‘FILM JE SENZACIJA‘

Ovi ilegalni kopači antikviteta protuzakonito tragaju za etrurskim starinama i prodaju ih kolekcionarima na crno...

La Chimera

 Promo/
Film je oduševio mnoge kritičare, a na Rotten Tomatoes ima 94% pozitivnih ocjena, stiže u hrvatska kina 17. listopada

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli organiziran je poseban program pod nazivom Greater Adria u kojem su se po prvi put natjecali međunarodni filmovi. Program se održao pod organizacijom Kino Mreže, hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača utemeljene 2014. godine, a film koji je u službenoj konkurenciji proglašen najboljim bilo je remek-djelo HIMERA talijanske redateljice Alice Rohrwacher koja iza sebe ima već nekoliko uspješnih filmova na čelu sa "Sretnim Lazzarom" iz 2018. godine za kojeg je osvojila nagradu za najbolji scenarij u Cannesu.

Njezin novi film HIMERA također je prikazan u službenoj konkurenciji Cannesa gdje je ujedno doživio i svjetsku premijeru nakon čega je krenuo njegov pohod po filmskim festivalima diljem svijeta. Mladi glumac Josh O‘Connor, široj publici vjerojatno najpoznatiji po ulozi princa Charlesa u odličnoj seriji "Kruna" ostvario je glavnu ulogu u ovom zanimljivom miksu žanrova drame, komedije i fantazije koje je Nacionalno udruženje kritičara SAD-a proglasilo jednim od pet najboljih međunarodnih filmova godine. Priznanja i nagrade za Himeru samo su se nizali kako se film nastavljao prikazivati na festivalskim projekcijama pa tako niti ovogodišnja Pula nije bila izuzetak gdje ju je upravo hrvatska mreža neovisnih kino prikazivača prepoznala kao najbolji filmski uradak ove godine. Avanturistička komedija s elementima fantazije Himera u domaća kina stiže od ovog četvrtka, 17. listopada, kako najavljuje distributer.

Ilegalni kopači

Pisali smo kada je ovaj film bio na Subversiveu sljedeće: "Himera" talijanske redateljice Alice Rohrwacher bavi se ilegalnim kopačima antikviteta koji protuzakonito iskapaju etrurske starine i prodaju ih kolekcionarima na crno. Junak filma je mjesni mladić (Josh O‘Connor) koji ima nadnaravni, rašljarski dar da nađe arheologiju. No, on je istodobno i seoska luda, a iskapanju starina ga ne privlači zarada, nego mistično iskustvo. Redateljica filma jedna je od dvije sestre Rohrwacher koje su posljednjih godina ostavile snažan pečat u talijanskom filmu: njena sestra- briljantna glumica Alba- pojavljuje se i u "Himeri". Alice Rohrwacher snima zanimljive filmove u kojima se miješa utjecaj Pasolinija, neorealizam, magični realizam i južnjačko katoličanstvo. "Himera" je jedan od najboljih filmova koji će ove godine biti prikazan u Zagrebu, kako je tumačio naš kritičar Jurica Pavičić.

Pljačkaši grobnica

Distributer filma, pak piše: "Svatko ima svoju Himeru, nešto što pokušava postići, ali nikad ne uspijeva pronaći. Za grupu pljačkaša etruščanskih grobnica, Himera predstavlja izbavljenje od rada i san o lakom bogaćenju. Za Arthura, Himera je Benjamina, žena koju je izgubio. Kako bi je pronašao, on izaziva nevidljivo, traži svuda, ulazi u utrobu zemlje u potrazi za vratima zagrobnog života o kojima pripovijedaju mitovi. Na magično-realističnom putovanju između živih i mrtvih, šuma i gradova, fešta i samoće, isprepliću se sudbine živopisnih i ekscentričnih likova, a sve u potrazi za Himerom.

Ova sanjiva pikarska drama ambijentirana u Toskanu 1980-ih također govori o prodoru materijalizma u sve pore društva. Djecu se uči da više ne postoji ništa nevidljivo (pa tako ni mitska kći Tifona i Ehidnine koja je sprijeda bila lav, straga zmaj, a u sredini koza), a novac postaje jedino sredstvo osnaživanja. Kao i svi filmovi redateljice Alice Rohrawcher i ova mistična pustolovna sanjarija iskazuje njezinu fascinaciju nesvakidašnjim zajednicama koje gaje specifične kodove ponašanja i kolektivne vrijednosti – od njezine destruktivne inačice u vidu pljačkaša grobova, kojima se priključuje arheolog-otpadnik Arthur nakon što je izgubio jedinu osobu koja ga povezuje sa živućim svijetom, do njezine konstruktivne, emancipirajuće inačice u vidu napuštene željezničke stanice koju Italija transformira u komunalni dom gdje može započeti novi život ("ako ne pripada nikome, znači da pripada svima"). Istovremeno sam film nadilazi identifikaciju s pričom glavnog (anti)junaka – ona je samo jedna od brojnih niti koje tvore zakučasti obrazac poput onih koje nalazimo na drevnim etruščanskim ornamentima – i postaje kolektivni ritual. "Tamo gdje sam odrasla bilo je uobičajeno slušati priče o tajanstvenim otkrićima, iskopinama i misterioznim avanturama. Sve što ste trebali bilo je ostati u nekom baru do kasno u noć ili zaustaviti se u nekom seoskom motelu gdje će vam netko ispričati priču o nekome tko je otkrio grobnicu ili zlatnu ogrlicu", u jednom je intervjuu izjavila redateljica Rohrwacher u vezi ideje za film HIMERA.

Na popularnoj Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem ocjena filmskih kritičara diljem svijeta, avanturistička komedija HIMERA do danas je prikupila 94% pozitivnih ocjena, a postotak je temeljen na preko 140 zaprimljenih tekstova, dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 21:31