BURTONOV HIT

Pa tko ovaj film nije volio: Nastavak fantastične horor komedije stigao je u naša kina, evo zašto ga morate pogledati!

Winona Ryder i Michael Keaton u filmu ”Bubimir Bubimir”

 Supplied by LMK/imago stock&people/Profimedia
Tempo filma je odličan, 100 i nešto minuta prođe u hipu, a redatelj Tim Burton sve manje scenarističke minuse nadoknađuje zaraznom dječačkom energijom

Fantastična horor komedija "Bubimir Bubimir" na prvu djeluje kao tipičan produkt modernog Hollywooda - nastavak uspješnog kultnog filma cijenjenog ali pomalo zaboravljenog redatelja u kojem igraju obljubljeni glumci iz originala te mlade zvijezde u usponu. Međutim, o nastavku "Bubimira" Tima Burtona iz 1988. počelo se pričati odmah nakon što je ovaj postao veliki hit (koštao je 15 milijuna dolara u uprihodovao je 75).

Dva scenarija - "Zaljubljeni Bubimir" (eng. Beetlejuice in Love) i "Bubimir u Havajima" (eng. Beetlejuice Goes Hawaiian) - naručena su već 1990. godine. Michael Keaton i Winona Ryder, koji su u "Bubimiru" igrali naslovnog lika i gotičarku Lydiju Deetz, rekli su da bi rado glumili u nastavku "Bubimir u Havajima", ali samo ako će ga Burton režirati. Taj se nastavak nije materijalizirao jer su Burton i Keaton počeli raditi na filmu "Batman se vraća", nastavku Burtonova "Batmana" iz 1989. godine.

Burton je 1991. još bio zainteresiran za "Bubimira u Havajima". Na scenariju filma radilo se 1993., a američki je redatelj i scenarist Kevin Smith tijekom druženja na američkim sveučilištima koja su se održala 2001. i 2002. godine otkrio da mu je 1996. ponuđeno da prepravi scenarij "Bubimira u Havajima", ali da je tu priliku odbio. Burton je 2024. rekao da se tijekom godina pričalo o raznim potencijalnim nastavcima "Bubimira", ali da su sve te ideje u konačnici napuštene.

NOVU EPIZODU SERIJALA "ŠALABAHTER IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

Filmski studio Warner Bros. 2011. je od američkog scenarista i producenta Setha Grahame-Smitha, suradnika Tima Burtona na filmovima "Sjene tame" (2012.) i "Abraham Lincoln: Ubojica vampira" (2012.), naručio nastavak "Bubimira". On se projekta prihvatio pod uvjetom da film ne bude samo pokušaj zarade na poznatom imenu te da Bubimira ponovno zaigra Michael Keaton. Grahame-Smith se 2012. sastao s Keatonom koji mu je rekao da već 20 godina želi snimiti nastavak "Bubimira". Grahame-Smith je nakon sastanka s Keatonom rekao da je Warneru i Burtonu stalo do nastavka "Bubimira".

Prva naznaka da bi od tog pokušaja Warnera i Grahame-Smith možda nešto moglo i biti pojavila se u studenom 2013., kada je Winona Ryder rekla da bi mogla ponovno zaigrati Lydiju Deetz, ali samo ako će ponovno moći surađivati s Keatonom i Burtonom. Grahame-Smith rekao je početkom 2015. da je scenarij za "Bubimira 2" gotov, da će u njemu glumiti Keaton i Ryder, da će Burton režirati te da snimanje početi krajem godine. Međutim, 2015. je došla i prošla, a rad na "Bubimiru 2" još nije otpočeo. Burton je u svibnju 2016. rekao da ga želi napraviti, ali da projekt još uvijek nije konkretiziran. Nakon još par godina razvoja, Warner je "Bubimira 2" bunkerirao u travnju 2019.

Projekt je ponovno oživljen u veljači 2022., međutim Burton je u listopadu iste godine rekao da u njemu neće sudjelovati. Nekoliko dana nakon što je dao tu izjavu, rekao je da je ipak "sve moguće", a nedugo zatim potvrdio da će režirati "Bubimira 2". Redatelj je potom iz scenarija izbacio sve elemente koje je držao suvišnima te odlučio da će odrasla Lydia Deetz i njezina obitelj biti u fokusu priče. Uz to, rekao je da su se on i Keaton dogovorili da film neće natrpati tehnologijom te da žele da djeluje kao "ručni rad". Glumačkom su se ansamblu tijekom 2023. pridružili Jenna Ortega kao Lydijina kći Astrid, Willem Dafoe kao zagrobni policajac, Catherine O‘Hara kao Lydijina majka Delia Deetz, Monica Bellucci kao Bubimirova supruga Delores i mnogi drugi. Film je snimljen tijekom 2023., a premijerno je prikazan 28. kolovoza u sklopu 81. filmskog festivala u Veneciji.

Radnja "Bubimira Bubimira" odvija se 36 godina nakon one iz "Bubimira". Udovica Lydia Deetz vodi nadnaravni talk show "Kuća duhova" koji producira njezin dečko Rory (Justin Theroux). Usred jednog snimanja, Lydia nakratko vidi Bubimira, što je prilično uznemiri. Ubrzo nakon toga, majka joj javi da je njezin otac Charles poginuo u zrakoplovnoj nesreći. Nakon što se tri generacije Deetzovih okupi u Winter Riveru i sahrani Charlesa, Rory zaprosi Lydiju, što uzruja Astrid koja još žaluje za svojim ocem i Lydijinim suprugom Richardom (Santiago Cabrera) koji je nestao u Južnoj Americi. Nakon što Lydia pristane vjenčati se za Roryja, ljutita Astrid pobjegne od kuće te u susjedstvu upozna nakon pristojnog mladića Jeremyja (Arthur Conti). On joj otkrije da je zapravo duh te mu treba njezina pomoć kako bi se vratio među žive. Astrid mu pristane pomoći, međutim ubrzo dozna da ju je prevario i nagovorio da se žrtvuje kako bi on ponovno oživio. Kad Lydia dozna u kakvim joj je kći problemima, u pomoć pozove Bubimira iako zna da mu ne može u potpunosti vjerovati.

"Bubimir Bubimir" u hrvatska je kina stigao 5. rujna, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi četiri razloga zbog kojih ga trebate pogledati i jedan zbog kojeg ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:13