NOVO RUHO TRŽNICE

Napušteni plac u širem centru Zagreba okupio mnoštvo ljudi: ‘Evo kako bi trebao uskoro izgledati‘

Jedan je od uzora za plac na Trnju, kako saznajemo, berlinski Uferstudios, danas ključno mjesto za kulturu

 Bildagentur-online/joko/alamy/alamy/profimedia/Bildagentur-online/joko/alamy/alamy/profimedia
Trnjanski plac već, nažalost, godinama nije u funkciji, iako ima jako bogatu povijest. Neki su od najvažnijih filmova ovdje snimani

U subotu na Tržnici Trnje održan je Kulturni program "Kulturplac: novi susreti na starom mjestu", koji je oključio arhitektonsku šetnju kvartom, koncerte bendova Mangroove, Rundek Duo te filmski klasik "Ritam zločina". Bilo je jako puno ljudi, na programu koji se provodi s namjerom oživljavanja kvartova.

Pisali smo već kako je jedan od programa Možemo! preurediti ovaj plac u kulturni centar, jedan je od uzora, kako saznajemo berlinski Uferstudios, nekoć napušteni prostor, danas ključno mjesto nezavisne scene u njemačkom gradu.

Trnjanski plac već, nažalost, godinama nije u funkciji. Osim sporadično. Tu je prije par godina, pisali smo, bila otvorena izložba hrvatskog dizajna, o kojemu saznajemo preko plakata, a koja još tu stoji. Do prije nekoliko godina na nekoliko se preostalih štandova mogao kupiti domaći grincajg ili nekoliko jabuka. Više nema niti jednog štanda. U popodnevnim satima znaju se ovdje okupiti stanovnici kvarta na čašici razgovora. Većina je i dućana zatvorena, radi samo jedan. Zatvoreni su lokali, vidljivo je još po natpisima, nekad bile pčelarske centrale, brijački saloni, mesnice... U više smo navrata pisali i o petciji da se obnovi plac, predlagale su se za njega razne funkcije. Neke od najboljih fotografija ovog placa snimio je Ivan Posavec.

Ovdje se snimala serija ‘O‘Dessa‘, postapokaliptična rock-opera, s glumcima iz poznatih serija, prošle godine.

image
/Press
image

Jedan je od uzora za plac na Trnju, kako saznajemo, berlinski Uferstudios, danas ključno mjesto za kulturu

Bildagentur-online/joko/alamy/alamy/profimedia/Bildagentur-online/joko/alamy/alamy/profimedia

Na trnjanskom placu, podsjetimo, inače sniman je već jedan film "San o ruži" gdje je u glavnoj ulozi Fabijan Šovagović. Glumio je mesara povezanog s gangsterima i ispred te se mesnice odvio obračun koji je okosnica filma.

image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
/Press

Naime, podsjetimo, u filmu Zorana Tadića, Valent Butorac (Rade Šerbedžija) je siromašni radnik u talionici metala koji svake noći, vraćajući se s posla, u mesnici gleda teleću ružu i muku muči jer si je ne može priuštiti. Kad jedne noći svjedoči ubojstvu dvojice švercera koji su prenosili prljavi novac, Valent uzima novac, koji je ubojica ostavio za sobom, i bježi. Sve se zakomplicira kad ubojica, mesar Laci (Fabijan Šovagović) shvati da je novac kod Valenta te ga počne obilaziti glumeći prijateljstvo, a mafijaš Car (Vlatko Dulić), šef ubijenih švercera, počne tragati za svojim novcem.

Što se tiče ostatka programa, od subote, a koji se odvija ususret budućem Interkulturnom društvenom centru Trnje tim događajem započeo je niz aktivnosti s ciljem revitalizacije i proširenja namjene prostora te tržnice kao mjesta za konzumaciju drugačijeg kulturno-umjetničkog sadržaja", javili su iz Grada Zagreba.

Program je, navode, "održan u suradnji gradske ustanove Novi prostori kulture s partnerima, organizacijom Operacija grad i platformom Upgrade.

Otvoren je vođenom šetnjom kroz Trnjansku cestu uz arhitekte Ivanu Božić Valkaj, Kseniju Turčić i Antuna Sevšeka, na kojoj se moglo saznati o povijesti tog dijela grada koji kroz desetljeća urbanizacije postupno gubi svoje tradicijske prostorne veze i svakodnevne obrasce korištenja.

Šetnja je započela u parkiću zapadno od Palače Pravde te duž Trnjanske ceste, na četiri točke detektirane kao važna mjesta za društveni život Trnja u prošlosti postavljena je signalizacija na zaustavnim točkama šetnje".

image
/Press

"Ovakav način obilježavanja mjesta za cilj ima potaknuti stanovnike Trnja na zajedničko promišljanje njegove skore budućnosti", kažu organizatori.

Glazbeni program činili su koncerti benda Mangroove koji predvodi kreativni tandem Željka Veverec i Toni Starešinić te Darka Rundeka s Anom Kovačić - Rundek Duo.

image
/Press

Događaj je priveden kraju uz program S Trnjem i na Trnju te dvije projekcije; one kratkog dokumentarnog filma "Zagrebačke paralele" Branka Majera te, dakle, spomenutog kultnog filma "Ritam zločina" Zorana Tadića.

Dokumentarac "Zagrebačke paralele" (1962.) prikazuje nekadašnji seoski izgled kvartova Trnje i Novi Zagreb te proces urbanizacije tih krajeva koji je 1960-ih rezultirao gradnjom zgrada, mostova, cesta i tramvajskih pruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 11:03