OPREZ, SPOILER

Objašnjen kraj serije o kojoj u Hrvatskoj svi govore: ‘Sada mi je sve jasno‘

Savršeni par

 /Netflix
U seriji ‘Savršeni par‘ dosta je toga izmijenjeno od originalnog izvornika

Pobitelji Winbury živi, na prvi pogled, idilično, no kada jednog ljetnog jutra na plaži na Nantucketu u američkoj saveznoj državi Massachusetts pronađu mrtvo tijelo, njihova se stvarnost brzo transformira u kaos, bazična je premisa serije "Savršeni par" temeljene na istoimenu romanu Elin Hilderbrand.

Serija prati Ameliju Sacks (Eve Hewson), čije nadolazeće vjenčanje upropasti pronalazak mrtvog tijela djeveruše Merritt Monaco (Meghann Fahy). Istražujući Ameliju i obitelj njena zaručnika Benjija Winburyja, policija dolazi do realizacije da svi prisutni na proslavi vjenčanja kriju tajne čije bi otkrivanje moglo uništiti fasadu koju su se trudili očuvati.

No, kako piše Variety, radnja serije nije istovjetna radnji spomenute knjige; uvedene su, naime, mnoge izmjene.

No, jedino što je Hilderbrand u vezi adaptacije romana brinulo, bila je estetika Nantucketa.

Prva se odnosi na promjenu imena glavnog ženskog lika. Hilderbrand je zaručnicu sina "savršenog para" nazvala Celeste, a ne Amelia. Do promjene imena lika došlo je, objašnjeno je, stoga što je lik Nicole Kidman u seriji "Big Little Lies" iz 2019. godine nosio isto ime. Kako bi se izbjegla konfuzija, ime Celeste zamijenjeno je imenom Amelia.

Nadalje, piše Variety, lik ljubavnice starijeg sina obitelji Winbury, zavodljive Isabel Nallet, koju interpretira cijenjena francuska glumica Isabelle Adjani, u knjizi ne postoji. U romanu, naime, postoji lik Featherleigh Dale, koja kao i Isabel ima ljubavnu aferu s Thomasom, no za razliku od Isabel, Featherleigh je pomalo prolupala.

No, zašto je Featherleigh postala Isabel? Razlog je, priča Lamia, pridruživanje Isabelle Adjani glumačkoj postavi serije.

"Bila sam njen veliki fan. Živjela sam u Francuskoj kad je izašla "La Reine Margot", legendarni film. Činjenica da je bila spremna doći na jedan obični Cape Cod i tumačiti ovu ulogu, značila je da ćemo damu iz britanskog visokog društva zamijeniti Francuskinjom", objasnila je.

O filmu je, podsjećamo, pisao i naš kritičar Nenad Polimac, koji je tumačio među ostalim: "Samo kad pogledate prvu epizodu mini-serije "Savršeni par" bit će vam jasno gdje se radnja odigrava. Dakako, u Nantucketu, jednom od otoka koji su se smjestili na rubu države Massachusetts. Natpis "Nantucket" dopire odasvuda, vidljiv je na hotelima i gradskoj vijećnici, a i većina dućana voli se pohvaliti imenom mjesta u kojem se nalaze. Odmah iznad njega nalazi se Martha‘s Vineyard, zloglasan kao poprište zbivanja velikog hita Stevena Spielberga "Ralje", no u Nantucketu nema velikih bijelih psina ili se barem za ovu prigodu ne spominju. Nantucket je poznatiji kao obitavalište spisateljice Elin Hilderbrand, kraljice romantičnog štiva koje se nosi na plažu, i reputaciju joj zasad nitko nije ugrozio. Uvod u njezin opus može vam biti "Savršeni par" (The Perfect Couple), čija se radnja odigrava upravo u Nantucketu, mondenom ljetovalištu: knjiga je upravo ekranizirana kao mini-serija iz šest epizoda, pa možete vidjeti kako izgleda taj raj na zemlji. Sve je puno turista i onih koji samo žele zaviriti u to otočko carstvo, pa ako ne nađu smještaj, nastavljaju istraživati otoke s više slobodnog prostora.

Kako piše Variety, Greer Winbury, koju interpretira Nicole Kidman, po mnogočemu je slična svome književnome pandanu. Obje verzije lika su autorice kriminalističkih romana, iako je Greer koju igra Kidman uspješna spisateljica koja svog izdavača navede da joj organizira luksuznu proslavu povodom objave nove knjige (možda ju je platila sama), dok se Greer u romanu bori kako bi revitalizirala svoj umirući serijal. Greer u obje verzije pronalazi snagu u smirenosti, naginje distanciranosti te rezerviranosti u odnosu s ljudima. Ipak, u zadnjoj epizodi serije Greer oslobodi nakupljenu ljutnju i frustraciju te svojoj djeci otkrije da je muža Taga (Liev Schreiber) upoznala dok je radila kao eskort. Također, čovjek koji ju tijekom serije konstantno zove, a za kojeg policija tvrdi da je povezan s turskom mafijom, zapravo je njen brat Broderick Graham. Njena pozadinska priča, kakva je u seriji, te Broderick u knjizi ne postoje.

"Željeli smo da svatko ima neku osnovnu ranu, nešto što motivira njegovu personu. Greer najviše brine kako je se percipira, najvažnije joj je da djeluje savršeno i neokaljano. Znala sam da mi treba neka njena mračna i prljava tajna...", rekla je Lamia.

Posljednja epizoda

U posljednjoj epizodi je otkriveno da Abigail (Dakota Fanning), trudna supruga starijeg sina obitelji Winbury, jednu tabletu barbiturata Amelijine majke ubaci u čašu narančina soka, koju odnese Merritt na plažu. Potom joj predloži da uđu u vodu, gdje joj drži glavu pod vodom dok se Merritt ne utopi. Motiv je novac. Abigail i Thomas su u dugovima. Kada najmlađi Winbury, Wil, postane punoljetan, Thomas bi dobio pristup novcu, no Merrittina afera s Tagom, a zatim i trudnoća, uništila bi taj plan. Da je Merritt rodila, na novce bi morali čekati do trena kada bi njeno dijete navršilo 18 godina.

S druge strane, u knjizi je utapanje proglašeno nesrećom i nema direktnog ubojice. Greer je jedina koja riješi slučaj, no istinu zadrži za sebe. Abigail sazna za Thomasovu nevjeru te u Featherleighino piće ubaci tabletu kako bi ova zaspala i ne bi se petljala s njenim mužem. No, Featherleigh piće odnese Merritt, koja hodajući plažom te prisjećujući se svoje afere s Tagom, slučajno stane na staklo. Kako bi isprala posjekotinu na stopalu, ulazi u vodu, gdje ugleda nešto sjajno na dnu. Shvativši da je to prsten koji joj je dao Tag, zaroni, no kako joj se počne spavati, utopi se.

"Sada mi je sve jasno", "Da, bilo je različito od izvornika" samo su neki komentari na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:40