‘SAMO NAS DVOJE‘

Živi sa suprugom koji je patolški posesivan, nadzire joj i račune i kretanje, pa nalazi ljubavnika... zanimljiv bračni triler

Just Two Of Us

 Promo/
Frustrirana junakinja odušak od zagušljive veze nalazi u tajnom preljubu. Problem je što kontrolfrikovski muž posumnja. Redateljica Donzelli u Francuskoj je poznato ime

"Samo nas dvoje" francuske redateljice Valérie Donzelli najbolje bi se mogao opisati kao "Madame Bovary" s prstohvatom Hitchcocka. Lavirajući između čistog trilera i bračne drame, film analizira kako se načelno pametna žena dala glupo podložiti volji tiranskog supruga.

Ta žena je Blanche (Efira), provincijska nastavnica francuskog koja se vjenča za šarmantnog bankovnog činovnika (Poupaud). Ispostavi se - međutim - da je Blanchin suprug patološki posesivan i opsjednut kontrolom. Sve učini da je odvoji od obitelji, zivka je, nadzire joj račune i kretanje. Frustrirana junakinja odušak od zagušljive veze nalazi u tajnom preljubu. Problem je što kontrolfrikovski muž posumnja.

Redateljica Donzelli u Francuskoj je razmjerno poznato ime. U ovom trenutku - međutim - više zvoni ime koscenaristice filma Audrey Diwan. Netom nakon što je napisala scenarij za "Samo nas dvoje", Diwan se proslavila svojom dramom o abortusu "Događaj" po romanu nobelovke Annie Ernaux, a uskoro ćemo gledati i njen remake slavne "Emmanuelle". "Samo nas dvoje" i "Događaj" imaju sličnosti: u oba filma junakinje glavinjaju patrijarhalnim društvom kao po minskom polju, stranom, neprijateljskom teritoriju.

"Samo nas dvoje" krase vizualna upečatljivost i dobri glumci - osobito je dojmljiv Poupaud kao dijabolični suprug. Film bi ipak bio bolji da ima malo razrađeniji rasplet.

SAMO NAS DVOJE (Francuska 2023), režija: Valérie Donzelli, uloge: Virginie Efira, Melvil Poupaud, KINA

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:15