PIŠE NENAD POLIMAC

Nicolas Cage štanca nove filmove kao paštete: ‘Bio je sinonim za šrot, ali sada dobro bira, novi SF mu je vrijedan pažnje‘

Nicolas Cage 

Arcadian 

 Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
Igrao je u bilo čemu samo zbog honorara, no nakon niskobudžetnih dragulja kakvi su bili ‘Joe‘ i ‘Svinja‘ sve se promijenilo

Još ne tako davno, na spomen imena Nicolasa Cagea izbjegavali smo kino, jer je on postao sinonim za filmski šrot. Igrao je u bilo čemu samo zbog honorara, a prošla su vremena kad je dobio Oscara za "Napuštajući Las Vegas" ili nastupao u inventivnim blockbusterima poput "Čovjeka bez lica" Johna Wooa. Sve se međutim promijenilo nakon niskobudžetnih dragulja kakvi su bili "Joe" i "Svinja". Odjednom je postalo važno gledati filmove u kojima glumi Nicolas Cage, jer je postalo očito da on sada puno pažljivije bira projekte. Takav je i ZF triler "Arcadian", koji se zbiva vjerojatno u bliskoj budućnosti, Zemlju su poharala nekakva dlakava čudovišta, od njih ste mirni po danu, jer ona ruju rupe u zemlji, ali se noći pretvaraju u moru.

Glavni junak Paul (Cage) proučio je njihove navike, s blizancima Josephom (Jaeden Martell) i Thomasom (Maxwell Jenkins) živi u zabarikadiranoj straćari i ne dozvoljava da u nju prodru uljezi. Noću je razumljivo da se ne miču iz kuće, ali dečki bi preko dana istraživali okolicu. Za njih je osposobio nekakav self-made automobil i pušta ih da se voze kuda god žele. Pa dok je Joseph razmjerno kontroliran adolescent, Thomas se u jednom trenutku naprosto izgubi iz auta i ode tko zna kamo. Jedne večeri se ne vrati na mjesto na koje se dogovorio s Josephom i otac mora po njega, pa koliko god to bilo opasno.

Cage je preuzeo prilično rizičnu ulogu, na nju ga nitko nije natjerao jer on je jedan od producenata filma, a dobar je i kontrast između nemani koje vrebaju u zemlji i prekrasne prirode što okružuje protagoniste (uglavnom se snimalo u Irskoj). Poslije shvatimo da to baš i nije idila, ne samo zbog čudovišta nego i zbog samih ljudi. Kad treba pomoći nekome u nevolji, o tome nema govora, hrane je malo, a lijekovi su još rjeđi, prema tome, zašto ih trošiti na nekoga tko ti nije najbliži rod? Svijet budućnosti prijeti neugodnom apokalipsom, jer ako je sve prepušteno ljudskom karakteru, tada i nema puno šansi za preživljavanje.

"Arcadian" zaslužuje nekoliko ozbiljnih prigovora, prvi se odnosi na mlade glumce koji igraju blizance, oni nisu previše slični jedan drugome, a u dobi su kad je to itekako važno. Drugo, čudovišta izgledaju kao da su napravljena za nekakve C-horore, što je popriličan problem. Ako nas već plašite, napravite to kako spada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 08:54