ONI DOLAZE

Okupili smo 17 novih zvijezda hrvatskog glumišta: Oni su budućnost teatra, filma i TV-a, evo gdje ih gledati uživo

Oni dolaze

Prošle godine u Petom kupeu bilo je nezaboravno, a tako će, vjerujemo biti i ove godine. Sve počinje 10. rujna

Oni su mladi i talentirani, već osvajaju najveće kazališne pozornice u zemljite ostvaruju prve zapažene uloge u filmovima i serijama. Nova su generacija hrvatskoga glumišta, budućnost našega teatra. Ovako smo lani napisali na početku avanture koju smo nazvali ‘Oni dolaze‘, a riječ je o jedinstvenom medijsko-scenskom projektu Jutarnjeg lista koji počiva na jednostavnoj ideji - nađimo 14 mladih glumaca, kazališnih talenata za koje vjerujemo da im treba dati priliku i pustimo ih na pozornicu da pokažu u čemu su najbolji.

image

Pavle Vrkljan

Darko Tomas/Cropix
image

Anica Kontić

Nera Simic/cropix/
image

Anabela Šulić

Nenad Opacak/Cropix
image

Vid Ćosić

Ranko Suvar/Cropix

Zapisali smo tada i kako vjerujemo da je ovo tek prva sezona i početak lijepe tradicije. I? Nismo se, naravno, prevarili. Počinje nova sezona ‘Oni dolaze‘, s istim timom iza pozornice - Dubravkom Vrgoč, intendanticom riječkog HNK, kao idejnom začetnicom i Jutarnjim kao organizatorom. Još su neke stvari iste - ostajemo u Petom kupeu, noćnom klubu na Trnjanskoj, koji se ugodnim ambijentom pokazao idealnim za ovakve vrste kazališnih, zapravo kabaretskih večeri. Promjena se, naravno, događa na pozornici. Nakon što su nas lani iznenadili, zapanjili i sjajno zabavili, opraštamo se od prve generacije ‘Oni dolaze‘ jer je vrijeme da priliku damo novima. Podsjetimo, lani su apsolutno sjajni bili glumice i glumci koji žive i rade u četiri najveća hrvatska grada. Osijek su predstavili Iva Slavić (22), Mateja Tustanovski (23) i Matko Trnačić (24), Rijeku Ana Marija Brđanović (29), Deni Sanković (28) i Mario Jovev (28), a boje Splita branili su Ana Marija Veselčić (29), Stipe Jelaska (26), Katarina Romac (31) i Davor Pavić (30). Zagreb su predstavljali Lana Meniga (26), Ružica Maurus (25), Nikolina Prkačin i Luka Knez (23). Svakog su ponedjeljka, od rujna do studenog, praćeni glazbenim nastupima, od kojih posebno pamtimo Maju Rivić, zabavljali posjetitelje koji su u večerima mogli uživati besplatno, a tako će biti i ove godine. ‘Oni dolaze‘ ostali su nezaobilazna destinacija za kulturne gurmane u Zagrebu.

image

Lovro Rimac.

Tomislav Kristo/Cropix
image

Lara Nekić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Lena Medar.

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Pavle Matuško

Vedran Peteh/Cropix

Dubravku Vrgoč, idejnu začetnicu projekta, pitamo tko je odabran ove godine, a ona nabraja imena. Za neke od njih vjerojatno ste čuli, riječ je doista o iznimnim talentima koji brzo napreduju i teško je reći koja je postava jača, ona iz prve sezone ili ova iz druge. Redom, oni su: Lana Ujević i Tomislav Dunđer, Anabela Sulić i Dominik Karaula, zatim Pavle Vrkljan, Ivan Curić i Pavle Matuško, pa Vid Ćosić i Lena Medar, Kristijan Petelin i Anica Kontić, slijede Lovro Rimac i Damian Hunski te Lara Nekić i Jan Kovačić, a na kraju Melody Martišković i Fabijan Komljenović. Riječ je o 17 mladih glumica i glumaca koji će u zagrebački Peti kupe dolaziti jednom tjedno, a ove sezone nastupi će, umjesto ponedjeljkom, biti srijedom. Prvi, premijerni iznimno će biti u utorak 10. rujna, a svi ostali srijedom, i tako sve do 16. listopada. Svaki od nastupa (glumci će nastupati u parovima ili po troje) pratit će i koncert uživo, a imena tih izvođača neka zasad ostanu iznenađenje.

image

Tomislav Dunđer

Berislava Picek/Cropix
image

Lana Ujević

Tomislav Kristo/Cropix
image

Pavle Vrkljan

Darko Tomas/Cropix

Možemo tek najaviti da je riječ o poznatim i iznimno dobrim pjevačima i pjevačicama. Dubravka Vrgoč objašnjava otkud potreba za projektom poput ‘Oni dolaze‘. - Europska komisija u kulturnim strategijama u posljednje vrijeme najviše ističe potrebu za promoviranjem mladih umjetnika, smatrajući da je njihova pozicija u današnjem društvu iznimno teška. Umjetnicima se nakon završetka školovanja ne nudi aktivno sudjelovanje u profesionalnom životu, nego budu marginalizirani, a time osuđeni na dugogodišnje čekanje ili slučajne prilike. U tom se kontekstu postavlja i pitanje budućnosti domaćeg, ali i europskog kazališta u kojem je već prosječna publika prešla granicu od 60+, a ansambli repertoarnih kazališta ne zapošljavaju mlade, već ih povremeno ugošćuju u pojedinom projektu, ne brinući se za njihov kreativni razvoj - kaže Vrgoč i dodaje da se situacija nije mnogo promijenila od lani.

image

Damian Humski

Darko Tomas/Cropix
image

Dubravka Vrgoč

Darko Tomas/Cropix/Cropix

image

Lovro Rimac.

Tomislav Kristo/Cropix

O mladim glumcima i dalje znamo vrlo malo ili gotovo ništa, a kao jedina prilika za upoznavanje ukazuje se njihovo eventualno sudjelovanje u televizijskim showovima ili sapunicama, čime se stvara i pogrešna slika o novoj generaciji - naglašava Vrgoč.

image

Fabijan Komljenović

Boris Kovacev/Cropix
image

Jan Kovačić

Tomislav Kristo/Cropix
image

Kristijan Petelin

/Cropix
image

Peti kupe prošle godine

Tomislav Kristo/Cropix
image

Oni dolaze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:02