POČINJE MOSTRA

Ova je žena svoj veliki talent položila na odar čistom zlu... Dokumentarac o Hitlerovoj redateljici među najzvučnijima u Veneciji

Leni Riefenstahl 

 Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia
Hrvatske i ove godine na Mostri nema, kao što u programu nema ni ostatka bivše Jugoslavije

Projekcijom filma "Beetlejuice Beetlejuice" redatelja Tima Burtona u srijedu na mletačkom sprudu Lido počinje 81. filmski festival u Veneciji, kojim svake godine starta jesenska sezona festivala, ali i sezona filmskih nagrada. Posljednjih godina venecijanska se Mostra nametnula kao standardno pretpremijerno mjesto za američke kinohitove. Tako je i ove godine. Osim Burtonovog "Beetlejuicea", u Veneciji će premijeru imati i novi "Joker" ("Ludilo u dvoje"), "Horizont Saga" Kevina Costnera te film "Wolfs" s Bradom Pittom i Georgeom Clooneyjem. Osim holivudskih kino pretpremijera, Mostra donosi i nove naslove Pedra Almodóvara, Luce Guadagnina, Takeshija Kitana, Thomasa Vinterberga, Nicolasa Windinga Refna, Harmonyja Korinea te Pabla Larraína.

image

Joker Ludilo u dvoje

Warner Bros. Pictures/

Za razliku od Cannesa, koji se deklarativno opredijelio samo za kinofilmove te je iz programa isključio i streamere i televizijske serije, Mostra se odlučila na oprečan pristup. U programu festivala pažnju skreće nekoliko obećavajućih serija, a pogotovo jedna: biografska serija o Mussoliniju "M: dijete stoljeća" po istoimenom romanu Antonija Scuratija.

image

Serija M: dijete stoljeća

Sky/

Natjecateljski program Mostre sadrži 21 film. Najzvučniji među njima je već spomenuti "Joker: Ludilo u dvoje", nastavak venecijanskog pobjednika iz 2019. u kojem se Joaquinu Phoenixu pridružuje Lady Gaga. U konkurenciji je i "Next Door", prvi dugometražni film na engleskom legendarnog španjolskog postmodernista Pedra Almodóvara. U Almodóvarovom filmu glume Tilda Swinton i Julianne Moore. Za nagrade će se boriti i "Maria", biografski film o Mariji Callas u kojem opernu divu glumi Angelina Jolie. Film je režirao čileanski redatelj Pablo Larraín, čovjek koji se već dvaput intrigantno laćao ženskih biografija, onih Jacqueline Kennedy ("Jackie") te princeze Diane ("Spencer").

image

Beetlejuice Beetlejuice

Tim Burton/warner Bros. Entertainment Inc./

U konkurenciji su još dva američka filma koja zvuče zanimljivo. U "Babygirl" nizozemske redateljice Haline Reijn Nicole Kidman glumi vrhunsku menadžericu koja karijeru ugrozi vezom s mlađim pripravnikom. "The Order" (Red) je policijski triler Australca Justina Kurzela. Smješten na američki sjeverozapad 1983., film pripovijeda o seriji pljački banaka za koje se ispostavi da su motivirane terorizmom. Glavnu ulogu u filmu glumi Jude Law. "Diva Futura" američko-talijanske redateljice Giulije Louise Steigerwalt film je koji se zbiva u Italiji osamdesetih i bavi tadašnjom talijanskom pornofilmskom scenom te počecima karijera Moane Pozzi i Ilone Strahler Ciccioline.

Još uvijek aktualnog Bonda Daniela Craiga ćemo u Veneciji vidjeti u atipičnoj ulozi. Zajedno s Jasonom Schwartzmanom glumi u homoerotskoj drami "Queer" talijanskog režisera Luce Guadagnina. Film se zbiva među američkim emigrantima u Meksiku 1950-ih.

Osim "Beetlejuicea", Venecija će izvan konkurencije donijeti još jedan mogući jesenski hit: drugi nastavak "Horizont Sage" Kevina Costnera, epskog vesterna kojem je prvi nastavak premijerno prikazan u svibnju u Cannesu. Tu su i dva zanimljiva biografska dokumentarca. "John & Yoko" film je o vezi Yoko Ono i Johna Lennona, a potpisuje ga škotski (ne samo) dokumentaristički veteran Kevin McDonald. Nijemac Andres Veiel predstavlja "Riefenstahl", dokumentarac o Hitlerovoj omiljenoj redateljici, ženi koja je inovirala filmsku formu i snimila neke od najvirtuoznijih političkih dokumentaraca, ali je istodobno svoj nemali talent položila na odar čistom zlu.

Među dokumentarcima pažnju skreće i kanadski film "Rusi u ratu" autorice Anastazije Trofimove. Prikrivajući stvarne nakane, ruska je emigrantica s dokumentarnom ekipom izbliza pratila ruske postrojbe tijekom rata u Ukrajini i sačinila svjedočenje o stvarnom ozračju na liniji fronta.

image

Almodovar The Room Next Door

Warner Bros. Pictures/

Činjenicu da je Cannes odlučio otpiliti televizijske serije Mostra je očito odlučila kapitalizirati, pa je taj segment festivala ojačan kao malo kada. Među pretpremijernim serijama vjerojatno će najviše pažnje pobuditi "M: dijete stoljeća" po Scuratijevom biografskom romanu o Mussoliniju. Seriju režira iskusni (i ne uvijek pouzdani) Englez Joe Wright, a Mussolinija glumi Luca Marinelli. To nije jedina jaka serija koja će imati pretpremijeru na Lidu. Tu je i sedmodijelna serija "Obitelji poput naših" Danca Thomasa Vinterberga. Distopijska serija zbiva se u bliskoj budućnosti, kad će porast razine mora potopiti Dansku. Cijelo se stanovništvo stoga sprema u egzil, pri čemu imućni nastoje poći put imućnih zemalja, a siromašnima preostaju izbjeglički kampovi.

Hrvatske i ove godine na Mostri nema, kao što u programu nema ni ostatka bivše Jugoslavije. Od šire regije, u programu su s jednim naslovom prisutne Slovačka i Rumunjska. Rumunjska igranim filmom "Nova godina koja nije došla" Bogdana Muresanua, a Slovačka dokumentarcem "Željeti u zvijezdama" Petera Kerekesa. Film ima zanimljivu temu: prevarantsku astrologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:56