PROŠLO JE 40 GODINA

Ponovno se okupili junaci sapunice zbog koje su i Hrvati uplaćivali mise, pogledajte kako izgledaju danas

Santa Barbara

 Dobson Productions/afp/profimedia
Glumačka ekipa američke serije koja se gledala tijekom Domovinskog rata i navukla Hrvate na sapunice okupila se u petak

Mnogi se sjećaju da su novinari Radio Zadra tijekom uzbuna u vrijeme Domovinskog rata ljudima u skloništu prenosili zbivanja u novim epizodama američke sapunice "Santa Barbara" koja se kod nas prikazivala od 1990. do 1998. godine. Serija je imala more poklonika, strastvenu gledateljsku sljedbu koja se nije libila unijeti vrlo snažne osjećaje u rasprave o tome što je tko rekao i kojim bi likovima "lupili šamarčinu", što će se dalje dogoditi omiljenim likovima i hoće li ljubav na kraju pobijediti. A nisu se ustručavali ni potrošiti novac.

image

Santa Barbara

Dobson Productions/afp/profimedia
image

Santa Barbara

Dobson Productions/afp/profimedia

Još je 1993. godine HRT potvrdio glasinu koja je djelovala previše bizarno da bi bila istinita: prema riječima svećenika u Sinju kojeg su intervjuirali novinari, jedna je "dobra gospođa" iz toga grada, dirnuta sudbinom lijepe junakinje Eden koja je teško stradala u seriji, doista platila misu za njezino ozdravljenje.

U Hrvatskoj je "Santa Barbara", koja upravo slavi 40 godina od početka prikazivanja, bila i ostala fenomen. Preciznije, prošla su četiri desetljeća otkako su Amerikanci prvi put bacili oko na uradak televizijskih čarobnjaka Bridget i Jeromea Dobsona, bračnog para koji je s još nekolicinom autora udario temelje američkoj sapunskoj operi.

Kako i priliči, tim povodom u SAD se organizira niz događanja i proslava, a najveće je okupljanje ono u Burbanku 2. kolovoza, kamo su svoj dolazak najavili članovi ekipe poput Lanea Daviesa koji je igrao lik Masona Capwella, Nancy Lee Grahn (Julia Wainwright), A Martineza (Cruz Castillo), Marcy Walker (Eden Capwell), Judith McConnell (Sophia Capwell), Robin Mattson (Gina DeMott Capwell Timmons) te Louise Sorel (Augusta Lockridge). Proslavi bi trebao prisustvovati i Jerome Dobson, koji je nadživio suprugu Bridget. Ona je u siječnju ove godine preminula u 85. godini.

image

Lane Davies

Kay Blake/zuma Press/profimedia
image

Marcy Walker

Jt Vintage/universal Images Group/profimedia
image

Marcy Walker, Santa Barbara

Arhiv

"Santa Barbara" se snimala od 1984. do 1993. godine, no kod nas je stigla kada se priča već bila debelo zahuktala. Nije joj to naškodilo. Sapunice, telenovele, dnevne serije, tada su u ovom dijelu svijeta tek počele osvajati publiku, a "Santa Barbara" je u svoju golemu mrežu - čak 2137 epizoda u trajanju od 60 minuta - uhvatila mnoge. Do danas je prikazana u više od 40 zemalja.

Bit će na našim televizijama tijekom godina još serija zbog kojih će se kasniti s obavezama, zbog kojih će ulice zjapiti prazne, a pred malim ekranima se okupljati i staro i mlado, no "Santa Barbara" zauvijek će imati posebno mjesto u kolektivnoj svijesti naših gledatelja. Mnogo je razloga za to, a možda najjači je činjenica da je prikazivana tijekom Domovinskog rata. Svijet bogatih Capwella i njihovih rivala Lockridgea, dobrostojećih Perkinsa i siromašnih Andradea, strastvena ljubav lijepe Eden i šarmantnog Cruza, te mnoštvo suludih obrata pružali su svojevrsni bijeg od ratnih zbivanja i stvarnosti.

Ljubav prema toj seriji u Lijepoj našoj zapečaćena je definitivno kada je glumac Jed Allan, koji je igrao ulogu C.C.-ja, glave (pre)bogate obitelji Capwell, stigao u Hrvatsku u svibnju 1995. godine, u organizaciji Hrvatsko-američkog društva i pod sponzorstvom magazina Arena. Tu je trebao promovirati humanitarnu akciju "Rukom u ruci do sunca", kojom se prikupljao novac za pomoć osobama s invaliditetom. Zbog raketiranja središta Zagreba 2. svibnja, glumac nije došao u metropolu. Iako su im preporučili da odgode dolazak u Hrvatsku, on i supruga nisu odustali od humanitarnog cilja, pa su proveli pet dana u Splitu i okolici te na otocima. Dočekani su kraljevski, govorilo se da je Allan "ljepši nego na ekranu", svi su se željeli slikati s njim.

Arena je pisala da su mu djeca na Hvaru na odlasku skandirala: "C.C., vrati se i dovedi nam Eden!" Allan je za humanitarnu aukciju donirao svoju sportsku jaknu, golferske kape i majice iz serije "Santa Barbara". U to je vrijeme već glumio u seriji "Beverly Hills 90210", pa je na aukciju donio i scenarij za posljednju epizodu koju je snimio prije odlaska u Hrvatsku, s potpisima cijele ekipe te obožavane tinejdžerske serije. Allan je preminuo 2019. godine, osam dana nakon svojeg 84. rođendana.

image

Julia i Mason iz Santa Barbare

Facebook
image

Eden i Cruz

imdb
image

Santa Barbara

imdb

Bez obzira na podsmjeh koji sam spomen riječi "televizijska sapunica" budi kod mnogih, "Santa Barbara", za koju su kritičari nakon prvih nekoliko epizoda pisali da je "najgori televizijski program ikad prikazan", i danas ima kultni status i u SAD-u i mnogim drugim zemljama. Tijekom deset godina prikazivanja dobila je 18 nagrada Soap Opera Digest i 24 tzv. dnevna Emmyja.

Okosnica priče koja se događa u kalifornijskom gradu Santa Barbari smrt je Channinga Capwella mlađeg, koji je ubijen pet godina prije događaja u seriji. Sve do finalne epizode, uz bezbroj obrata, neočekivanih događaja i likova, cilj priče je razriješiti tajnu njegove smrti.

Likova je toliko da ih je bilo teško popamtiti, a scenaristi su radili punom parom - dnevno su pisali i po 100 stranica scenarija. Dobsoni su se, prateći puls publike, usredotočili na najpopularnije likove: Eden Capwell (Marcy Walker) i Cruza Castilla (A Martinez), C.C.-ja Capwella (Charles Bateman, kasnije Jed Allan) i njegovu suprugu Sophiju (Judith McConnell), Masona Capwella (Lane Davies) i Juliju Wainwright (Nancy Grahn), Kelly Capwell (Robin Wright, Kimberly McArthur, Carrington Garland te Eileen Davidson), Ginu DeMott Capwell (Linda Gibboney, pa Robin Mattson), te Augustu i Lionela Lockridgea (Louise Sorel i Nicolas Coster).

Mnogi likovi su se pojavili i iznenada nestali jer su pisci bili poprilično nemilosrdni i brzinski su se rješavali tokova radnje koji su im počeli smetati ili se jednostavno više nisu htjeli njima zamarati. Rješenja su bila drastična, bizarna, mračna. Primjerice, potresom su izbrisali mnoštvo nedovoljno zanimljivih likova, a nekoliko njih otpisali su uz pomoć serijskog ubojice kojeg su uveli u priču. U moru kičastih oprava i interijera, strastvenih dijaloga i natapiranih frizura, bilo je i dosta crnog humora. Jedna osoba, primjerice, pogiba kada s vrha hotela otpadne golemo neonsko slovo C (hotel pripada Capwellima). Ili, kada Mason tijekom epizode popije puno burbona, ali mu to ne smeta da drži rječite monologe. Ili kada sanja izvanzemaljce.

image

Santa Barbara, Mason

image

Santa Barbara

imdb

Autori su voljeli i ugoditi gledateljima. Kada su Cruz i Eden čekali dijete, producenti su napravili anketu među gledateljima koji su mogli glasati za ime. Na kraju su odabrana dva imena za dečke i dva za djevojčice. Par je dobio kćer koju su nazvali Adriana.

Muka raznih vrsta nitko nije bio pošteđen.

Marcy Walker, danas Marcy Smith (62), kao Eden je proživljavala teške drame i strastvenu ljubavnu priču s Cruzom Castillom, a udala se za zločestog Kirka Cranstona, koji ju je pokušao utopiti. Bila je optužena za ubojstvo koje nije počinila. Doživjela je slom i "podjelu osobnosti", pa i umrla. I oživjela.

Walker danas više ne glumi. Iako je nakon "Santa Barbare" odigrala uloge u još nekim sapunicama koje kod nas nikad nisu prikazivane, 2006. godine odlučila se povući iz glume. Postala je pastorica u jednoj kršćanskoj crkvi u Sjevernoj Karolini, zadužena za rad s djecom i mladima.

image

Julia, Santa Barbara

imdb
image

Santa Barbara

imdb

A Martinez (A je umjetničko ime, glumac se zove Adolfo) navodno je čak tri puta odbio ulogu poštenog policajca Cruza Castilla, jer mu se nije glumilo u sapunici. Na kraju, to će biti njegova najpoznatija uloga u karijeri, a Cruza će glumiti u 1493 epizode. Martinez, danas 75-godišnjak, napravio je solidnu karijeru, s ulogama u brojnim serijama i filmovima, a trenutačno glumi u odličnoj krimi-seriji "Dark Winds".

Eileen Davidson, koja je dvije godine bila Kelly Capwell, svoje je iskustvo rada na sapunicama iskoristila kada je počela pisati krimi-romane u kojima njezina junakinja Alexis Peterson, inače zvijezda sapunica, rješava zločine.

Od glumačke ekipe najveći uspjeh u karijeri postigla je Robin Wright. Ona je bila prva Kelly Capwell i otišla je krajem 1992. godine. Wright je danas jedna od glumica s holivudske A liste, a bavi se i režijom.

image

Santa Barbara Robin Wright

imdb
image

Robin Wright i Stephen Meadows

Nbc/everett/profimedia

Gledatelji nisu bili baš oduševljeni zamjenama glumaca u većim ulogama, koje su u seriji bile vrlo česte. Najviše razočaranja publici donijela je zamjena Masona. Glumca Lanea Davisa, koji je glumio tog šarmantnog cinika, obožavali su u Americi i u Rusiji (gdje su također gledali "Santa Barbaru"), njegovu zamjenu Terryja Lestera nisu baš voljeli, a nije ih pretjerano oduševio ni Gordon Thompson, kojeg su svi znali iz "Dinastije".

Zapravo, do 1992. godine većinu likova iz prve postave igrali su drugi glumci, a mnogi su likovi izbrisani iz priče. Stvari su se primicale kraju, gledanost je padala nemilice. Bilo je jasno da su scenaristi počeli ozbiljno gubiti nadahnuće, a nije pomogla ni činjenica da je "Santa Barbara" bila omiljeni televizijski program bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Završna epizoda u SAD-u je prikazana u siječnju 1993. godine. U posljednjoj sceni izvršni producent Paul Rauch prišao je kameri, cipelom ugasio cigaru i odšetao u mrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 23:01