Bude nostalgiju

Neke od ovih serija nismo vidjeli 50 godina. Sad su ih restaurirali i od ponedjeljka počinju emitirati!

Mirko Vojković i Ivica Vidović u TV filmu ”Cili svit je insempjan”

 HTV
Na Trećem programu HTV-a kreće nova sezona hvaljene emisije Dramskog programa HTV-a "Nulti kadar"

U ponedjeljak 21. listopada u 21.15 sati na Trećem programu počinje s emitiranjem nova sezona hvaljene emisije Dramskog programa HTV-a "Nulti kadar". U sklopu emisije prikazuju se TV drame i filmovi snimljeni u produkciji HTV-a/TV-a Zagreb od 1966. do 1990. godine.

U prvoj emisiji bit će prikazana TV drama "Ožiljak", snimljena 1969. prema scenariju Fedora Vidasa. O njezinu nastanku i specifičnostima govori filmolog Daniel Rafaelić.

Većina TV drama i filmova koje ćemo vidjeti ove sezone ponovno je telekinirana i/ili obrađena. Riječ je uglavnom o rjeđe repriziranim TV dramama i filmovima, neki od njih čak nisu uopće emitirani poslije premijernog prikazivanja, a koji svojom žanrovskom, tematskom i estetskom raznolikošću odražavaju duh vremena, senzibilitet svojih autora te pojedine faze razvoja televizijske dramske produkcije u Hrvatskoj.

Svakoj TV drami i filmu iz ovog ciklusa prethodi kratka dokumentarna emisija u trajanju od 10 do 15 minuta u kojoj se, uz korištenje raznovrsnog arhivskog materijala te komentare filmologa, glumaca ili autora pojedinih djela, govori o njihovim osobitostima, okolnostima nastanka i kritičkoj recepciji te ih se rekontekstualizira iz današnjeg kuta gledanja. Montažer uvodnih emisija je Miljenko Baričević. Urednik ciklusa i autor je Hrvoje Ivanković.

image

Kadar iz TV drame "Ožiljak" iz 1969. kojom počinje nova sezona "Nultog kadra"

HTV

"I ove sezone ćemo u sklopu ‘Nultog kadra‘ vidjeti raznovrsne TV drame i filmove, uključujući i neke koji su posljednji put prikazani prije više od pola stoljeća. Bit će tu i vrhunskih ostvarenja, ali i djela koja su u doba svog nastanka izazvala različite kritike i kontroverze, pa je tim zanimljiviji pogled koji im upućujemo s ove vremenske distance. U uvodnim emisijama ćemo, primjerice, doznati zašto je svojedobno bio nedovršen i zabranjen Šegedinov TV film ‘Živjeti‘, kako je Krleža utjecao na ekranizaciju svoje drame ‘Adam i Eva‘ te kada su se počeli raditi tzv. novogodišnji specijali poput komedije ‘Cili svit je inšempjan‘, snimljene i jedini put emitirane 1971. godine", rekao je Ivanković.

Slično kao i u prethodnoj sezoni, vidjet ćemo ostvarenja vrhunskih televizijskih redatelja i scenarista, ali i mnoštva popularnih glumaca poput Zdravke Krstulović, Vanje Dracha, Fabijana Šovagovića, Zlatka Crnkovića, Ivice Vidovića, Mirka Vojkovića, Ane Karić, Zvonimira Črnka, Milana Srdoča, Jovana Ličine, Franje Majetića, Relje Bašića, Vitomire Lončar, Božidara Alića, Mire Furlan, Zlatka Viteza, Pere Kvrgića, Neve Rošić ili Semke Sokolović Bertok.

"Nulti kadar" emitirat će se svaki ponedjeljak u 21.15 te reprizno subotom u 14 sati na Trećem programu HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 13:37