Piše Nenad Polimac

Nakon što je upravo krahirao ‘Joker‘, nije isključeno da i ovaj nastavak Marvelova superhita doživi debakl

Venom 3

 Columbia Pictures/marvel Entertainment/
Ovo je završni dio trilogije i ujedno posljednji film Toma Hardyja o Venomu

Kako će proći u kinima film “Venom: Posljednji ples”, treće izdanje Marvelova blockbustera o istraživačkom novinaru Eddieju Brocku koji je silom prilika postao “domaćin” bahatom izvanzemaljcu?

Teško je to pogoditi, pogotovo nakon što je upravo krahirao “Joker: Ludilo u dvoje” s Joaquinom Phoenixom i Lady Gagom, a u drugom tjednu prikazivanja pregazio ga je mikrobudžetni horor “Terrifier 3”. Skupi akcijski filmovi očito više nisu nikakva garancija uspjeha, a problem je i u tome što je drugo izdanje “Venoma” zaradilo puno manje od prvoga.

Sve to ne mora ništa značiti, možda je problem u tome što se drugi “Joker” prometnuo u mjuzikl, na što poklonici poremećenog “šaljivca” naprosto nisu bili spremni. “Venom” se zato čvrsto drži formule zacrtane još u prvom filmu iz 2018. godine. Druga je prošla nešto slabije jer je stigla nakon epidemije koronavirusa koja je gotovo uništila Hollywood pa pola milijuna dolara bruto i nije tako loš rezultat, iako je daleko zaostajao za 856 milijuna koliko je utržio prvi film.

Znakovito je, međutim, da se kompanija Sony, koja je producirala taj blockbuster, nije razbacivala novcem, budžet mu je uvijek bio oko 110 milijuna dolara, bez obzira na to u kolikoj su mjeri neke scene spektakularne. Bitna je bila i duljina jer su prva dva filma tek neznatno prešla devedesetak minuta trajanja, a jedino je ovaj treći malo prekoračio zadanu mjeru - traje 110 minuta.

Režirala ga je Kelly Marcel, koja je bila jedna od scenaristica prvog filma, drugi je sama napisala, a u trećem je kompletna autorica, redateljica je i scenaristica. Naravno, glavni glumac Tom Hardy stalno joj se petljao u posao, no tako je to od samog početka franšize. Osim toga, on je jedan od njezinih regularnih producenata.

Vidjet ćemo hoće li se ispuniti najave s odjavne špice prethodnog filma u kojima su se nakratko pojavili Tom Holland kao Spider-Man i J. K. Simmons kao urednik web glasila koje prvome stvara samo probleme. Iz toga se moglo pretpostaviti da će njih dvojica gostovati u trećem “Venomu”, no zasad ta pretpostavka ni s čim nije potvrđena. Novina je da se u “trojci” neće pojaviti Michelle Williams, dotad je figurirala kao bivša cura glavnog junaka, ali u prošlom filmu je našla novog dečka, doktora Dana Lewisa (Reid Scott), kojeg je procijenila kao puno ozbiljniju opciju.

Nove likove u “trojci” igraju Chiwetel Ejiofor i Juno Temple. Prvi glumi vojnika čiji je zadatak uhvatiti Eddieja Brocka i Venoma koji se nastanio u njemu. Na istom je zadatku i dr. Payne koju igra Juno Temple, samo što ona ima druge naručitelje. Tijekom snimanja “Posljednjeg plesa” Tom Hardy je otkrio da mu je ovo posljednji “Venom” jer je potpisao ugovor za samo tri filma. Naravno, ako film nekim čudom postane megahit, pregovarat će se iznova, ali to nije baš tako vjerojatno. Zasad treba vjerovati poruci s plakata ovog “Venoma”: “Budite svjedoci epske završnice”. Ima nešto u glasinama da se Eddie Brock umorio od Venoma i ovaj od njega: u početku su si uzajamno odgovarali, Eddie je uživao u svijetu superjunaka, a Venom se dobro prilagodio životu među ljudima, ali svemu jednom dođe kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 07:55