JEZIVI DETALJI

Prvi smo gledali dokumentarac o ratnom radiju Vukovar: jedno vjenčanje posebno je znakovito...

Memorija jedne generacije - ratni Radio Vukovar. Vodstvo HRT svrgnulo je redakciju dotadašnjeg radija, većina ljudi koji su postali ratni radio prvi su se tu put susreli i s novinarstvom i s radiom.

 Vukovar Film Festival/
Nakon što je snimila film o poginulom bratu u Domovinskom ratu, redateljica Biljana Čakić snima film o radiju tijekom rata. Svoju će premijeru imati na Vukovar Film Festivalu

Tijekom višemjesečne opsade Vukovara u ljeto i jesen 1991. vukovarska je radio stanica stanovništvu opkoljenoga grada bila jedini pouzdani izvor informacija, a u neku ruku i utjehe. Onima izvan grada Radio Vukovar je bio jedina sonda, tanahni izvor informacija o tome što se u toj crnoj točki događa. Vukovarski izvještaji, a pogotovo oni poetsko-afektivni Siniše Glavaševića, utisnuli su pečat na generaciju koja pamti rat ‘91.

Radio Vukovar stoga bi vjerojatno zadobio status legende i da akteri tog radija nisu završili strašno. Ali, nažalost, dvojica jesu. Sam Siniša Glavašević, te šef radijske tehnike Branko Polovina ubijeni su na Ovčari, čime je priča o Radio Vukovaru dobila svoje posljednje, jezivo poglavlje.

Sudbina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:38