ROBERT TOWNE

Preminuo autor Oscarom nagrađenog scenarija klasika ‘Chinatown‘. Doprinio je i ‘Kumu‘, ‘Nemogućoj misiji‘...

Robert Towne, 2006.

 Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia/Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia
Primivši nagradu Oscar za najbolji scenarij, redatelj ‘Kuma‘ Francis Ford Coppola u svome govoru nije propustio spomenuti ni Townea

Američki scenarist Robert Towne, poznat, prije svega, kao autor scenarija za klasik "Chinatown" iz 1974. godine, preminuo je u devedesetoj godini života. Towneu, čiji je rad na spomenutome filmu Romana Polanskog osvojio nagradu Oscar u kategoriji originalnog scenarija, nominacije za istu su nagradu donijeli i adaptirani scenarij filma "The Last Detail" (1973.) i originalni scenarij filma "Shampoo" (1975.), na kojemu je radio s Warrenom Beattyjem.

S Beattyjem i Nicholsonom, zvijezdama navedenih filmova, kao i Tomom Cruiseom, više je puta surađivao. S potonjim je radio na akcijskoj, sportskoj drami "Dani groma" iz 1990., trileru "Tvrtka" iz 1993. te dvama nastavcima franšize "Nemoguća misija" iz 1996. i 2000. godine.

Okušao se i u ulozi redatelja. Potpisuje, naime, kako scenarij, tako i režiju četiriju filmova, uključujući "Tequila Sunrise" (1988.) s Mel Gibsonom, Kurtom Russellom te Michelle Pfeiffer, a zabilježen je i njegov doprinos kultnom filmu "Kum" (1972.) i filmu s kraja šezdesetih; "Bonnie i Clyde" s Beattyjem i Faye Dunaway u glavnim ulogama.

Primivši nagradu Oscar za najbolji scenarij, redatelj "Kuma" Francis Ford Coppola (koautor scenarija je i autor književnog predloška Mario Puzo) u svome govoru nije propustio spomenuti ni Townea, kojemu je pritom zahvalio, piše The Hollywood Reporter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:35