PREMIJERA U ARENI

Rajko Grlić otvorio Pulski filmski festival: ‘Pred vama je klinac u malo ostarjelom obliku...‘

Rajko Grlić

 Goran Šebelić/Cropix
Za nagrade se ove godine u Puli bori se 22 filma, od čega je njih 11 u manjinskoj koprodukciji

Na najbolji mogući način počeo je ove godine Pulski filmski festival – hommageom filmašima koji su ove godine proslavili 50 godina karijere. Među njima je pokojni redatelj Veljko Bulajić kojemu je publika odala počast velikim pljeskom.

On je daleke 1959. pulskoj publici predstavio svoj film ‘Vlak bez voznog reda‘ koji je te godine bio prikazan i u Cannesu. A drugi je Rajko Grlić čiji je film “Svemu dođe kraj” nakon svečanog otvorenja imao svjetsku premijeru pred punom Arenom.

- Bila je 1974. godina. Većina se vas tada nije rodila, a jedan je klinac, filmski amater dobio za nagradu sedam dana boravka u Puli. Došao je u Pulu u koji su igrali veliki filmovi, a Pula je okupljala te godine velika imena poput Krste Papića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića i drugih.

image
Goran Šebelić/Cropix

Taj se klinac tog ljeta zarazio filmom i taj je klinac danas pred vama u malo ostarjelom obliku, kazao je ovaj poznati redatelj i time proglasio Pulski filmski festival otvorenim.

Prije samog prikazivanja filma s njime je kratak razgovor poveo umjetnički ravnatelj Pula film festivala Danijel Pek koji je ispravio nepravdu Grliću od prije 50 godina kada mu se film Kud puklo da puklo u Areni počeo prikazivati bez tona. Publika je ovaj put, ali sa zvukom, mogla vidjeti sam početak filma i vratiti se u daleku prošlost.

image
Goran Šebelić/Cropix

A ove se godine za razliku od prijašnjih festival otvara u četvrtak, ne subotu kako je uobičajeno. Na pozornici prije prikazivanja prvih filmova nije bilo klasičnih pozdravnih govora, već su glumci i filmaši predstavili što sve čeka publiku idućih tjedan dana. Za nagrade bori se 22 filma, od čega je njih 11 u manjinskoj koprodukciji. S tko će osvojiti Zlatne Arene odlučit će peteročlani žiri kojega čine Goran Marković, Mirta Puhlovski, Nebojša Slijepčević, Nina Velnić i Nina Violić.

Prije samog svečanog otvorenja festivala u Areni otvoren je Festivalski centar u Domu hrvatskih branitelja, a potom je u Istarskom narodnom kazalištu bila svečana premijera filma “Šlager” Nevija Marasovića.

Još fotografija s otvorenja pogledajte OVDJE

image

Đurđica Orepić, Rajko Grlić, supruga i Ivica Matošević

Goran Šebelić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 05:25