LJUDSKE PRIČE

Obitelj živi izoliranim životom, na maloj farmi u šumi, žele slobodu. No, dogodi im se tragedija, sve se mijenja...

Drugačija divljina

 Promo/
Ciklus ‘Slike doma‘ donosi četiri filma koja se bave pojmom ‘doma‘ te izmještenosti uslijed migracija, gentrifikacije ili ratnih stradanja, a može se pogledati u Zagrebu

Novi kino-tjedan Dokukina KIC donosi ciklus ‘Slike doma‘ s četiri filma koja se bave pojmom "doma" te izmještenosti uslijed migracija, gentrifikacije ili ratnih stradanja, a sve povodom početka distribucije filma o okupaciji Palestine, "Jedina zemlja", u režiji palestinsko-izraelskog kolektiva i s osvojenom nagradom za najbolji dokumentarni film Berlinalea.

Dokumentarac prati mladog palestinskog aktivista koji upoznaje izraelskog novinara s kojim započinje borbu protiv sistema. Film je nastao u najtežem vremenu u regiji kao čin kreativnog otpora i zajedničke potrage za mirom. "Jedina zemlja" na programu je u petak 11. listopada i nedjelju 13. listopada u 21 sat.

Izvanredna doku-fikcija "Četiri kćeri" redateljice Kaouther Ben Hanije, ovogodišnji dobitnik Velikog pečata na ZagrebDoxu i nagrade Golden Eye u Cannesu stiže ovoga tjedna na veliko platno Dokukina. Riječ je o jedinstvenoj intimnoj filmskoj priči o majci četiri kćeri čije dvije, starije kćeri nestaju. Kako bi popunila prazninu nakon njih, redateljica poziva profesionalne glumice i smišlja osebujan filmski mehanizam koji će skinuti veo sa životnih priča. Ovaj tjedan možete pogledati u petak 11. listopada i nedjelju 13. listopada u 19 sati.

image

Četiri kćeri

/Dokukino Kic

Nešto drugačija vizija doma očekuje nas u subotu 12. listopada u 19 sati uz norveški dokumentarac "Drugačija divljina" u režiji Silje Evensmo Jacobsen. Na maloj farmi u šumi nalazi se obitelj koja živi izoliranim životom u želji da budu divlji i slobodni. Međutim, kada obitelj pogodi tragedija, njihov je idilični svijet narušen te su prisiljeni prokrčiti nov put u moderno društvo. Emotivan portret ljubavi, života i odrastanja osvojio je posebno priznanje na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Posljednji film iz ciklusa je "Tri obećanja" Yousefa Sroujija u kojem autorova majka snima svoju svakodnevicu i tjeskobu svoje dvoje male djece početkom 2000-ih, za vrijeme odmazde izraelske vojske na Zapadnoj obali zbog Druge intifade. U trenucima velike opasnosti ona obećava Bogu da će otići ako prežive. Godinama kasnije njezin sin otkriva te snimke i dovršava priču iz ratne svakodnevice koju je započela njegova majka, spašavajući je time od zaborava, kako osobnog, tako i kolektivnog. Portret zapanjujuće ljepote ljubavi na programu je u nedjelju 13. listopada u 17 sati.

Poseban termin u subotu u 17 sati rezerviran je za 22. Festival prvih s novom festivalskom temom GUBITAK/TUGOVANJE. Očekuje nas filmski program uz film "Tu si negdje" Sebastijana Borovčaka i film "Nas osam, dva psa i mačka" Josipe Henizelman, te predavanje istraživačice i aktivistkinje Nine Čolović naslovljen "Vrijeme i gubitak". Ulaz je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 08:20