NOVI STREAMING HIT

Na tavanu pronašli vrpce s tajnom ispovijesti holivudske ljepotice: ‘Znate li što mi je radio James Dean?‘

Elizabeth Taylor, Mačka na vrućem limenom krovu

 Filmstills.net/film Stills/profimedia/Filmstills.net/film Stills/profimedia
‘Morala sam se ponašati kao sofisticirana žena, a u vlastitom svijetu bila sam prestrašena mala djevojčica‘

Nakon smrti pisca Richarda Merymana 2015. godine, njegova supruga spremala je njihovo potkrovlje. Meryman, pisac časopisa Life, poznat po razgovorima s ikonama svoga vremena (uključujući posljednji intervju Marilyn Monroe), izgleda da je imao još jednu veliku priču u pripremi. Negdje među prašnjavim hrpama, udovica je otkrila nešto nalik izgubljenom blagu: 40 sati iskrenih intervjua s Elizabeth Taylor. Snimljeni su tijekom 1964. godine - nakon što ju je Cleopatra vinula visoko u zvijezde.

U novom dokumentarcu ‘Elizabeth Taylor: The Lost Tapes‘ pratimo život i karijeru holivudske ikone kroz njen vlastiti glas. Time nam se razotkriva ne samo zvijezda Zlatnog doba Hollywooda, već i kompleksna žena koja je od rane mladosti živjela pod svjetlima reflektora. Film donosi dosad neobjavljene intervjue s glumicom i ima pristup njenom osobnom arhivu, otkrivajući njezin unutarnji život i ranjivost.

Režirala ga je Nanette Burstein, a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2024. godine. Sada je dostupan za streaming na HBO Max platformi.

image

Elizabeth Taylor i Richard Burton u filmu ‘The VIPS‘ -

/Shutterstock

Razgovori će pružiti užitak filmofilima, poput onog u kojem Taylor opisuje snimanje filma Div s Jamesom Deanom i kako se on igrao s njenim osjećajima, jednog dana iznimno topao i ranjiv, a drugog dana kao da ju jedva poznaje.

Ovi iskreni uvidi pokazuju njezinu izrazitu samosvijest, što je posebno izraženo kada objašnjava koje emocionalne potrebe su je vodile u odnosima, bilo dobrim ili lošim. Burstein pripisuje Taylorinu samosvijest brzom odrastanju. Naime, bila je dječja zvijezda koja je već s 16 godina igrala romantične uloge u filmovima poput ‘A Date with Judy‘ i bila prikazivana u časopisima kao seks bomba.

"Morala sam se ponašati kao sofisticirana žena, a u vlastitom svijetu bila sam prestrašena mala djevojčica", rekla je Taylor u snimljenim intervjuima. Imala je samo 22 godine kada je snimala Diva. U drugom braku s dvoje djece već je bila traumatizirana obiteljskim nasiljem. Mnogi su je smatrali amoralnom i nepristojnom.

"Dio nje je osjećao da zaslužuje taj sud", kaže Burstein, podsjećajući na Elizabethin odnos s Eddiejem Fisherom dok je on bio u braku s njenom prijateljicom Debbie Reynolds. Zatim i njenu aferu s, kasnije suprugom, Richardom Burtonom, dok je još uvijek bila u braku s Fisherom. "Mislim da je osjećala puno krivnje i mrzila se zbog toga. Ali to je nikada nije spriječilo da nešto napravi. Uvijek je slijedila svoje srce, bez obzira na posljedice."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 21:14