TREPNI DVAPUT

Povratak starih asova u filmu o kojem treba dva put razmisliti

Blink Twice

 Zoe Kravitz/
Junakinja je konobarica Frida, koja poslužuje koktele na otmjenim zabavama i oduševljena je što je upravo dobila angažman na otmjenom domjenku hi-tech milijardera Slatera Kinga

Svakako ste čuli za ime Zoë Kravitz, koja već preko desetljeće i pol nastupa u holivudskim filmovima. Istina, ne uvijek u jednako važnim ulogama, ali vjerojatno niste propustili nedavnog "Batmana" u kojem je glumila Selinu Kyle, odjevenu u crnu kožu poput svog partnera Roberta Pattinsona. Reklo bi se da je pred njom obećavajuća glumačka karijera, možda i jest, ali ona je na izmaku ljeta predstavila svoj redateljski debi "Trepni dvaput", koji je pobrao vrlo dobre recenzije.

Njegova je junakinja konobarica koja poslužuje koktele na otmjenim zabavama, zove se Frida (glumi je Naomi Ackie) i oduševljena je što je upravo dobila angažman na otmjenom domjenku hi-tech milijardera Slatera Kinga (Channing Tatum u za njega poprilično netipičnoj ulozi). O njemu je čitala da su ga u njegovoj kompaniji spustili korak nazad, ali to se nje baš i ne tiče, on joj je zgodan i karizmatičan, i oduševljena je kad se na zabavi pokaže da se jedno drugom sviđaju. Još je više oduševi činjenica da je on pozove na svoj privatni otok, te da može povesti i svoju najbolju prijateljicu Jess (Alia Shawkat), a ondje je sama društvena krema. Frida uživa kao nikad dotad, šampanjca i još kojekakvih delicija ima u izobilju, no u prvotnom oduševljenju ona ne stigne postaviti stvari na svoje mjesto - kako je sve to moguće, kako se skromna konobarica našla usred vrha svjetskog jet-seta?

Postupno shvaća da postoji i druga strana tog raja na zemlji. Nikad se ne sjeća što se događalo jučer, a odjednom je i Jess nestala. Kad nekoga pita za nju, ispada da se nitko i ne sjeća da je ona došla s njima na otok. Povrh svega, nema joj druge nego povjeriti se Sari (Adria Arjona), koja joj se isprva činila konkurenticom jer je bila ljubomorna na pažnju koju joj Slater King poklanja, no ispada da je prevladala strategija da se žene trebaju držati zajedno.

Otok krije još puno tajni, pa i obilje zmija koje plaze uokolo, a nesimpatična domaćica ih nemilosrdno tamani. Frida i ne zna da otrov tih zmija ne ubija, nego je poput svojevrsnog seruma istine, zato je bitno da ih se što prije istrijebi.

U glumačkoj postavi je niz imena na koja smo već pomalo zaboravili, poput Haleyja Joela Osmenta, koji je debitirao kao dječak u Oscarima obasutom "Forrestu Gumpu", no zvjezdani status postigao je nastupom u "Šestom čulu", za koji je nominiran i za Oscara. Kylea MacLachlana ne treba posebno predstavljati, uostalom ne tako davno gledali smo treću sezonu "Twin Peaksa", a Geena Davis nekad je bila velika zvijezda. Christian Slater je također veliko glumačko ime, a mladi Levon Hawke je sin Ethana i Ryan Hawke.

Za one koje zanima o čemu je zapravo film najbolje je da se udube u njegov plakat. U nadnaslovu piše "Zabavljaš li se?", a zatim slijedi naslov "Trepni dvaput - ako si u opasnosti", u prenesenom smislu riječi – "promislite dvaput". Mnogi film uspoređuju s "Festivalom straha" Avija Astera, a i s hororom "Bježi!" Jordana Peelea. "Trepni dvaput" možda nije horor, bliži je triler-drami, no žanrovska određenja danas su neuhvatljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:15