‘NA RUBU SAM SUZA‘

Nakon što je svirao u Zagrebu, Keanu Reeves promovirao je knjigu. Zanimljivo je čime se bavi

Keanu Reeves u New Yorku

 Backgrid/backgrid Usa/profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia
Glavna je ideja glavnog protagonista knjige ‘The Book of Elsewhere" da je upravo osjećaj približavanja smrti, ono što našem životu daje smisao i obogaćuje ga

Većina ga zna kao Nea iz četiri znanstveno-fantastična filma o Matrixu, Johnnyja Utah iz "Paklenog vala", Johna Wicka iz istoimene franšize. Holivudskog glumca poznatog po navedenim ulogama, ali i interpretacijama u filmovima poput "Brzine", "Something‘s Gotta Give", "Sweet November", nedavno smo zahvaljujući nastupu na INmusicu upoznali i kao glazbenika. Kao basist, Keanu Reeves je tom prilikom, naime, sa svojim rock bendom Dogstar svirao u Zagrebu. No, gluma i glazba nisu njegovi jedini kreativni kanali. Mnogima omiljena zvijezda svojoj je listi postignuća dodala i knjigu "The Book of Elsewhere", koju je jučer promovirala i na poznatom večernjem šou Stephena Colberta.

Reeves je u intervjuu ispričao kako je za vrijeme snimanja filma sa Sethom Roganom ozlijedio koljeno. Otkrio je i da se, ironično, nije ozlijedio snimajući jedan od svojih akcijskih filmova, već radeći na komediji. Ispripovijedao je i priču iza još jedne ozljede iz prošlosti.

Pričajući pak o knjizi koju je napisao sa suradnikom, britanskim piscem Chinom Miévilleom postao je posebno emotivan. Priznavši da je na rubu plača, dugogodišnji rad na knjizi opisao je "kao san". Priznao je da su mu neki ljudi objasnili da je riječ o "veoma važnom" umjetniku te da su se smijali na pomisao da bi on pristao na suradnju s Reevesom. No, 2021. godine Reeves, koji je u tom razdoblju radio na četvrtom "Matrixu", i jedan od njegovih omiljenih umjetnika započeli su suradnju na priči o junaku koji čezne za neprestanim osjećajem približavanja smrti. Miévilleu, autoru romana "Perdido Street Station", "The City & the City", "Embassytown", ovo je prva knjiga u dvanaest godina, piše The Guardian. Glavna je idea da je upravo smrtnost, približavanje smrti, ono što našem životu daje smisao i obogaćuje ga. To je ono za čime traga junak B. Knjiga je inspirirana stripovima "BRZRKR", koje je Reeves prethodno objavio i na kojima je surađivao s Mattom Kindtom (za ilustracije je bio zadužen Ron Garney).

Prisjećajući se svojih filmskih hitova Reeves je u emisiji priznao da su mu prve asocijacije na "Pakleni val" "genijalnost" redateljice Kathryn Bigelow i "profesionalni, nevjerojatni" Patrick Swayze. Na pitanje o "Matrixu" Reeves je pak zastao te nastavivši ustvrdio da je taj film i njemu i mnogima drugima promijenio živote, što zna iz prve ruke, jer je kroz godine sretao mnoge ljude koji su mu priznali koliko ih je taj film dotaknuo.

Potaknut voditeljevim pitanjem osvrnuo se i na turneju s bendom Dogstar te rekao da voli biti u bendu, sudjelovati u pisanju pjesama te svirati pred publikom. Da odluči naučiti svirati još jedan instrument, ovaj bi basist, kaže, odabrao čelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:43