KONTROVERZNI PRISTUP

Snima se serija o Mussoliniju po hit knjizi popularnoj i u Hrvatskoj. Redatelj: ‘Želim da publika bude zavedena njegovim đavoljim šarmom‘

Benito Mussolini

 -/heritage Images/profimedia/-/heritage Images/profimedia
Noova serija ‘M: Sin stoljeća‘ temelji se na prvom dijelu istoimenog romana Antonija Scuratija

Izgradio je nasilne paravojne bande i terorizirao političke protivnike, suspendirao demokraciju u korist diktature i gurnuo svoju zemlju u krvavi rat. Međutim, kako navodi The Guardian, velika nova biografska serija o talijanskom diktatoru Benitu Mussoliniju "izaziva nas da suosjećamo s tvrdoglavim kreatorom fašizma, makar samo zato da se demonstrira njegov đavolji šarm". U prvom intervjuu o svojoj seriji "M: Sin stoljeća", britanski redatelj Joe Wright rekao je naime kako ono što se nadao učiniti u seriji jest ponekad dopustiti publici da bude zavedena Mussolinijem i da se uzbudi zbog onoga što on radi .

image

Joe Wright

Allstar/mary Evans/graham Whitby/mary Evans Picture Library/profimedia/Allstar/mary Evans/graham Whitby/mary Evans Picture Library/profimedia

"Demonizirati ove likove oslobađa nas moralne odgovornosti i mislim da je to stvarno, jako opasno.", dodao je Wright, koji je najpoznatiji po dramama "Iskupljenje" te "Ponos i predrasude". Osmodijelna biografska serija premijerno će biti prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 5. rujna prije nego što ga Sky objavi sljedećeg proljeća. Ona ne analizira toliko podrijetlo fašizma koliko uranja gledatelja ravno u kupku krvi, znoja i muškog testosterona koji je iznjedrio kult oko čovjeka kojeg su njegovi sljedbenici zvali Il Duce. Mussolini, bivši urednik službenih novina Talijanske socijalističke stranke koji se posvađao s ljevicom oko svoje podrške Prvom svjetskom ratu, prikazan je kao moralno pokvarena osoba, ali i kao lukav politički operater koji je u stanju suzdržati svoju sklonost nasilju za strateške dobitke. Noćni skupovi osvijetljeni bakljama brutalnih i crnokošuljaških fašista naglašeni su opojnim techno soundtrackom zahvaljujući Tomu Rowlandsu iz britanskog dua elektroničke glazbe Chemical Brothers. Stilski, rekao je Wright, ovaj serijal postao je "kombinacija lica s ožiljkom, čovjeka s kamerom i rave kulture 90-ih".

image

Adolf Hitler i Benito Mussolini

The Print Collector/heritage Images/profimedia/The Print Collector/heritage Images/profimedia

Tvorci serije kažu da, ako postoje trenuci u kojima se gledatelji uhvate kako su poneseni propulzivnom energijom uspona političara rođenog u Milanu na vlast, to je upravo ono što su namjeravali. U Italiji će serija sigurno dirnuti u živac, zaključuje Guardian. "M" se temelji na prvom dijelu istoimenog "dokumentarnog romana" Antonija Scuratija, dobitnika prestižne nagrade Premio Strega za 2019. koji je prodan u više od 600 tisuća primjeraka diljem svijeta, ali je podijelio kritiku u Italiji. Dok su neki recenzenti, poput Luce Mastrantonija u talijanskom dnevniku Corriere della Sera, hvalili knjigu kao "književnu cjepivo" protiv povratka fašizma, drugi su sugerirali da je Scuratijev fokus na Mussolinijevu biografiju nenamjerno pomogao normalizirati utemeljitelja fašizma i njegove ideje. Ruth Ben-Ghiat, profesorica talijanske povijesti na Sveučilištu New York, opisala je M-ov projekt revitalizacije antifašizma uranjanjem čitatelja u fašistički kult brutalne muške moći kao "paradoksalan".

image

Antonio Scurati

Jean-christophe Milhet/afp/profimedia/Jean-christophe Milhet/afp/profimedia

Od objavljivanja prvog dijela iz Scuratijeve serije 2018., Italija je izabrala svoju najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata, predvođenu premijerkom Giorgiom Meloni, čija stranka Braća Italije ima neofašističko podrijetlo; iako se ona kao nastoji distancirati od onoga što je nazvala "kultom fašizma". Govoreći za Guardian, Scurati je ipak inzistirao na tome da se, u cilju jačanja antifašizma, priče o povijesnim korijenima pokreta više ne mogu oslanjati isključivo na gledište onih koje je progonio.

"Razlog zašto sam počeo pisati o Mussoliniju prije svih tih godina bio je taj što sam osjetio hitnu potrebu razbiti ono što nazivam paradigmom žrtve. Potpuno sam uvjeren da se Italija i Europa nikada neće u potpunosti pomiriti s fašizmom ako zanemarimo temeljnu činjenicu: bili smo fašisti. Svi smo bili zavedeni. Moramo se osjećati odgovornima za to poglavlje naše povijesti.", rekao je. Scuratijevi mukotrpno istraženi "dokumentarni romani" čiji je treći dio, "M: Posljednji dani Europe" objavljen 2022., pokušavaju spriječiti čitatelja da bude preduboko uvučen u Mussolinijevu toksičnu psihologiju sučeljavanjem fikcionaliziranih monologa s arhivskim dokumentima, poput npr. novinski članci i izvješća tajne policije.

image

Benito Mussolini (1883-1945)

Fototeca Gilardi/akg-images/profimedia/Fototeca Gilardi/akg-images/profimedia

"Nekako sam stvorio novu fiktivnu metodu koja nije imala mnogo veze s fikcijom. Odrekao sam se svih alata koje pisac može koristiti da opiše Mussolinijeve emocije.", kazao je Scurati. Wrightova serija sa scenarijem autora "Gomore" Stefana Bisesa i Davidea Serina, odlučuje se pak za drugačiju, rizičniju strategiju: "izgraditi tu empatiju i onda povući tepih i reći - čekaj malo, shvaćaš li s čime imaš posla!", otkrio je redatelj.

Antonio Scurati, jedan je od najvažnijih suvremenih talijanskih pisaca, a knjigu ‘M: Sin stoljeća‘, kao i nastavke, u Hrvatskoj je izdala Fraktura u prijevodu Ane Badurine. Ovaj profesor književnosti i kreativnog pisanja u Milanu rođen je u Napulju, a odrastao u Veneciji. Ponekad piše i za novine, među kojima su La Stampa i Corriere della Sera. O svemu je, podsjetimo, govorio i u intervjuu za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:37