DANAS ODLUKA?

Poznati redatelj iz pritvora u Srbiji poručio: ‘U 10 mjeseci, koliko čekam da me pošalju u smrt, svi su moji osjećaji otupjeli‘

Andrej Gnjot

 /Screenshot Instagram
Slavni glumci i redatelji mole da njihovog kolegu koji je kod njih u pritvoru ne izruče Bjelorusiji: ‘Čekaju ga godine mučenja, a možda i smrt‘

Mnoštvo europskih redatelja, glumaca i drugih umjetnika apeliraju na srpsku vlast da bjeloruskog aktivista Andreja Gnjota ne izruči Bjelorusiji. U otvorenom pismu koje su uputili vladajućima upozoravaju da će se on po povratku u domovinu susresti sa zatvorom, mučenjem pa čak i mogućom smrtnom kaznom, piše The Guardian.

Naime Gnyot, redatelj koji je bio ključan u organiziranju sportaša koji su se suprotstavili diktatorskoj vladavini Aleksandra Lukašenka, uhićen je po dolasku u Srbiju prošle godine nakon što je Bjelorusija preko Interpola izdala nalog za njegovo uhićenje zbog optužbi za utaju poreza. On kaže kako su optužbe protiv njega političkog karaktera.

Redatelj je u beogradskom zatvoru proveo sedam mjeseci, a u lipnju je pošten u kućni pritvor. Srpski sud će danas saslušati njegovu posljednju žalbu nakon što ih je nekoliko bilo odbijeno. Ako se isto dogodi i s ovom, Gnyot bi mogao bilo kada biti deportiran, a veto, zabrana, državnog ministra pravosuđa jedina je šansa da se to izbjegne.

"Poznat je po dokumentarnim snimkama koje je zabilježio 2020. godine na prosvjedima u Bjelorusiji i po snimkama pobune sportaša za slobodne i poštene izbore. Zbog tih ga aktivnosti progoni bjeloruski autoritarni režim", stoji u pismu koje su potpisali francuska glumica i predsjednica Europske filmske akademije Juliette Binoche; bjeloruska nobelovka Svetlana Alexievich; ruski redatelj Kirill Serebrennikov; i ukrajinski redatelj Oleh Sentsov, koji je prije bio politički zatvorenik u Rusiji.

image

Andrew Gnyot

/Screenshot Instagram

"Srpske bi se vlasti trebale konzultirati s međunarodnim organizacijama za ljudska prava koje u ovom slučaju ne zagovaraju izručenje te pozivaju da se Gnyot oslobodi jer su optužbe protiv njega politički motivirane. Za njega je ovo pitanje života ili smrti jer, ako se vrati, bit će izložen godinama mučenja u neljudskim uvjetima ili nečem još gorem", rekla je nagrađivana poljska redateljica Agnieszka Holland, koja je također potpisala pismo.

Bjeloruski glumac koji živi u Velikoj Britaniji Mitya Savelau, koji je i pokrenuo inicijativu pisanja pisma, rekao je da bjeloruski režim bez sumnje zlorabi Interpol tako da naloge za uhićenja koja su motivirana političkim stavovima izdaje pod krinkom gospodarskih i ekonomskih zločina.

U lipnju su brojni bjeloruski sportaši rekli za Guardian kako je Gnyot sudjelovao u organizaciji prosvjeda sportaša.

"Andrei je tu igrao veliku ulogu. Mnogi sportaši nisu znali kako da se organiziraju ili snime videozapise, a on im je puno pomogao kod toga", rekla je Aliaksandra Herasimenia, plivačica koja je 2012. u Londonu osvojila dvije srebrne olimpijske medalje, a kasnije je u odsutnosti osuđena na 12 godina zatvora. Sada živi u progonstvu.

Svjestan da bi protiv njega mogao biti pokrenut kazneni postupak, Gnyot je 2021. napustio Bjelorusiju i preselio se na Tajland. Uhićen je u beogradskoj zračnoj luci u listopadu kada je stigao u Srbiju radi snimanja televizijske reklame.

U poruci poslanoj iz Beograda, Gnyot apelira na srbijanskog ministra pravosuđa da blokira njegovo izručenje ako sud presudi protiv njega, ali je rekao da je nakon dugotrajne sudske kalvarije otupio.

"U deset mjeseci čekanja da me pošalju u smrt, svi moji osjećaji su izgorjeli. Borit ću se samo za istinu i pravdu, za svoj život i za živote drugih Bjelorusa, jer nas u diktaturi čeka mučenje i smrt", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:46