ŠALABAHTER IZ FILMA

Novi akcijski hit: Brutalno nasilje, vulgarni humor, strašni prizori bitke u autu i scena za pamćenje s glavnom negativkom!

Ryan Reynolds i Hugh Jackman u filmu ”Deadpool i Wolverine”

 Lifestyle pictures/Alamy/Alamy/Profimedia
Donosimo četiri razloga zbog kojih ga trebate pogledati i jedan zbog kojeg ga trebate preskočiti:

"Deadpool i Wolverine" rezultat je suludog spleta okolnosti, ali zaista suludog.

Hugh Jackman, australski glumac koji mutanta Wolverinea igra od 2000. godine, ulogu je dobio nakon što se snimanje filma "Nemoguća misija 2" odužilo i škotski glumac Dougray Scott ozlijedio. S druge strane, Kanađanin Ryan Reynolds bio je prvi izbor za ulogu brbljavog postmodernista Deadpoola, međutim filmaši koji su zaslužni za njegov debi u filmu "X-Men početak: Wolverine" - redatelj Gavin Hood te scenaristi David Benioff i Skip Woods, lik baš i nisu shvatili pa se to utjelovljenje jednog od najpopularnijih novijih stripovskih junaka smatra promašajem.

Jackman je bio toliko dobar kao Wolverine da se filmski studio Fox nakon trilogije "X-Men", "X-Men 2" i "X-Men: Posljednja fronta" odlučio fokusirati na njega te snimiti film o njegovim počecima - "X-Men početak: Wolverine". Publika i kritika taj film nisu najbolje primile pa se na tren činilo kao da će biti kraj Jackmanovog Wolverinea (a vjerojatno i Reynoldsovog Deadpoola, no o tom više kasnije). Fox je Wolverinea rehabilitirao filmom "Wolverine" redatelja Jamesa Mangolda iz 2013., a Jackman ga je zaigrao i u filmu "X-Men: Dani buduće prošlosti" - drugom filmu nove tetralogije o poznatim mutantima. Australac je preskočio idućih par "X-Men" filmova (u jednom od njih se tek nakratko pojavio), a ulozi koja ga je proslavila vratio se 2017. u hvaljenom i unosnom filmu "Logan". Jackman je nakon tog filma rekao da više neće igrati Wolverinea, da je 17 godina druženja dosta.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

Što se Deadpoola tiče, Fox je nakon što je "X-Men početak: Wolverine" 2009. tijekom prvog vikenda prikazivanja uprihodovao 90-ak milijuna dolara odobrio razvoj filma u kojem će Deadpool, ali ona verzija iz stripova, biti glavni lik. Međutim, Reynolds je 2011. dobio ulogu Hala Jordana, prvog Zemljanina koji je primljen u Green Lantern korpus, međugalaktičke mirovne snage. Film "Green Lantern" koštao je 200 milijuna dolara, režirao ga je Martin Campbell, majstor akcije i trilera, trebao je postati serijal, no doživio je potpuni debakl u kinima. Studio Fox je nakon neuspjeha "Green Lanterna" počeo sumnjati u film o Deadpoolu s Reynoldsom u glavnoj ulozi, no od njega nije potpuno odustao. Redatelj Tim Miller, koji je 2011. angažiran da režira film o Deadpoolu, dobio je manju svotu novca da snimi probni materijal, što je i napravio u suradnji s Reynoldsom. Taj materijal, međutim, nije uvjerio Fox da film treba snimiti. Scenarij filma nastavio je kružiti Hollywoodom, a Millerovi su ga prijatelji, redatelji James Cameron i David Fincher, nahvalili i pokušali nagovoriti Fox da ga snimi. Kad to nije upalilo, netko je kriomice objavio probni materijal, nadajući se valjda da će pritisak zainteresirane javnosti natjerati Fox da napokon odobri projekt. Tako je i bilo. Internet je bio oduševljen i Fox je odlučio uložiti u Millera i Reynoldsa. "Deadpool" je izašao 2016. godine, koštao je skromnih 58 milijuna dolara, a u kinima je uprihodovao golema 782 milijuna. Ubrzo je stigao i nastavak - "Deadpool 2" iz 2018. - koji je u kinima uprihodovao 785 milijuna dolara. Treći je film bio u planu, međutim Disney je kupio Fox i njegov je razvoj privremeno stopiran. Kako je Disney prije Foxa kupio Marvel, izdavačku kuću iz čijih je stripova Deadpool potekao, rečeno je da će Deadpool u budućnosti ući u Marvelov filmski svemir.

"Deadpool i Wolverine" u kina dolaze u trenutku kad je Marvelov filmski svemir (MCU) u krizi. Niti jedan Marvelov film koji je izašao nakon megauspješnih "Osvetnika" publiku nije uspio razveseliti kao što su to napravili Tony Stark i njegova karizmatična družina. Istina, velika je većina tih filmova ostvarila ozbiljne prihode, no nešto im je nedostajalo. Disney i Marvel se nadaju da će MCU-u to dati upravo omiljeni Deadpool i Wolverine.

"Deadpool i Wolverine" u hrvatska je kina stigao 25. srpnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi četiri razloga zbog kojih ga trebate pogledati i jedan zbog kojeg ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 14:50