‘ODABRAO DEAN ŠOŠA‘

‘Slažem se s nekadašnjim islandskim premijerom, da ne želi razgovarati s ljudima koji nisu vidjeli ‘Žicu‘. Najbolje serije vrhunac su umjetnosti 21. stoljeća‘

Wendell Pierce i Dominic West u HBO-ovoj seriji ‘Žica‘

 Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia/Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia
Šošin najvažniji doprinos bilo je pokretanje Trećeg televizijskog programa. On je postao kulturna meka, jedan od najboljih europskih TV kanala

"Odabrao Dean Šoša" titl je koji vidimo na kraju baš svih filmova na Hrvatskoj televiziji. Na popljuvanom HRT-u Dean je jedan od urednika koji je odavno zaslužio svoje mjesto ako ne u biblijskom, onda svakako u filmskom raju. Dean je dokazao da se i na ovakvom HRT-u može raditi sjajno. Počeo je kao novinar i kritičar, postao urednik, prvo redakcije Filmskog programa, a onda i jedan od kreatora silno gledane, sjajne emisije "Posebni dodaci".

"S vremenom smo imali sve manje love", kaže Dean, "nismo mogli plaćati isječke iz filmova za emisiju, pa smo se orijentirali na razgovore. Zovemo ljude koji vole redatelje i filmove koje gledamo, koji ne traže priliku da po svaku cijenu kažu nešto novo. Mislim da smo našli pravi balans."

image

Dean Šoša, 2012.

Biljana Gaurina/Cropix

Šošin najvažniji doprinos bilo je pokretanje Trećeg televizijskog programa dok je bio v.d. glavnog urednika HRT-a. Treći je program postao kulturna meka, jedan od najboljih europskih TV kanala. Bilo je to prije nego što će politika i budžet razbiti divnu iluziju da i mi na državnoj televiziji možemo napraviti nešto svjetsko.

Preko ljeta gledalac HRT-a osuđen je mahom na reprize. "Ali", kaže Dean, "na Trećem je svake večeri jedan antologijski film." Doista, u ponedjeljak u kratkom ciklusu Buñuela prikazat će se "Diskretni šarm buržoazije", utorkom ide ciklus Belmonda, srijedom nagrađeni filmovi, pa tako i "Dva dana, jedna noć" braće Dardenne. "Njih jako voli Žika", dodaje Dean, "a cijelo ljeto četvrtkom ide Almodovar."

image

Penelope Cruz u filmu Dolor y gloria

Image Capital Pictures/film Stills/profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Serije zbog filmova ne stiže pratiti. "Najbolje serije vrhunac su umjetnosti 21. stoljeća. Što su za književnost 19. stoljeća bili Balzac, Dostojevski ili Tolstoj, to su za današnju audiovizualnu umjetnost "Žica" ili "Obitelj Soprano". Potpuno se slažem s, mislim, nekadašnjim islandskim premijerom, da ne želi razgovarati s ljudima koji nisu vidjeli "Žicu".

Na pitanje filmovi ili Olimpijada teško mu je odgovoriti. "Filmovi mogu poslužiti kao bijeg od sporta, ali pošteno ću priznati da manijakalno gledam prijenose iz Pariza, pogotovo atletiku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 14:11