, a među mnoštvom gostiju je i redatelj filma ‘Motel Destino‘. Temperature? 20 stupnjeva

Jedan od vodećih latinoameričkih redatelja, produktivni i nagrađivani Karim Aïnouz uhvatio je kratku pauzu u pripremi novih snimanja i stiže u Gorski kotar, na Cinehill festival, koji počinje sutra. Brazilski je redatelj prije dva mjeseca u glavnoj konkurenciji festivala u Cannesu predstavio svoj posljednji naslov Motel Destino, erotski triler o ljubavnom trokutu sitnog kriminalca koji se skriva u javnoj kući i njezinih neobičnih vlasnika. Dolazak Aïnouza nesumnjivo je šlag na torti bogatog brazilskog programa, jer upravo je Brazil zemlja-partner ovogodišnjeg festivala.

image

Karim Ainouz

/Cinehill

Aïnouz je u posljednjih pet godina imao čak tri filma u canneskim programima, a na Cinehillu će biti zastupljen s dva: u četvrtak navečer, na središnjoj festivalskoj pozornici pod zvijezdama, kinu Sanjkalište, prikazat će se njegov posljednji canneski uspjeh Motel Destino, dok će dan kasnije biti predstavljen njegov najpoznatiji naslov Nevidljivi život Euridice Gusmao, nagrađen glavnom nagradom u programu Izvjestan pogled 2019 godine. To su tek najzvučnije od više od pedeset svjetskih nagrada, koliko je ovaj nezaustavljivi filmaš zaslužio svojim neumornim radom. Svoj je dolazak u Gorski kotar potvrdio minutu do dvanaest, tražeći termin između stalnih putovanja, jer u najavi ima snimanje čak dva nova filma.

Cinehill tako postaje istinsko globalno iskustvo, dočekujući filmske goste sa svih strana, čak dvoje iz Brazila, sa samog sjevera Finske, iz Turske, Danske, Italije i Švicarske, a pažnju će zasigurno privući i dvoje naših umjetnika koji su se proslavili u velikim kinematografijama: glumac Luka Peroš, koji se globalno proslavio ulogom u španjolskoj hit-seriji Kuća od papira (La casa de papel), te Daina Oniunas Pusić, čiji film Tuesday sa zvijezdom Seinfelda Julijom Louis Dreyfus upravo kreće u pohod svjetskim kinima.

image

Julia Louis Dreyfus, Tuesday

/Kevin Baker

Sve ovo učinit će da Petehovac, maleno izletište iznad Delnica donedavna poznato samo pasioniranim planinarima, uskoro postane filmski svijet u malom. Na 1035 m visine, na svježem zraku i među gustim zelenim krošnjama, sprema se pet dana i noći zelene filmske čarolije, s projekcijama pod šatorima i vedrim nebom te brojnim drugim događanjima.

Novi i klasični filmski specijaliteti s najvećih svjetskih festivala, književna druženja, aktivnosti u prirodi, sjajna glazba i puno razgovora o filmovima, po istom receptu i konceptu koji je stvorio prepoznatljivost ovog festivala u prvih dvadeset i pet godina njegova postojanja i bivanja u Motovunu.

Festival će službeno biti otvoren u srijedu u 21 sat projekcijom vrckave sudske komedije Pas na sudu i hrvatskog filma o kojem svi pričaju, Čovjek koji nije mogao šutjeti, dobitnika Zlatne palme za najbolji kratki film u Cannesu. A na filmskom brdu pridružit će nam se i redatelji Laetitia Dosch i Nebojša Slijepčević.

image

Pas na sudu

/Cinehill
image

Zelena Granica

/Cinehill

Filmovi ovogodišnjeg programa vode vas u sve kutke svijeta, kroz šarolik izbor žanrova, tema i stilova. Cinehill će predstaviti točno 98 filmskih naslova, u petodnevnom filmskom maratonu koji svakoga dana donosi deset projekcija premijernih filmova, koje hrvatska publika nije mogla vidjeti, ili najuspjelijih filmova godine.

Među ostalim, u četvrtak se prikazuje intenzivna neonski blještava drama Životinja o naličju turizma, ispričana kroz oči animatora u grčkom ljetovalištu. Tu je i nenadmašiva Agnieszka Holland sa Zelenom granicom, jednim od najvažnijih europskih filmova godine koji je svojom tematizacijom migrantske krize uspio razbjesniti ultrakonzervativnu poljsku vladu i poharati kinoblagajne.

U Gorski kotar stižu filmovi ovjenčani prestižnim nagradama: u petak je na programu naslov koji je nagradio žiri kritike u Berlinu, hibridni dokumentarno-igrani film Faruk, vedri film o teškim temama, u kojem redateljica Asli Özge, koja stiže na Petehovac, prati svog vitalnog 95-godišnjeg oca u borbi protiv rušenja stambene zgrade u kojoj živi.

image

film Faruk

/Cinehill
image

Priča o Eduardu Limonovu

/Cinehill

U subotu na Cinehillova platna stiže impresivni dvostruki dobitnik San Sebastiana – grenlandska drama Kalak redateljice Isabelle Eklöf, još jedne gošće ovogodišnjeg festivala. Kroz intrigantnu priču o posljedicama seksualne traume, film nas vodi u zanimljivu kulturu urbaniziranih grenlandskih Inuita. Iz Cannesa nam stiže, pak, Priča o Eduardu Limonovu redatelja Kirilla Serebrennikova, kontroverzna biografija još kontroverznijeg ruskog pisca u glumačkoj izvedbi Bena Whishawa.

Filmski program bit će zatvoren u nedjelju dodjelom nagrada i projekcijom miljenika festivalskih publika, romantične crne komedije Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu.

Razočarani neće ostati ni ljubitelji kratkog metra, koji će u programu Cinehill kratki uživati u najprobranijim naslovima svjetske kratkometražne produkcije. Najbolji europski film iz ovog programa ulazi i ove godine u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu.

Posebnim programima predstavljaju se počasni gosti festivala: legendarni glumac Bogdan Diklić (dobitnik Nagrade 50 godina), popularni rock-dokumentarist Julien Temple (dobitnik nagrade Maverick) i čuveni alpinist Stipe Božić.

Ljubitelji pisane riječi uživat će u novom programu Čitaj ovo, družeći se s piscima koji će predstaviti svoje i preporučiti tuđe radove, a u glavnim će ulogama biti Monika Herceg, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Stanislav Habijan i Milan Majerović Stilinović.

Koncertni program otvorit će IDEM, zatvorit će ga Let 3, a sve to uz planinske šetnje u organizaciji lokalnog planinarskog društva Petehovac i edukativne sadržaje koji upoznaju s dojmljivim prirodnim okruženjem koje je novi dom jednog od najpopularnijih hrvatskih festivala.

Ulaznice za pojedinačne filmove u prodaji su online putem poveznice: https://app.core-event.co/events/cinehill-film-festival-2024-4efa/register

Festival Cinehill održava se uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 03:30