PO STVARNOM SLUČAJU

Spetljala se s njim kada je bio maloljetan, pa završila u zatvoru. Sada su zajedno, no ona mu broji piva i tjera pod tuš...

Haynesov film slobodno je nadahnut slučajem Mary Key Latourneau, učiteljice iz Seattlea koja je ranih devedesetih osuđena na robiju jer se spetljala s učenikom šestog razreda

 Netflix/
Gracein sin iz prethodnog braka temeljito je rasturen čovjek. Majku su mu zbog pedofilije uhapsili dan prije 17. rođendana. Majci ne može oprostiti što ga je ostavila. Ona je, međutim, sretna.

Motiv Lolite - adolescentice koja opčini sredovječnog muškarca - jedno je općih mjesta seksualne kulture. Taj je motiv ujedno jedna od točki grožnje suvremenog #MeToo puritanizma. Ne postoji ništa što danas pobuđuje toliki politički prezir kao što je sredovječni muškarac koji grabi mlado meso.

Što, međutim, ako su rodne uloge obratne? Ako je u vezi ona sredovječna, a on maloljetnik? Mjerimo li takvu vezu istim aršinom? Gdje tu prestaje pedofilija i seksualna eksploatacija, a počinje pravo na ljubav? Delikatna su to pitanja na koja ne postoji jednostavan odgovor. A upravo se tako, delikatno, tim pitanjima bavi "May December", posljednji film jednog od najistaknutijih suvremenih američkih redatelja Todda Haynesa.

Haynesov film slobodno je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:30