‘ČELIČNA KANDŽA‘

Otac je tiranski manipulator koji kontrolira svaki aspekt života svojih sinova. Najstariji sin jedini je koji progleda...

Čelična kandža, 2023. film Seana Durkina.

Zac Efron. COLLECTION CHRISTOPHEL 

 A24 - Access Entertainment - Acc/christophel Collection/profimedia/A24 - Access Entertainment - Acc/christophel Collection/profimedia
Bogobojazna konzervativnost - kako obično biva - svodi se na okrutnost prema bližnjem i prijezir prema slabome

Teksaška obitelj Von Erich ostavila je tijekom 70-ih i 80-ih znatan trag u svijetu profesionalnog hrvanja. Otac Fritz i pet sinova natjecali su se kao uspješni wrestleri, često nastupajući i zajedno u grupnim borbama.

Ipak - iza uspješne dinastije krije se niska neizrecivih tragedija. Jedan od sinova umro je mlad od perforacije crijeva, a tri od četiri sina Von Erich počinila su samoubojstvo, u pravilu onda kad se više nisu mogli nositi sa šampionskim aspiracijama. Uvriježeno je mišljenje da je za niz tragedija kriv despotski otac.

Otprilike tako izgleda povijest obitelji i u filmu "Čelična kandža" redatelja Seana Durkina. Otac Fritz (McCallany) tiranski je manipulator koji kontrolira svaki aspekt života sinova i nuka ih na stalno natjecanje u posluhu. Najstariji sin Kevin (Efron) glavni je junak filma, ujedno jedini će preživjeti. On je najpožrtvovniji te jedini koji progleda.

"Iron Claw" nije u klasičnom smislu sportski film (kao što wrestling, uostalom, nije ni klasični sport). Riječ je o južnjačkoj obiteljskoj tragediji koja može podsjetiti na Tennesseeja Williamsa. Von Erichovi su tenesiviljemsovska familija iz pakla u kojoj je užas zastrt koprenom besprijekornih, konzervativnih metodista. Bogobojazna konzervativnost - kako obično biva - svodi se na okrutnost prema bližnjem i prijezir prema slabome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 15:12