‘BLIX, NE BOMBE‘

Ovaj 94-godišnjak, nekadašnji diplomat, bio je glavni inspektor za oružje. Sada je o njemu snimljen film

Blix ne bombe

 Dokukino/
Nakon sinoćnje projekcije, film će se moći pogledati još u petak. Na programu Dokukina u Zagrebu naći će se još nekoliko dokumentaraca

Nakon ljeta provedenog u dvorištu Pri Nami, Dokukino ovoga tjedna započinje novu kino-sezonu i to u novouređenoj dvorani KIC-a na adresi Preradovićeva 5.

Program je započeo 11. rujna u 19 sati uz dokumentarac češko-švedske redateljice Grete Stocklasse Blix, ne bombe. U njemu se redateljica obraća 94-godišnjem sunarodnjaku, negdašnjem diplomatu Hansu Blixu koji je u mjesecima i godinama koje su uslijedile nakon napada na njujorške Blizance postao glavni igrač u globalnoj krizi kao UN-ov inspektor za oružje.

Nakon projekcije bio je razgovor s povjesničarem Hrvojem Klasićem i feminističkom i postkolonijalnom teoretičarkom Biljanom Kašić koji će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić. Film donosimo u suradnji s KineDokom, a na programu je i u petak 13. rujna u 21 sat.

image
/Dokukino Kic

Posebna doku-poslastica za sve ljubitelje Nicka Cavea na rasporedu je u četvrtak 12. rujna, a riječ je o pravoj "zvučnoj eksploziji" (Guardian), Mutiny in Heaven: The Birthday Party u režiji Iana Whitea. Uvrtnuta priča o usponu i imploziji benda The Birthday Party, u kojem je Nick Cave bio frontmen, sastavljena je od ekskluzivnih intervjua i bogate, nikad viđene arhive (niz studijskih snimki, ali i neobjavljenih pjesama), čak i animacije i multimedijalnog sadržaja. Vraća nas u prošlost benda i otkriva pitanja njegova podrijetla, kao i snova ključnih članova.

image
/Dokukino Kic

Na programu je i višestruko nagrađivani dokumentarac Ibrahima Nash‘ata Hollywoodgate, krucijalni pogled u talibansku vladavinu u Afganistanu. Vraća nas u burni period neposredno nakon kaotična povlačenja SAD-a, kada su talibani ušli u američku bazu u Kabulu zvanu Hollywood Gate, negdašnju tajnu postaju CIA-e, te preuzeli iznimno vrijedno i sofisticirano američko oružje. Redatelj je proveo godinu dana prateći talibane ne bi li svijetu dao važan uvid u ono što se danas događa u Afganistanu. Film se prikazuje u četvrtak 12. rujna u 21 sat i petak 13. rujna u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 09:46