ANIMIRANA AKCIJA

Od braće po oružju do smrtnih neprijatelja. Odmah počinju pripreme za druga dva dijela trilogije, napravljene po istom konceptu

Transformeri: Početak

Na filmu se okupila vrhunska ekipa, Steven Spielberg je jedan od producenata ove franšize

Na Cybertronu, rodnom planetu Transformera, život baš nije idealan za prosječne izdanke te vrste. Kao prvo, osuđeni su na robovski rad u rudnicima, gdje od jutra do mraka iskapaju rudaču Energon, na kojoj se zasniva sudbina čitavog Cybertrona (ili bar oni tako vjeruju). Neki u toj vrsti posla nalaze najviši smisao, poput Oriona Paxa (glas Chrisa Hemswortha), koji ima sve kvalitete nekadašnjih udarnika i dovoljna mu je atraktivna značka, pa da mu ništa ne bude teško. Orion je uvijek pun novih ideja, zna on dobro da postoje pravila kojih se treba pridržavati, ali to je tako zamorno i dosadno. Zato svog najboljeg prijatelja, robota koji se naziva D-16 (glas Briana Tyreea Henryja), navuče na svakojake nepodopštine, na primjer na sudjelovanje u elitnoj utrci Cybetrona, iako su njih dvojica najobičniji roboti i ne mogu se poput pravih Transformera pretvarati u automobile, kamione ili kojekakva druga vozila. Utrka se pokaže dobrim potezom, jer zahvaljujući invenciji dobiju posebnu pohvalu svog idola, Sentinela Primea (glas Jona Hamma), nisu naime pobijedili, ali su došli do samog vrha.

Film se zove "Transformeri: Početak" i odigrava se nekoliko milijuna godina prije no što su se u franšizi pojavili prvi ljudi. Već je 1986. napravljen čisto animirani film kakav je i ovaj, a ne smijemo zaboraviti ni animiranu seriju "Transformeri" od čijih se autora moglo štošta naučiti. "Transformeri: Početak" su ipak nešto drugo, napravljeni su s velikim budžetom, imaju prilično slojevitu i kompliciranu fabulu. Kao i u samoj franšizi, na filmu se okupila vrhunska ekipa, Steven Spielberg bio je jedan od izvršnih producenata, kompanija Michaela Baya, koji je režirao većinu filmova o Transformerima, preuzela je velik dio posla, uostalom kao i Lorenzo Di Bonaventura, koji je nadgledao scenarij i još neke aspekte filmske produkcije. Za redatelja su odabrali Josha Cooleyja, koji je dobio Oscara za cjelovečernji crtić "Priča o igračkama 4", a sudjelovao je i u pisanju scenarija jednog od najvažnijih Pixarovih crtića, "Izvrnuto obrnuto". Da ne bi bilo zabune, "Transformeri: Početak" nisu nikakav revolucionaran rad, naprosto koriste mogućnosti animacije da dočaraju svjetove koji bi im inače bili nedostižni. Ne samo to, napravljeni su perfektno i nikakav slučaj da su sve recenzije iznimno pozitivne.

Oko polovice filma shvaćamo kuda nas priča vodi. Orion Pax, D-16, B-127 (Keegan-Michael Key portretira ga kao izrazito komičan lik, naravno, jer će iz njega stasati omiljeni Bumblebee) i jedina žena u rudarskoj postavi, Elita-1 (Scarlett Johansson) našli su se na susjednom planetu, gdje je bogato nalazište dragocjenog Energona, no tamo nalaze Transformera Alpha Triona (Lawrence Fishburne), kojeg su smatrali odavno mrtvim. Ne samo to, uspjeli su ga oživjeti, ali bolje da nisu, jer su doznali u kakvoj su zabludi dosad živjeli.

Njihovi heroji uglavnom su izdajice, Orion Pax ispraćen je na posebni zadatak i vratio se kao Optimus Prime, najveća legenda među Transformerima, dobio je tu počast jer je pred njim velika budućnost. Umjesto da se još više sprijatelji s robotom D-16, ovaj postaje kamen razdora, novo mu je ime Megatron i smatra da jedino on zna put kojim treba voditi Transformere.

Ako "Transformeri: Početak" ostvare dobre rezultate, odmah počinju pripreme za druga dva dijela trilogije, napravljene po istom konceptu kao i "Početak". Ambiciozno, ali ne i neostvarivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:36